Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeri Lindström: Presidentistä työttömään kaikilla on vain yksi ääni

Työttömät äänestivät viime vuoden eduskuntavaaleissa paljon työssäkäyviä harvemmin, Demokraatti kertoi torstaina.

Työttömien äänestysprosentti oli 56 prosenttia, kun koko maassa uurnalla kävi keskimäärin noin 70 prosenttia.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kommentoi lukuja Demokraatille perjantaina eduskunnassa. Hän on työttömien äänestysaktiivisuudesta huolissaan.

– Kun on työtön, tulee aika nopeasti se olo, että on jotenkin yhteiskunnan ulkopuolella, ministeri pohtii.

Työssäkäyvistä äänestää keskimääräin 73 prosenttia. Sen sijaan pelkän peruskoulun käyneistä työttömistä 2005 äänesti ainoastaan 42 prosenttia. Ylemmän korkea-asteen tutkinnon suorittaneista työllisistä äänesti 91 prosenttia, työttömistä 82 prosenttia.

Työttömyys on viime aikoina laskenut vähän, sen sijaan pitkäaikaistyöttömyys on huolestuttavassa kasvussa. On selvää, että työllistyminen vaikuttaisi positiivisesti myös äänestysvilkkauteen. Mitä muuta pitäisi tehdä?

– Ylipäätään sen ymmärtäminen, mitä demokratia on… Se on kuitenkin se paras vaihtoehto, kun ei kukaan ole fiksumpaakaan tapaa keksinyt, Lindström toteaa ja puhuu esimerkiksi siitä, miten kansanedustajat käyvät kouluissa kertomassa demokratiasta.

Lisää aiheesta

– Koska sieltä se oikeastaan lähtee se ymmärrys siitä, miten tämä toimii.

Kun vain kaksi viidestä peruskoulupohjaisesta työttömästä intoutuu eduskuntavaalissa uurnille, se on hyvin vähän.

Lindström kuvaa, miten pitkäaikainen työttömyys voi tuoda mukanaan muitakin ongelmia kuten alkoholinkäyttöä ja mielenterveydellisiä vaikeuksia. Voi seurata ajatus, jonka mukaan on aivan sama, miten yhteiskunnassa toimii.

Onko se sitten se ja sama?

– Eihän se ole. Presidentistä sinne työttömään, kaikilla on vain yksi ääni. Se on minun mielestä rikkaus, mikä pitäisi ymmärtää. Jokaisen äänellä on oikeasti merkitystä, se on tosi arvokas se ääni.

– Se pitäisi vain puolueiden pystyä tavallaan ihmisille kertomaan, että kannattaa äänestää ja kannattaa pyrkiä vaikuttamaan riippumatta siitä, ketä äänestää.

Demokraatin julkaisemat tiedot käyvät ilmi vuoden 2015 eduskuntavaalitutkimuksen aineistosta, jossa Tilastokeskus yhdisti sähköisen äänioikeusrekisterin tietoja äänestäjien taustoihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE