Politiikka
27.10.2016 04:59 ・ Päivitetty: 27.10.2016 06:58
Rankka yhdistelmä: Työtön ja kouluttamaton – nukkuminen maistuu vaaleissa
Liki puolet työttömistä jätti äänestämättä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, kun työssäkäyvistä äänesti 73 prosenttia. Tulos selviää eduskuntavaalitutkimuksen aineistosta, jossa Tilastokeskus on yhdistänyt sähköisen äänioikeusrekisterin tietoja äänestäjien muihin taustatietoihin. Selvitys tehtiin Demokraatti-lehden pyynnöstä.
Äänestysaktiivisuuden erot ovat erityisen dramaattisia, kun tarkasteluun otetaan mukaan koulutustausta. Pelkän peruskoulun käyneistä työttömistä äänesti vain 42 prosenttia, kun ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista työttömistä äänesti 82 prosenttia.
– Työssäkäyvät ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet, esimerkiksi diplomi-insinöörit ja maisterit, äänestävät yli 90 prosentin todennäköisyydellä. Se on paljon se, sanoo asian Demokraatin pyynnöstä selvittänyt Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Hannu Lahtinen.
Eduskuntavaalitutkimuksen toisen toimittajan, akatemiatutkija Hanna Wassin mukaan äänestäminen on hyvä merkki yhteiskunnan hyvä- ja huono-osaisuuden jakautumisesta.
– Poliittinen osallistuminen ei tapahdu tyhjiössä. Huono-osaisuus näkyy tuloissa, sosiaalisissa verkostoissa ja kuolleisuudessa, mutta jonon jatkoksi pitäisi laittaa poliittinen osallistuminen, Wass sanoo.
Koko maan keskimääräinen äänestysprosentti oli viime eduskuntavaaleissa noin 70.
Lue laaja juttu aiheesta torstain 27.10. Demokraatti-lehdestä.
Lisää aiheesta
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.