Politiikka
10.3.2022 14:51 ・ Päivitetty: 10.3.2022 15:57
Ministeri Lintilä väläytti ammattiautoilijoille helpotusta – jakeluvelvoitteesta luopuminen määräajaksi
Eduskunnan torstain kyselytunnilla kannettiin huolta polttoaineiden ja energian hinnasta. Ukrainan sota ja venäläisen öljyn boikotti ovat nostaneet raakaöljyn markkinahintaa ennätyksellisen nopeasti, mikä uhkaa heijastua muun muassa kuljetuskustannuksiin ja elintarvikkeiden hintoihin.
– Me kaikki jaamme suuren huolen siitä, että polttonesteiden hinnat ovat nousseet lähes sietämättömiksi varsinkin kuljetusalan tulevaisuuteen nähden. Ja hallitus miettii koko ajan keinoja, jolla kuljetusalan ahdinkoa voidaan auttaa useissa eri ministeriöissä, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) vastasi aiheesta kysyneelle perussuomalaisten Riikka Purralle.
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan ammattidiesel, jossa kuljetusalan yrittäjä voisi hakea palautusta maksamistaan polttoaineveroista, on selvityksessä mutta etenee valitettavan hitaasti käsillä olevaan tilanteeseen nähden.
Myös Lintilän mukaan polttoaineiden hintojen nousu tunnistetaan hallituksen piirissä ”erittäin kipeällä tavalla”.
– Se mikä on huono uutinen, itse en vielä näe, että tämä oli vielä tässä, valitettavasti. Te ette löydä lähihistoriasta niin nopeaa päivävaikutteista öljyn hinnan muutosta mitä on tapahtunut viime päivinä. Epävarmuus on erittäin voimakas, Lintilä sanoi ja päätyi ehdottamaan uusiutuvien polttoaineiden käyttöä edistävän jakeluvelvoitteen lopettamista määräajaksi.
Hallituksessa on pohdittu jakeluvelvoitteen nostamista mikä kasvattaisi uusiutuvien polttoaineiden osuutta.
– Itse ehkä lähtisin siitä, josta ei ole vielä hallituksen piirissä käyty keskustelua, että jakeluvelvoite nostaa tällä hetkellä dieselin hintaa ohi bensan. Olisiko meillä ammattipuolella mahdollisuus luopua jakeluvelvoitteesta määräajaksi ja sitä kautta saada tätä kannattavuutta paremmaksi, Lintilä pohdiskeli.
”Jakeluvelvoitteen nostaminen tässä tilanteessa olisi kyllä virhe”
Juha Sipilä (kesk.) muistutti, että biodieselin komponenteista suurin osa tuodaan Aasiasta.
– Alkuperäisen tarkoituksen mukaisia kotimaisia komponentteja on valitettavasti siinä vain muutama prosentti. Jakeluvelvoitteen nostaminen tässä tilanteessa olisi kyllä virhe, Sipilä totesi ja kysyi ministeri Harakalta miten biokaasun osuutta voitaisiin nopeasti kasvattaa.
– Se on juuri näin. Mitä suurempi biokaasun osuus voisi olla tässä uusiutuvien polttoaineiden kokonaisuudessa, niin sitä kotimaisempi, sitä huoltovarmempi ja myöskin maatalouden puolelta päästöjä vähentävämpi tulos on puhumattakaan siitä, että sen hintavaikutus ei olisi myöskään liiallinen, Harakka sanoi.
Hallituksen pyrkimyksenä on Harakan mukaan päästä biokaasun osalta edellisessä budjettiriihessä sovittuun neljän terawattitunnin tuotantoon mahdollisimman nopeasti.
– Sillä olisi sekä maaseudun päästövähennyksiä että liikenteen ja varsinkin raskaan liikenteen käyttövoimamuutokseen hyödyllisiä tuloksia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.