Politiikka

”Ministeri Orpo, ymmärrettekö lainkaan miten työmarkkinat ja työelämä toimivat?” – Rinne näreissään hallituksen määräämästä ”ikuisesta koeajasta” alle 30-vuotiaille

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Rinteen mukaan hallituksen kehysriihen päätökset jäivät "isossa kuvassa näpertelyn tasolle".
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Rinteen mukaan hallituksen kehysriihen päätökset jäivät "isossa kuvassa näpertelyn tasolle".
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Rinteen mukaan hallituksen kehysriihen päätökset jäivät "isossa kuvassa näpertelyn tasolle".

Kehysriihen päätöksistä käytiin tänään kuumaa lähetekeskustelua eduskunnassa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pisti valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) koville kyseenalaistaessaan voimakkaasti hallituksen päätöksen helpottaa irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä sekä sen, että alle 30-vuotiaan työttömän työsuhteen määräaikaisuudelle ei pitäisi enää jatkossa olla aina perustetta.

Jo ryhmäpuheenvuoroista kävi selväksi, että hallituspuolueet olivat valmistautuneet mittelöön nimenomaan Rinteen johtaman SDP:n kanssa. Esimerkiksi kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kalle Jokinen ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo olivat kaivaneet puheisiinsa vanhoja sitaatteja Rinteen puheista. Niiden päätteeksi Elo runoili itse hallituksen olevan oikealla tiellä mutta opposition vain tiellä.

Heti ryhmäpuheenvuorojen jälkeen myös valtiovarainministeri Petteri Orpo vaati SDP:tä myöntämään, että työllisyysaste on kasvanut ja velkaantuminen taittunut.

– Uskokaa nyt, että vain korkean työllisyysasteen myötä voimme pitää heikoimmassa asiassa olevista ihmisistä huolta. Vain ja ainoastaan työllisyyden kautta, Orpo sanoi.

Rinne oli todennut omassa ryhmäpuheenvuorossaan, että on yhteiskunnan eheyden ja hyvinvoinnin kannalta vaarallista, että eriarvoisuus ja köyhyys kasvavat niissä väestön osissa, jotka eivät työn avulla kykene omaa asemaansa parantamaan.

– Se on hallituksen politiikan seurausta, Rinne oli sanonut.

Hän nosti esiin myös aiemmin työehtoja heikentäneet pakkolait, lomarahaleikkaukset, työttömyysturvan heikentämisen ja aktiivimallin ja sen, että ihmiset luulivat tämän hallitukselle riittävän.

– Mitä vielä! Nyt hallitus heikentää erityisesti naisten ja nuorten työehtoja sekä irtisanomissuojaa, Rinne ihmetteli irtisanomisten helpottamista ja määräaikaisuuden lisäämistä.

Hän sanoikin Orpolle, että hallitus uhkaa laittaa nuoret työntekijät ikuiselle koeajalle.

”Te olette aiheuttaneet tämän epävarmuuden.”

Orpo puolustautui keskustelussa todeten muun muassa, että pienissä yrityksissä olisi tuhansia työpaikkoja, mutta ne eivät uskalla työllistää.

Orpon mukaan hallituksen uudistuksen myötä nuoret pääsisivät kokeilemaan työtä. Määräaikaisuus olisi ikään kuin portti työelämään.

Tätä Orpo toistelikin jatkossa miltei jokaisessa vastauksessa, kun Rinne ryöpytti häntä kysymyksillään.

Poikkeuksellisesti keskustelun ensimmäinen debattiosuus käytiin vain oppositiopuolueiden puheenjohtajien ja ministereiden välillä.

– Ministeri Orpo, mitä mietitte pankinjohtajan sanovan näille nuorille, joille määräätte ikuisen koeajan tai määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteita, Rinne kysyi.

– Tällä hetkellä on kymmeniätuhansia jos ei satojatuhansia nuoria ihmisiä, jotka miettivät, mitä tämä tarkoittaa heidän elämässsään. Samalla tavalla miettii pankinjohtaja ja lainanantaja sitä, voiko tälle porukalle antaa asuntolainaa. Samalla nämä nuoret ihmiset miettivät, voinko perustaa omaa perhettä, Rinne jatkoi.

– Ministeri Orpo, te olette aiheuttaneet tämän epävarmuuden. Kertokaa, mitä tämä tarkoittaa? Rinne kysyi.

Orpo toisti jälleen, miten suurin epävarmuus on, jos ei ole töitä.

– Mikään ei ole nuorelle ihmisille niin raastavaa kuin pitkäaikainen työttömyys. Sen me haluamme poikki, valtiovarainministeri sanoi.

”Ei ole mitään tutkittua tietoa.”

Rinne ihmetteli, miten määräaikainen työsuhde parantaa ihmisten työllisyyttä.

– Se ei todellakaan pidä paikkaansa, siitä ei ole mitään tutkittua tietoa. Tämä on teidän heitto, hän jatkoi.

Rinne penäsi myös moneen kertaan, mikä on käypäinen peruste helpottaa irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä.

– Ette ole millään tavalla selventäneet tätä. Myös tämä luo epävarmuutta työmarkkinoille. Tämä epävarmuus ei ole millään tavalla myöskään yrityksen etu, Rinne sanoi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi, että asiaa selvitetään, mutta esimerkiksi kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimukset ja perustuslaki asettavat raamit. Kyse irtisanomisen helpottamisessa on Lindsrömin mukaan siitä, mitkä vaikutukset työntekijän rikkomuksella tai käyttäytymisellä on nimenomaan pienessä yrityksessä.

Jo aiemmin on annettu ymmärtää, että pienessä yrityksessä irtisanomista voitaisiin tehdä helpommaksi muun muassa sen takia, että siellä ei ole niin helppoa siirtää ihmisiä eri työtehtävään työpaikan sisällä.

”En ymmärrä tätä logiikkaa.”

Rinne kysyi vielä Orpolta eikö työsuhteen heikennyksiä voisi perua. Hän tarjosi tilalle SDP:n esittämiä yritysten arvonlisäverollisuuden alarajan nostamista 30 000 euroon tai 20 000 euron verovähennystä ensimmäisen työkaverin palkkaamisesta.

Orpo painotti edelleen, että määräaikainen työsuhde on enemmän kuin ei lainkaan työtä. Rinne sanoi olevansa ihmeissään ja tivasi perusteita, miten alle 30-vuotiaat työllistyvät paremmin, jos heille on määräaikaisia työsuhteita.

– Minä en ymmärrä tätä logiikkaa… Nyt te yritätte muuttaa työelämän pelisääntöjä ja heikentää näiden ihmisten työsuhdeturvaa… Ministeri Orpo, ymmärrettekö lainkaan miten työmarkkinat ja työelämä toimivat käytännössä, Rinne puuskahti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat