Politiikka

Ministeri Saarikko Meri-Lapin aikeista: ”Yhteiskunnan kokonaisetu ei toteudu”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan sote-uudistuksen rajoittamislaki on hallituksen pöydällä lähiviikkoina.

– Rajoittamislaki on valtioneuvoston pöydällä, koska laki pitää joka tapauksessa päivittää aikataulun osalta sote-aikataulun pidennyttyä. Samassa yhteydessä on mahdollista arvioida lainsisältöä, Saarikko sanoi tänään.

Sote-uudistuksen keskellä kuntien ja kuntayhtymien sote-palvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja rajoitetaan väliaikaisella lailla.

Rajoittamislaki sattuu sote-aikataulun muutosten takia pöydälle nyt kiinnostavaan aikaan. Meri-Lapissa on vireillä poikkeuksellinen sote-ulkoistus, ja herää kysymys, voiko vastaavia syntyä muuallakin maassa.

Saarikko sanoi STT:lle, että Meri-Lapissa vireillä oleva sote-ratkaisu liikkuu voimassa olevan rajoittamislain rajamailla.

Useiden Meri-Lapin kuntien valtuustot päättivät eilen lähteä mukaan Länsi-Pohjan sote-yritykseen. Aikeena on ollut, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus päättäisi perjantaina yhteisyrityskumppanin hankinnasta.

Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle 15 vuodeksi.

Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi on vahvoilla Mehiläisen ryhmittymä.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kirsi Varhila sanoi perjantaina STT:lle, että Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

– Olen ymmärtänyt, että siellä on aikamoiset sanktiosakot, jos sopimus irtisanotaan ennenaikaisesti. Olen kuullut kymmeniä miljoonia euroja olevia summia. Se aiheuttaa maakunnalle tilanteen, että maakunta on saman tien äkillisen muutostuen maakunta. Aika nopeasti alkavat neuvottelut, joudutaanko maakunta liittämään johonkin toiseen maakuntaan, jos se ei taloudellisesti pysty tuottamaan peruspalveluita, Varhila sanoi.

Saarikon mukaan ministeriö halusi etukäteen kertoa ne riskit, jotka tällaiseen laajaan ratkaisuun sisältyy.

– Kunnallista demokratiaa kunnioitan syvästi. Kuntapäättäjät ovat nyt tahtonsa ilmaisseet, mutta yhteiskunnan kokonaisetu ei tässä kyllä nyt toteudu, Saarikko sanoi tänään.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat