Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

31.10.2023 16:29 ・ Päivitetty: 31.10.2023 17:08

Ministeriö: Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimus etenee

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sopimusluonnos Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä puolustusyhteistyösopimuksesta etenee poliittiseen prosessiin, tiedotti Suomen ulkoministeriö tiistaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ministeriön mukaan sopimuksen sisällöstä on sovittu lopullisesti vasta sitten, kun osapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Sopimus tulee ministeriön mukaan julkiseksi tässä yhteydessä.

SUOMI päätti aloittaa neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa uudesta kahdenvälisestä sopimuksesta eli DCA-sopimuksesta viime vuoden elokuussa. Viimeisin eli viides neuvottelukierros käytiin maanantaina ja tiistaina Helsingissä.

-  Neuvottelut etenivät myönteisessä hengessä. Tämänhetkinen sopimusluonnos etenee seuraavaksi poliittiseen prosessiin, kertoi tiedotteessa pääneuvottelija, apulaisosastopäällikkö Mikael Antell ulkoministeriöstä.

Neuvottelujen päättymisen jälkeen asian on määrä edetä presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valiokuntaan (tp-utva). Tämän jälkeen asia etenee edelleen valtioneuvoston ja eduskunnan käsiteltäväksi. Sopimus edellyttää eduskunnan hyväksyntää tullakseen voimaan.

STT:n lähteen mukaan seuraava tp-utva on kalenteroitu ensi viikon jälkeiselle viikolle. Tällä tietoa valtioneuvoston yleisistunnossa asia voisi olla noin kolmen viikon päästä. Jos eduskuntakäsittely etenee sujuvasti, sopimus voisi olla allekirjoitettu vuodenvaihteessa.

”Selkeyttää yhteistyön pelisääntöjä”

Ulkoministeriön mukaan sopimuksen tavoitteena on selkeyttää yhteistyön pelisääntöjä Yhdysvaltojen kanssa ja mahdollistaa yhteistyön syventäminen kaikissa turvallisuustilanteissa.

DCA-SOPIMUS käsittelee muun muassa joukkojen maahantuloon, materiaalin ennakkovarastointiin ja verotukseen liittyviä käytännön kysymyksiä. Sopimuksessa sovitaan alueista, joille Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistyö ja yhteistoiminta ensisijaisesti keskittyvät. DCA myös antaa Yhdysvalloille jatkossa mahdollisuuden hyödyntää kongressin rahoitusta mahdollisiin infrastruktuuri-investointeihin Suomessa.

Ylen mukaan Suomi aikoo sallia Yhdysvaltojen joukkojen käyttää useita Suomen varuskuntia tai sotilastukikohtia.

Helsingin Sanomat puolestaan uutisoi, että yhdysvaltalaisten käyttöön tulevat sotilasalueet määriteltäisiin joustavammin kuin esimerkiksi Norjassa, jossa sopimuksen alkuperäisessä versiossa oli vain kolme heille osoitettua aluetta.

Ylen mukaan Suomeen ei olisi tulossa Yhdysvaltojen pysyvää tukikohtaa, mutta yhdysvaltalaisten sotilaiden harjoittelu Suomessa jatkuisi. Sopimuksessa ei sovita tarkasti joukkojen määrästä. Yhdysvaltojen olisi mahdollista varastoida Suomeen aseita ja huoltaa kalustoa.

Kahdenvälinen sopimus täydentää Nato-yhteistyötä. Yhdysvalloilla on vastaavia sopimuksia yli 20 maan kanssa.

Mia Peltola, Johanna Latvala/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU