Talous
9.9.2020 13:13 ・ Päivitetty: 9.9.2020 13:13
Ministeriön arvio: Seitsemän miljardin lovi Suomen matkailukulutukseen – viime vuoden lukuihin palautuminen kestää ainakin vuoteen 2023
Matkailijoiden kulutus jää Suomessa noin seitsemän miljardia euroa viime vuodesta, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tuoreen selvityksen pohjalta.
Luvusta puolet koostuu ulkomaisten matkailijoiden määrän vähentymisestä. Toisen puolen muodostavat kotimaanmatkailun vähenevä kysyntä sekä suomalaisten ulkomaanmatkailusta aiheutuva kulutus esimerkiksi lento- ja laivaliikenteelle.
Johtava asiantuntija Sanna Kyyrä ministeriöstä kertoo, että kulutuksen palautumiselle olennaista on erityisesti ulkomailta saapuvan matkailun elpyminen.
– Ulkomainen matkailu ei pysty käynnistymään, mikäli Suomeen saapumista ei pysytä helpottamaan, hän sanoo.
Ministeriö arvioi, että kulutus supistuu aiemmin arvioitua vähemmän. TEMin arvion mukaan kulutus jää hieman yli 40 prosenttia viime vuoden tasosta. Vielä toukokuussa odotettiin, että laskua tulisi 60–70 prosenttia.
Ulkomaan matkailukulutuksen elpyminen on Kyyrän mukaan sidoksissa kolmeen asiaan: rajapäätöksiin ja maahantulon ehtoihin, markkinointiin sekä matkailijan turvallisuuden tunteeseen.
Pandemia vaikea verrattuna taantumiin
Matkailun kokonaiskysyntä Suomessa oli viime vuonna arvion mukaan 16,1 miljardia euroa. Ministeriön arvion mukaan palautuminen kyseisiin lukuihin kestää ainakin vuoteen 2023.
Matkailu on kärsinyt aiemmissakin kansainvälisissä kriiseissä, kuten taantumissa. Kyyrän mukaan aiemmat kriisit ovat kuitenkin olleet alueellisesti rajautuneempia ja toipuminen niistä nopeampaa.
– Kun käynnissä on maailmanlaajuinen pandemia, joka vaikuttaa sekä lähtö- että kohdemaissa, se tekee tämänhetkisistä tilanteista vaikean aiempiin kriiseihin verrattuna, Kyyrä sanoo.
Ministeriön mukaan kotimaanmatkailu oli päättyneenä kesänä arvioitua voimakkaampaa, mutta se ei riitä kattamaan ulkomaisten turistien jättämää aukkoa. Kotimaisen matkailukysynnän palautumista puolestaan hidastaa työmatkustamisen puute.
Arviot ensi vuoden tilanteesta vaihtelevat vielä suuresti. Optimistisen arvion mukaan vuonna 2021 jäätäisiin viime vuoden tasosta enää runsaat kymmenen prosenttia. Pessimistinen arvio on puolestaan samalla tasolla kuin arviot tälle vuodelle eli noin 40 prosenttia pakkasella.
Kyyrä uskoo, että matkailualan ahdinko on nostanut tietoisuuteen, kuinka merkittävä elinkeino on kyseessä Suomen taloudelle.
– Varmasti joillekin on tullut yllätyksenä, kuinka isosta ja yhteiskunnalle merkittävästä toimialasta on kyse.
TEM on laatinut matkailukysynnän kehitystä kuvaavat arviot yhdessä Visit Finlandin, Tilastokeskuksen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan sekä Suomen Matkailualan liitto SMALin kanssa.
STT–Ilkka Hemmilä
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.