Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeriryhmä totesi hiilinielujen romahduksen – Ohisalon viesti tulevalle hallitukselle: “Työtä täytyy jatkaa kunnianhimoisesti”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo tapasi mediaa ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 21. joulukuuta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi torstaina eduskunnassa, ettei suomalainen metsänhoito ole kestävällä pohjalla eikä nykyisellä hallituksella riitä sen korjaamiseen aika. Taustalla on Luonnovarakeskuksen (Luke) uudet laskelmat hiilinieluista. Laskelmien mukaan maankäyttösektori on muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi.

Simo Alastalo

Demokraatti

Ohisalo saapui median eteen suoraan hallituksen ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän kokouksesta, jossa perehdyttiin Luken tietoihin.

– Hyvähenkisen keskustelun jälkeen voi todeta, että hallituspuolueet ovat yhdessä nähneet tarpeen sille, että työtä jatketaan, Ohisalo sanoi.

Tällä kaudella päivitetyn ilmastolain mukaan Suomen tulee olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, mikä tarkoittaa sekä päästövähennysten että hiilinielujen kasvattamista nykyisestä.

– On selvää, että matkan varrella on tullut uutta tietoa. Meillä on ollut viitteitä siitä, että maankäyttösektorilla on muutoksia, mutta viimeisimmät tiedot ovat erittäin huolestuttavat ja hallituksen puolueet jakavat yhdessä huolestuneen tilannekuvan, käsityksen siitä, että täytyy tehdä enemmän.

Ohisalon mukaan tavoitetta ei saavuteta, jos tuleva hallitus ei siihen sitoudu.

– On myös niin, että jos hiilinielupuolella romahdetaan, niin päästövähennyspuolella pitäisi tehdä paljon enemmän ja sekään työ ei tule riittämään yksin. Tarvitaan hyvin laaja-alaisia toimia. Tässä on viesti myös tulevalle hallituspohjalle mikä se ikinä tulee olemaan, että tätä työtä täytyy jatkaa kunnianhimoisesti.

Hallitus on käynnistänyt Luken kesällä tulleiden ennakkotietojen perusteella muun muassa maankäytön muutosmaksun valmistelun. Myös metsälakia tutkitaan parhaillaan ilmastonäkökulmasta. Ohisalon mukaan on epäilyksenä, että nykyinen metsälaki saattaisi ohjata hakkuisiin liian aikaisessa vaiheessa.

MINISTERIRYHMÄLLE ja esiselvityksille on tässä vaiheessa hallituskautta yhteistä se, ettei mitään isompaa, lainsäädäntöön liittyvää tapahdu ennen eduskuntavaaleja ja uutta hallitusta.

Ohisalon mukaan vuoden alussa kutsutaan koolle metsäteollisuuden edustajat, tutkijat ja ympäristöjärjestöt päivittämään tilannetta. Myös virkatyöryhmä saa tehtäväkseen miettiä käytännön ehdotuksia tulevalle hallitukselle.

– Tulemme tarvitsemaan maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön mutta myös valtiovarainministeriön (VM) samaan pöytään.

– On aito riski siihen, että meille tulee isojakin hintalappuja siitä, että emme tule saavuttamaan Suomen omia ilmastotavoitteita emmekä myöskään EU:n lulucf-velvoitteita.

Ohisalon mukaan VM on itsekin pohtinut pitäisikö hiilen sidonnasta jatkossa maksaa.

– Entä jos vaihtoehto metsänomistajalle olisikin se, että saat rahaa siitä hyvästä, että pidät puuston kasvatuksessa etkä hakkauta sitä.

LUKE ja maa- ja metsätalousministeriö pitävät hiilinieluista tänään yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa ministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo omat näkemyksensä hallinnonalalleen kuuluvasta maankäyttösektorista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE