Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ministeriryhmä: Suomeen perustetaan huoltovarmuustilijärjestelmä – näin se toimisi, jos tilit ja kortit lakkaisivat toimimasta

iStock

Suomeen luodaan varajärjestely päivittäismaksamisen turvaamiseksi. Asiasta päättäneen varautumisen ministerityöryhmän mukaan huoltovarmuustilijärjestelmä auttaisi jatkossa vakavissa häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa, joissa ei voitaisi käyttää normaaleja maksamisjärjestelmiä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Viranomaiset ovat seuranneet rahoitusalan turvallisuustilannetta kevään ajan tiiviisti eivätkä ole havainneet mitään poikkeavaa. Alan yksittäiset toimijat ovat varautuneet hyvin esimerkiksi kyberhyökkäyksiin. Meidän pitää kuitenkin jatkaa varautumistamme koko yhteiskunnan tasolla siihen, että pystymme turvaamaan päivittäismaksaminen myös kaikkein vakavimmissa häiriötilanteissa”, ministerityöryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo.

Jos pankki kärsisi pitkäaikaisesta vakavasta toimintahäiriöstä, sen asiakkaiden tili- ja korttipalvelut voitaisiin hoitaa perustettavassa huoltovarmuustilijärjestelmässä. Asiakkuus alkuperäisessä pankissa säilyisi ennallaan, sillä huoltovarmuustilijärjestelmä tarjoaisi keskeiset päivittäismaksamisen palvelut toimintakyvyttömän pankin puolesta väliaikaisesti.

Jos varajärjestelmä otettaisiin käyttöön, häiriöstä kärsivän pankin asiakas voisi

  • tehdä eurotilisiirtoja omalta pankkitililtään ja vastaanottaa maksuja tililleen
  • maksaa debit-korteilla (credit-korttimaksut eivät mahdollisia)
  • nostaa käteistä ainakin sellaisista automaateista, joiden järjestelmät ovat Suomessa (Otto-automaatit)
  • tehdä rajoitetusti mobiilimaksuja kotimaisissa Siirto- ja Pivo-sovelluksissa.
  • Pankin asiakkaan ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä muuta kuin pitää huolta, että hänen yhteystietonsa ovat ajan tasalla pankissa ja väestötietojärjestelmässä.

Päivittäismaksamisen varajärjestelmää ovat valmistelleet yhteistyössä valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Pankki, Finanssivalvonta ja Rahoitusvakausvirasto. Ministeriryhmän tiedotteen mukaan viranomaiset ottavat työhön mukaan pankki- ja maksupalvelusektorin sekä päivittäismaksamisen kannalta kriittisiä toimijoita, kuten vähittäiskaupan yrityksiä.

Päivittäismaksamisen varajärjestelmä on osa kokonaisuutta, jolla lisätään yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Perustettavan huoltovarmuustilijärjestelmän ohella kokonaisuuteen kuuluu muun muassa pankkien välisen maksuliikenteen turvaaminen. Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen nopea muutos on kiihdyttänyt tarvetta kansallisen varajärjestelmän luomiselle.

Varajärjestelmän toimeenpano vaatii tarkennuksia lainsäädäntöön. Hallituksen on tarkoitus antaa esitys lainmuutoksista keskiviikkona 22. kesäkuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE