Politiikka
10.2.2018 15:23 ・ Päivitetty: 10.2.2018 15:23
”Minulta loppui usko” – Ministeri Saarikko: Perhevapaauudistuksen jatko on trion käsissä
Perhevapaauudistuksen jatko on nyt hallituspuolueiden puheenjohtajien käsissä, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Hänen osaltaan valmistelu on ohi.
– Jos joihinkin ratkaisuihin päädytään, ne ovat trion pöydällä, Saarikko sanoi STT:lle.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tänään Twitterissä, että puheenjohtajat eli hän, kokoomuksen Petteri Orpo ja sinisten Sampo Terho käsittelevät asiaa maanantai-iltana.
Orpo ja Terho ilmoittivat halukkuutensa tähän jo eilen illalla Saarikon kerrottua, että hän on pysäyttänyt uudistuksen valmistelun ja asia siirtyy seuraavalle hallitukselle.
Saarikko arvioi, että jotta uudistus ehkä vielä tällä hallituskaudella voisi edetä, pitäisi työmarkkinajärjestöiltä herua lisää rahaa. Se menisi isille kiintiöidyn ansiosidonnaisen perhevapaan pidentämiseen muutamalla viikolla. Saarikon mukaan työmarkkinajärjestöillä ei tähän asti ole ollut tähän halua. Työmarkkinajärjestöt rahoittavat ansiosidonnaisia vanhempainpäivärahoja.
– Kaikki tilastot kertovat, että isät käyttävät vain heille osoitettuja, korvamerkittyjä vapaita ja vain niitä, jotka ovat palkkaan eli tulotasoon sidottuja, Saarikko perustelee ansiosidonnaisen kauden pidentämistä.
Saarikko kertoo keskustelleensa Sipilän kanssa ennen kuin kertoi ratkaisustaan lopettaa uudistuksen valmistelu eilen. He pohtivat Saarikon mukaan yhdessä myös hallituskumppaneiden toivetta käydä pöydällä olleet mallit vielä läpi.
Lisää aiheesta
– Hallituksen ratkaisuhakuisuus ja toimintakyky on ensisijaista. Tästä tilanteesta on hyvä päästä yhteistyössä eteenpäin ja siksi pidin hyvänä tätä pääministerin ehdotusta, että trio käy tätä yhdessä läpi maanantaina, Saarikko sanoo.
Sipilä ei lauantaina kommentoinut maanantain tapaamista tviittiään enempää.
Vaikutusarvioit voitaisiin julkistaa.
Saarikko sanoo, että hänelle sopii viimeksi pöydässä olleiden vaikutusarvioiden julkistaminen. Hänen mukaansa se on harkinnassa, mutta hän ei ole keskustellut asiasta hallituskumppaneiden kanssa.
– Olen havaitsevinani, että hallituskumppani (kokoomus) on ratkaisustani hyvin tyrmistynyt ja käyttänyt hyvin kovaakin kieltä sekä ratkaisusta että minusta henkilökohtaisesti. Ymmärrän sen ja olen valmis kestämään sen, koska ratkaisuni oli lyhyellä aikavälillä perheiden kannalta parempi.
Koska työmarkkinajärjestöt eivät ole olleet valmiita antamaan rahapussistaan lisää, ansiosidonnaisessa olisi Saarikon mukaan menty vain pienillä joidenkin viikkojen pidennyksillä ja isille kohdistettuna.
– Minulta loppui usko siihen, että se olisi ollut aito parannus perheille. Kun katsoi niitä käyttäjätilastoja isyysvapaista tältä hetkeltä, kun joka viides isä ei käytä yhtä ainutta edes nykyisestä 54 päivästä. Tämä muutos olisi tarkoittanut että, jotta se ei olisi ollut heikennys, isien olisi pitänyt yhdessä yössä nelinkertaistaa vapaiden käyttömäärä. Se ei olisi toiminut arjessa niin hyvin kuin paperilla.
Saarikko kertoo, että hänellä oli tiedossa valtiovarainministerin poliittinen näkemys siitä, että rahaa päiväkotien lisäresursseihin olisi löydettävissä.
– Pitää kuitenkin huomata, että lisäraha tarkoitti vain ikään kuin sitä muutosta, joka olisi aiheutunut näistä etuuksien leikkauksista perheille. Lisärahalla yhdenkään perheen perhevapaiden euromääräinen taso ei olisi noussut.
Saarikon mukaan uudistuksen vaatima yhteiskunnallinen muutos olisi ollut liian järeä.
– Yhdistettynä kotihoidon tuen leikkauksiin Kelan laskelmien mukaan kahdella kolmesta perheestä olisivat yhteiskunnalliset tuet heikentyneet, jos kotihoidon tuelta ei olisi siirryttykään töihin tai isät eivät olisi käyttäneet vapaitaan.
Loppumetreillä hiersi Saarikon mukaan myös monilapsisten perheiden asema. Niillä köyhyysriski on suurempi. Pöydällä olleissa malleissa olisi leikattu sisarkorotusta.
Palkansaajajärjestöt eivät ole saaneet kutsua trion pöytään.
Palkansaajapuolen puheenjohtajat kertovat STT:lle, ettei heille ole saapunut kutsua osallistua hallituspuolueiden puheenjohtajien kokoukseen maanantaina.
– Ainakaan vielä ei ole kutsua tullut. Hallitus varmasti keskenään ensin ratkoo ristiriitansa, viestitti SAK:n Jarkko Eloranta STT:lle.
Työmarkkinajohtajat pitävät käsittelyn jatkamista yksin hyvänä asiana.
– Jos on aito yritys, se on hieno asia, Akavan Sture Fjäder sanoo.
– Meidän näkemyksemme on, että tämä on myönteinen asia. Jos valmistelu jatkuu, niin luonnollisesti osallistumme siihen, sanoo puolestaan STTK:n Antti Palola.
Saarikko sanoi yhdeksi syyksi uudistuksen kaatumiselle sen, että työmarkkinajärjestöiltä ei ole tulossa lisää rahaa. Palola ei halua kommentoida lausuntoa, mutta lisää, että STTK suhtautuu nihkeästi siihen, että työmarkkinajärjestöt joutuisivat isien vapaan pidentämisen maksajiksi.
– Maan hallituksen raami, että uudistus ei saa maksaa mitään, on haastava neuvotteluille. Lähtökohtaisesti en näe oikeana etenemistienä, että lisätään palkansaajien tai työnantajien maksuosuutta. Se tarkoittaisi, että työn sivukulut lisääntyisivät, Palola sanoo.
Hän lisää, ettei kanta ole ehdoton.
– Mikään ei ole ehdotonta.
Fjäder sanoo, ettei suostu ottamaan perhevapaauudistuksen eilistä lässähtämistä työmarkkinajärjestöjen syyksi.
– Politiikka tekee raamit, joiden sisällä voidaan tehdä. En tätä meidän piikkiin ota.
STT ei vielä alkuiltaan mennessä tavoittanut EK:n johtajaa Ilkka Oksalaa kommentoimaan asiaa.
Toimittajat: Sanna Nikula ja Jecaterina Mantsinen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.