Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mistä aluevaaleissa äänestetään? – “Kyse ei ole mistään rakettitieteestä vaan ihmisten arkielämässä koko ajan näkyvistä asioista”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Aluevaalit lähestyvät, mutta tietävätkö ihmiset, mistä vaaleissa on kyse?

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Maaseudun Tulevaisuuden syyskuinen kyselytutkimus kertoo, että yli puolet äänes­täjistä ei tiedä, mistä asioista tulevat aluevaltuustot päättävät.

Samansuuntaista viestiä on kantautunut SDP:n Oulun piirin toiminnanjohtaja Sanna Husalle.

– Ihmiset ovat hyvin hämillään siitä, että mistä aluevaaleissa äänestetään. Omaan korvaan se kuulostaa hassultakin, koska nythän juuri on kyse niistä peruspalveluista, jotka ovat varmasti kaikille tuttuja. Ehkä se hoksautus tästä vielä puuttuu, ettei kyse ole mistään rakettitieteestä vaan ihmisten arkielämässä koko ajan näkyvistä asioista, Husa summaa.

SDP:n lähtökohta aluevaaleihin on puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan sikäli hyvä, että suomalaiset luottavat puolueeseen sote-kysymyksissä ja pitävät demareita aiheen asiantuntijoina. Rönnholm sanoo, että aluevaalien tutuksi tekeminen on tärkeä ja iso haaste monille tahoille oikeusministeriöstä puolueiden paikallistoimijoihin ja mediaan.

– Satsaamme vaaleihin taloudellisesti enemmän kuin alunperin oli ajatus, koska koemme, että on tärkeää päästä kertomaan ihmisille ymmärrettävästi, mistä näissä vaaleissa on aidosti kyse.

ALUEVALTUUSTOISSA KÄYTETÄÄN merkittävää julkista valtaa, joten on tärkeää saada ihmiset osallistumaan sankoin joukoin päättäjien valintaan.

Lisää aiheesta

– Jos äänestysaktiivisuus jäisi kovin alhaiseksi, on aluevaltuustoilla legitimiteettiongelma, Rönnholm kiteyttää.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi ovat tärkeitä jokaiselle. Yksittäisinä konkreettisina asioina Rönnholm nostaa esiin vanhustenhoidon hoitajamitoituksen ja budjettiriihessä eteenpäin nytkähtäneen seitsemän päivän hoitotakuun.

– Hyvinvointialueet huolehtivat näiden SDP:n isojen poliittisten tavoitteiden arkisesta toimeenpanosta. Lisäksi ne huolehtivat tietysti nuorten mielenterveyspalveluista, vammaispalveluista – koko palveluverkosta, Rönnholm listaa.

EHDOKASHANKINTA ON edennyt jopa odotettua paremmin, Sanna Husa kertoo. Lokakuun alussa nimiä oli kertynyt Pohjois-Pohjanmaalla jo reilusti yli puolet tavoitteesta. Kainuussa ehdokashankintaa tehostetaan lokakuussa.

TAUSTAA

Sote-uudistuksessa vastuu sosiaali- ja tervey-denhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyy leveämmille harteille eli 21 hyvinvointi-alueelle.

Tähän asti vastuu on ollut 200 kunnalla tai kuntayhtymällä ja 22 pelastuslaitoksella, joiden resurssit ovat vaihdelleet.

Uudistuksella pyritään tasaamaan väestöryh-mien välisiä ja alueellisia hyvinvointi- ja terveyseroja.

Hyvinvointialueella ylintä päätösvaltaa käyttää vaaleilla valittava aluevaltuusto.

Helsingin kaupunki vastaa sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä itse, eikä se kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Helsingissä ei järjestetä aluevaaleja.

Vaikka aluevaalit ovat uudet, kampanjointi sujuu edelleen varsin perinteiseen tapaan.

– Uskon, että pärjäämme hyvin ja laadukkaasti tehdyllä perusvaalityöllä – jalkautumisella ja näkymisellä. Moni on ollut ehdolla myös kuntavaaleissa, joten vaalityö tavallaan vain jatkuu luontevasti. Kaikkien ei tarvitse aloittaa ihan alusta, Husa kuvailee.

Antton Rönnholm kertoo, että SDP:n vaaliohjelma julkistetaan puoluevaltuuston kokouksessa marraskuussa. Piireissä valmistellaan omia, kullekin alueelle tärkeitä asioita esiin nostavia ohjelmia.

– Oulun piiriin kuuluu kaksi hyvinvointialuetta – Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu.

Piirien välillä on erikoinen tilanne, kun joissain on yksi hyvinvointialue ja esimerkiksi Uudellamaalla niitä on neljä. Siinä muodostuu piirijärjestöjenkin vaalityö vähän erilaiseksi, Sanna Husa kertoo.

Vaaliohjelmat ovat virallisia vasta piirikokouksen hyväksymisen jälkeen marraskuussa, mutta teemoja pidetään esillä pitkin syksyä. SDP julkaisi teemansa kaksi viikkoa sitten.

– Aluevaalien äänestys on vasta ensi vuoden puolella, mutta nyt syksyllä vaalit jo alustetaan ihmisten mieliin. Ei tammikuussa ehdi enää selittää, mistä on kysymys. Se täytyy tehdä tänä syksynä, Antton Rönnholm sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE