Talous
9.1.2024 14:23 ・ Päivitetty: 9.1.2024 14:23
Mistä hurja hintaero lääkkeissä johtuu? – Apteekkariliitolta tuli nyt selitys
Apteekkariliiton mukaan Suomen ja Ruotsin lääkehintojen erot johtuvat lääkehinnoittelun eroista.
– Ruotsissa apteekit saavat ottaa vastaan ostoalennuksia lääkeyrityksiltä ja siirtää niitä itsehoitolääkkeiden kuluttajahintoihin. Suomessa tällaiset alennukset on lääkelaissa kielletty, liitto toteaa vastauksessaan Kaupan liiton selvitykseen.
Kiellolla on haluttu varmistaa apteekkien riippumattomuus ja se, etteivät alennukset ohjaa apteekkien lääkeostoja tai lääkkeiden suosittelua asiakkaille.
- Apteekki ei voi mitenkään vaikuttaa reseptilääkkeen hintaan, joka muodostuu tukkuhinnasta, veroista ja apteekin katteesta. Keskimäärin kaksi kolmasosaa lääkkeen hinnasta on tukkuhintaa, verojen osuus on keskimäärin 16 prosenttia ja apteekin alle 20 prosenttia, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen toteaa tiedotteessa.
Kaupan liiton selvityksen mukaan itsehoitolääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 37 prosenttia halvempia kuin Suomessa. Jos Suomen hintoja vertaa ruotsalaisapteekkien verkkokauppoihin, on hintaero jo 48 prosenttia.
- Esimerkiksi allergialääke Kestine (ebastiini, 10 mg tabletti, 10 kpl) on Ruotsissa myyntikanavasta riippuen 33-50 prosenttia ja ibuprofeenia sisältävä särkylääke (400 mg tabletti, 30 kpl) vastaavaan vertailukelpoiseen tuotteeseen nähden 46−56 prosenttia edullisempi kuin Suomessa, Kaupan liitto kertoo tiedotteessa.
Selvityksestä ilmenee lisäksi, että reseptilääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 11 prosenttia edullisempia kuin Suomessa.
Lisää aiheesta
Hirvosen mukaan näyttäisi siltä, että vertailussa on unohdettu myös Suomen apteekkivero, joka nostaa sekä resepti- että itsehoitolääkkeiden hintoja keskimäärin liki 8 prosenttia. Ruotsissa vastaavaa veroa ei ole.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Talous
9.1.2024 10:55
Vertailu: särkylääke maksaa Ruotsissa jopa 56 prosenttia vähemmän kuin Suomessa