Politiikka

”Mistään muusta ei voi olla kyse kuin, että nimi pitää saada julkisuuteen” – SAK:n Eloranta lyttää sinisten selvityksen

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää sinisten esittämää selvitystä yleisestä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta puhtaana vaalitemppuna. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) nimittää selvitysmiehen kartoittamaan, pitäisikö kaikilla olla oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

–Tuntuu turhanpäiväiseltä selvitykseltä. He käyttävät siihen ministeriön resursseja, joita pitäisi käyttää aktiivimallin paranteluun. Mistään muusta ei voi olla kyse kuin, että nimi pitää saada julkisuuteen. Vaalit tulevat ja heikko kannatus painaa päälle, Eloranta sanoo.

Hallituksella on oma sosiaaliturvan kehittämishanke toimi, jonka puitteissa tällaisista asioista pitäisi Elorannan mukaan keskustella. Sinisten ajatus ei ole millään tavoin uusi. Yleistä ansiosidonnaista on aiemmin esitetty muun muassa Sitran raportissa. Elorannan mukaan taka-ajatuksena on leikata työttömyysturvaa.

”Tässäkö on kiitos? Tuntuu märältä rätiltä naamaan.”

– Sitra puhui selvityksessään ansiosidonnaisen keston lyhentämisestä, taustalla siis ansiosidonnaisen leikkaukset. Siniset on jälleen pyrkimässä heikentämään ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Se on a) kikyn vastaine ja b) kikyssa on sovittu, että tällaiset asiat valmistellaan kolmikantaisesti. Tämä ei sitä täytä. Siniset hakevat konfliktia.

– Täytyy muistaa, että pelkästään palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu tuli 90-luvun laman jälkimainingeissa silloin, kun palkansaajat ottivat lisää vastuuta kustannuksissa. Sillä saatiin talous nousuun ja työllisyys kasvuun. Tässäkö on kiitos? Tuntuu märältä rätiltä naamaan, Eloranta sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat