Politiikka
24.9.2019 12:47 ・ Päivitetty: 24.9.2019 12:50
Mitä ihmettä, Suomen Yrittäjät ja vasemmistoliitto ajavat minimipalkkaa Suomeen – Li Andersson: ”Tässä on hyvin olennainen ero”
Lännen Media uutisoi hiljattain, että Suomen Yrittäjät vaatii selvitettäväksi sitä, olisiko eri ammateista maksettavat minimipalkat syytä kirjata Suomessa lakiin.
Suomessa eri alojen vähimmäispalkat määritellään pääasiassa työehto- ja virkasopimuksissa.
– Samalla olisi syytä pohtia se, pitäisikö minimipalkan olla kaikille yhteinen vai onko oikein että se vaihtelee eri aloilla, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Lännen Medialle.
– Meillä on yksityisellä sektorilla parisataa tuhatta työntekijää työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolella ilman minimipalkkaa. Lakiin kirjattu minimipalkka tukisi myös heitä, Pentikäinen sanoi.
Lakiin kirjattu minimipalkka heikentäisi nykyisten työehtosopimusten painoarvoa, sillä sen jälkeen vähimmäispalkoista ei tarvitsisi sopia työehtosopimuksissa työnantajan ja työntekijäliiton välillä.
”Me emme löydä toisiamme tässä kysymyksessä.”
Suomen Yrittäjien ja vasemmistoliiton ei nähtäne järin usein ajavan samoja työllisyyspoliittisia asioita julkisuudessa. Nyt näin kuitenkin on. Vasemmistoliitto on nimittäin myös vaatinut Suomeen minimipalkkaa.
Demokraatti kysyi Vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta minimipalkasta.
Suomen Yrittäjät haluaa Suomeen minimipalkat ja vasemmistoliitto on ollut tässä Suomen Yrittäjien linjoilla. Oletteko vielä tällä kannalla?
– Kyllä me kannatamme edelleen lakisääteistä minimipalkkaa, mutta kun katsoo tätä julkista keskustelua, olemme tehneet sellaisen johtopäätöksen, että tämä asia tuskin etenee tällä kaudella, Li Andersson vastaa.
Miten on mahdollista, että Suomen Yrittäjät ja vasemmistoliitto tällaisessa asiassa löytävät toisensa?
– Me emme löydä toisiamme tässä kysymyksessä, koska Suomen Yrittäjien lähtökohta tässä esityksessä oli se, että tarvitaan työehtosopimusten sijaan lakisääteisen minimipalkka, kun meidän lähtökohta on ollut se, että tarvitsemme tessien rinnalle lakisääteisen minimipalkka. Tässä on hyvin olennainen ero, joten en koe olevani samoilla linjoilla heidän kanssaan tässäkään kysymyksessä.
Jos minimipalkka tulisi, olisiko vaara, että palkat lähtisivät sukeltamaan alaspäin vasemmistoliiton mallissa?
– On sellaisia maita, joissa on sekä että, muun muassa Alankomaat. Me emme ole tietoisia mistään sellaisesta maasta, jossa se olisi johtanut yleisen palkkatason heikentymiseen. Mutta jos jollakin on tällaisia esimerkkejä, kuulemme niistä mielellään.
Harakka: Pohjoismainen malli on toimiva.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei ollut Lännen median haastattelussa täysin kuoppaamassa tessejä.
– Tietenkin tämä voisi työehtosopimusten painoarvoa aavistuksen vähentää, mutta silti niihin jäisi paljon asioita sovittavaksi. Minimipalkka olisi kuitenkin sellainen asia, jonka alitse työpaikoilla ei voi sopia. Tämä toisi vakautta ja raamia palkoista sopimiseen, hän sanoi.
Pentikäinen ei ottanut kantaa minimipalkkojen tasoon, sillä tämä kuuluisi hänen mukaansa poliittisen päätöksen teon piiriin.
Työministeri Timo Harakka (sd.) kommentoi muutama päivä sitten Twitterissä Suomen Yrittäjien minimipalkka-avausta. Hän ei ehdotukselle lämmennyt. Harakan mukaan pohjoismainen malli, jossa työehtosopimuksista muodostuu minimipalkka, on toimiva.
Harakka muistutti Ylen haastattelussa, että 90 prosenttia työntekijöistä on yleissitovien ja normaalisitovien työsopimusten puitteissa, ja se suojaa loppuja kymmentä prosenttia työntekijöistä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.