Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Mitä merkitsee oikeisto–vasemmisto-jaon hämärtyminen ja mikä on SDP:n paikka puoluekartalle? – näin Antti Rinne vastasi puolueen 120-vuotisjuhlissa

Jukka-Pekka Flander
Pääministeri Antti Rinne (sd.) pitämässä juhlapuhetta Turussa SDP:n 120-vuotisjuhlissa.

Väinö Tanner, Karl-August Fagerholm, Rafael Paasio, Mauno Koivisto, Kalevi Sorsa ja Paavo Lipponen. Nämä nimet tuovat monelle paljon mieleen Suomen sosialidemokraattisen puolueen mutta myös maamme historiaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

He ovat kaikki myös palvelleet Suomea pääministereinä. Viime eduskuntavaalien jälkeen tähän demaripääministerien sarjaan liittyi pääministeri Antti Rinne.

Kun SDP juhli tänään Turussa Suomen 120-vuotista historiaansa, on hyvä kysyä Rinteeltä, mitä hänelle merkitsee palvella liikettä.

– Tämä on merkinnyt minulle siitä lähtien kuin yhteiskunnallisista asioista kiinnostuin liikettä, joka haluaa uudistaa yhteiskuntaa. Puolue on aina muutoskohdissa kyennyt toimimaan luoden turvallisuutta ja vakautta suomalaisten ihmisten arkeen, Rinne sanoo Demokraatille.

– Olemme kyenneet näiden vuosikymmenten aikana ihmisarvoa kunnioittaen rakentamaan tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Se on näkynyt koulutuksessa, sosiaali- ja terveysasioissa sekä turvajärjestelmissä kuten sosiaaliturvassa. Se on näkynyt myös turvallisena yhteiskuntana, hän jatkaa.

”Meillä on hyvin selkeä näkemys siitä, miten Suomea viedään eteenpäin 2030-luvulle.”

Rinteen lapsuudessa SDP:n puheenjohtajana oli Rafael Paasio.

– Ihailin häntä ja hän on yksi suurimmista poliittisista esikuvistani, Rinne kertoi avauspuheessan Turussa juhlakansalle.

– Puolueen puheenjohtajana ja Suomen pääministerinä eteen tulee vaikeitakin tilanteita ja päätöksiä. Sellaisina hetkinä ajattelen Rafael Paasion lausetta, joka on täynnä inhimillisyyttä ja lämpöä: Jos et ole aivan varma, miten kannattaa toimia, ole aina heikomman puolella. Nuo sanat eivät vanhene koskaan, Rinne jatkoi.

Tänä päivänä tuntuu yllättäenkin siltä, että poliittisessa keskustassa ei ole tilaa. Sitä etsitään pikemminkin reunoista kuin keskeltä.

Miten Rinne määrittelee SDP:n paikan tänään?

– Olemme yhteiskuntaa uudistava sosialidemokraatinen puolue, jolla on omista arvoistaan lähtien tavoitteena tehdä tavallisten ihmisten arjesta parempaa. Meitä voidaan maalata erilaisella poliittisten kilpailijoiden kuvilla, mutta tämä on se peruslähtökohta yhteiskunnan uudistamiseen, Rinne pohtii Demokraatille.

– Voisi sanoa, että sillä tavalla maailma on muuttunut, että kun aiemmin oli kohtalaisen helppo talous- ja yhteiskuntapolitiikan perusteiden kautta puhua vasemmistosta ja oikeistosta, nykyään tämä menee yksittäisten asiakokonaisuuksien kautta. Sellaisten näkökulmien, joiden saattoi aiemmin osoittaa olevan selkeästi oikeistosta tai vasemmistosta, aika on hämärtänyt viimeisten vuosikymmenten aikana.

Hallitusyhteistyön kannalta tämä tarkoittaa Rinteen mukaan sitä, että pitää sopia asioista aika hyvin jo liikkeelle lähdettäessä.

– Minusta näyttää tästä pikkuisesta julkisesta kiehunnasta huolimatta, että meillä on hyvin selkeä näkemys siitä, miten Suomea viedään eteenpäin 2030-luvulle, Rinne toteaa hallituksestaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE