Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Mitä päättää Trump Iranin ydinsopimuksesta? – suomalaisarvio: “Tulee enemmän keppiä kuin porkkanaa, tai ei porkkanaa lainkaan”

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan ilmoittavan tänä iltana Suomen aikaa, pysyykö hänen maansa Iranin ydinsopimuksessa vai ei. Päätöksellä on laajakantoisia seurauksia niin Lähi-idän tilanteeseen kuin transatlanttisiin suhteisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola katsoo, että vaikka Trump päättäisikin pysyä Iranin ydinsovun takana, merkitsisi se melkoista kovistelua sopimukselle.

– Yhdysvaltain tämänhetkinen hallinto suhtautuu Barack Obaman aikoinaan neuvottelemaan sopimukseen hyvin skeptisesti ja näkee Iranin paljon vihamielisempänä toimijana, joka ei ole palannut kunnioitettavien valtioiden joukkoon tämän sopimuksen seurauksena.

Yhdysvaltojen myöntyminen sopimuksen jatkoon tulisi Aaltolan mukaan todennäköisesti hyvin ehdollisena. Yhdysvallat voisi sanoa, että sopimus täytyy neuvotella uudelleen tai sitä täytyisi täydentää hyvinkin paljon, jotta Yhdysvallat suostuu jatkossa pysymään siinä.

– Joka tapauksessa se (mahdollinen pysyminen sopimuksessa) tulee olemaan enemmän keppiä kuin porkkanaa, tai ei porkkanaa lainkaan. Se olisi kuitenkin myönnytys esimerkiksi eurooppalaisille liittolaisille, jotka näkevät sopimuksen epätäydellisenä, mutta kuitenkin säilyttämisen arvoisena, Aaltola sanoo.

Kielteinen päätös tuottaisi kitkapintaa.

Jos Yhdysvallat vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta, se olisi Aaltolan mukaan välittömästi isoin päätös Trumpin aikakaudella.

Lisää aiheesta

– Tällä päätöksellä olisi välittömät vaikutukset Lähi-idän väkivallan sykliin, joka on siellä jatkunut vuosia. Lähi-idästähän ei ole tullut hyviä uutisia sitten ydinsopimuksen solmimisen (2015).

Kielteinen päätös tuottaisi Aaltolan mukaan kitkapintaa paitsi Lähi-itään myös transatlanttisiin suhteisiin, joissa eurooppalaiset keskeiset liittolaiset ovat hyvinkin eri mieltä sopimuksen jatkosta kuin Yhdysvallat on.

Aaltola katsoo, että Lähi-idässä juopa eri osapuolten välillä syvenisi kielteisen päätöksen jälkeen.

– On Iranin ympärillä oleva sekamelska ja Iranin liittolaiset, erityisesti Hizbollah, ja osittain myös Venäjä. Toisaalta ovat Saudi-Arabia ja Israel, jotka näkevät Iranin vaikutusvallan eksistentiaalisena uhkana itselleen. Tässä tulisi hyvin selkeästi esiin, missä Yhdysvallat tässä sitten on.

Yhdysvaltojen taipumuksena on ollut olla tietyllä lailla Lähi-idässä välittäjänä, mutta tämän jälkeen se Aaltolan mukaan selkeästi valitsisi puolensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE