Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mitä verotukselle tulisi tehdä? Tiukka viesti VM:stä: “Tällaisia pitäisi välttää”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Valtiovarainministeriö esitti joulukuussa 2022 julkaistussa virkamiespuheenvuorossaan, että julkista taloutta tulisi vahvistaa eri keinoin vähintään 9 miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana.

Rane Aunimo

Demokraatti

Konkreettisesti tämä tarkoittaa vm:n mukaan sitä, että tarvittavien menoja vähentävien ja tuloja lisäävien toimien mittaluokka on pysyvästi yli 1 600 euroa vuodessa jokaista suomalaista kohti.

Tänään ministeriö esitteli meno- ja rakennekartoituksen lisäksi myös verokartoituksen eli yksilöidympiä kohteita 9 miljardin euron kattamiseksi. VM korosti useaan otteeseen, että kokonaisuutta ei ole tarkoitettu sellaisenaan toteutettavaksi, vaan tukemaan julkista keskustelua ja poliittista päätöksentekoa.

VEROKONAISUUTTA esitteli mediatilaisuudessa ylijohtaja Terhi Järvikare. Kartoituksessa nostetaan esiin etenkin sellaisia veronkiristysvaihtoehtoja, jotka olisivat mahdollisimman vähän haitallisia talouskasvun ja työllisyyden kannalta, ja joiden avulla voitaisiin parantaa verojärjestelmän rakennetta.

Ministeriö kertoi, että uusia rakenteellisia uudistuksia tai verotuksen laajentamista uusiin veropohjiin ei ollut mahdollista tarkastella verokartoituksen aikataulun puitteissa, eikä kartoituksessa ei oteta kantaa myöskään siihen, miten paljon verotusta tulisi kiristää.

Verotuottoja voitaisiin ministeriön mukaan kasvattaa tehokkaalla ja verojärjestelmää parantavalla tavalla esimerkiksi korottamalla alennettuja arvonlisäverokantoja, uudistamalla osinkoverotusta sekä korottamalla maapohjan kiinteistöverotusta. Valmiste- ja liikenneverojen tuottojen laskua voitaisiin puolestaa hidastaa verojen indeksoinnilla.

– Arvonlisävero on laaja veropohja, siitä johtuu se, että jo aika pienilläkin muutoksilla saadaan aikaan isoja verotuottolisäyksiä, Järvikare sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lisää aiheesta

Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksesta ylijohtaja sanoi, että uudistuksia voitaisiin tehdä esimerkiksi yritysverotuksen asiantuntijaryhmän vuonna 2017 tekemältä pohjalta, mutta malli tulisi kuitenkin käydä uudelleen läpi tässä ajassa.

Maapohjan kiinteistöveroa Järvikare kutsui siitä erinomaiseksi veroksi, ettei sillä ole käyttäytymisvaikutuksia.

– Se on siinä mielessä teoreettisesti yksi parhaista veroista. Yksi vaihtoehto toteuttaa tämä on se, että erotettaisiin maapohja yleisestä kiinteistöveroprosentista eli se olisi siellä erillään rakennuksista ja sitten korotettaisiin vaihteluvälin alarajaa.

YLIPÄÄNSÄ ministeriö korostaa, että verotukseen tehtävät muutokset on valmisteltu huolellisesti ja niiden vaikutukset on selvitetty kattavasti.

– Usein on vielä niin, että ehdotetaan sellaisiakin veronkorotusvaihtoehtoja, joiden vaikutuksia ei pystytä luotettavasti arvioimaan. Tällaisia pitäisi välttää eli julkisen talouden vakauttaminen pitäisi perustaa sellaisiin toimenpiteisiin, joiden verotuottovaikutukset pystytään oikeasti laskemaan ja arvioimaan, Järvikare sanoi.

VM:n vaihtoehdot ovat Järvikareen mukaan sellaisia, jotka olisivat hyvän veropolitiikan mukaisia.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen toi myös oman viestinsä tilaisuuteen.

– On ihan selvää, että julkisen talouden tilanne on nyt juuri sellainen, että voi olla, että tämän sukupolven täytyy jostakin vähän luopua hetkeksi, jotta lapsilla on hyvinvointivaltio.

– Siitähän tässä on kysymys. Mielellään toivomme, että tästä syntyy keskustelua, joka on rakentava ja ratkaisuja etsivä kuin että heti tyrmätään, ettei käy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE