Politiikka
9.8.2018 12:57 ・ Päivitetty: 9.8.2018 12:57
Miten juopottelevat nuoret muuttuivat Euroopan hyvinvoivimmiksi? – Islannin ihme häkellytti Feldt-Rannan: ”Voimme ottaa oppia ja saada ideoita”
Islannissa parhaillaan vieraileva kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) on ällistynyt siitä, kuinka Euroopan huonoimmin voivista lapsista ja nuorista on kasvanut vuosikymmenessä Euroopan onnellisimpia. Hän tapasi matkansa aikana Heiða Björg Hilmisdóttirin, joka kertoi miten Islanti tässä onnistui.
Vuonna 1990 islantilaiset nuoret joivat eniten alkoholia Euroopassa ja myös huumeongelma oli todellinen. Nuorista 42 % ilmoitti juoneensa alkoholia päihtymismielessä viimeisen kuukauden aikana. 25% nuorista tupakoi päivittäin ja kannabista ilmoitti käyttävänsä yli 10% nuorista.
– Nuoriso hengaili kylillä ja tunnelma kylissä ja kaupungeissa oli monella tavalla mollivoittoinen. Moni oli huolissaan sekä omista, että naapurin lapsista. Ja pienen kansakunnan tulevaisuudesta, Feldt-Ranta kirjoittaa blogissaan.
Islanti asetti nuorille kansalliset kotiintuloajat.
Päättäjät, vanhemmat ja tutkijat päättivät yhdistää voimansa ja yrittää tehdä jotain asialle.
– Islanti päätti muuttaa lähes kaiken ja tulokset ovat hätkähdyttäviä.
Täysikäisyysraja nostettiin 16 vuodesta 18 vuoteen. Alkoholin ostamisikä nostettiin 20 vuoteen. Alkoholin ja tupakan mainonta kiellettiin ja tupakkatuotteet hävisivät kauppojen tiskeiltä.
Lisää aiheesta
Feldt-Ranta pitää tärkeänä, kuinka perheiden roolia korostettiin. Vanhemmille kerrottiin, että perheen kanssa vietetyllä ajalla on ratkaiseva merkitys nuorten hyvinvointiin.
– Tutkimuksilla saatiin selville, että jo pelkästään se, että vanhemmat tiesivät missä heidän lapsensa kulloinkin liikkuivat, suojasivat nuoria negatiivisilta vaikutteilta.

Islanti asetti nuorille kansalliset kotiintuloajat.
– Kuulostaa meidän korviimme tietysti radikaalilta, mutta se on toiminut Islannissa hyvin, vakuuttavat kaikki tutkimukset ja kaikki tuntemani islantilaisvanhemmat, Feldt-Ranta huomauttaa.
12-vuotiaat ja nuoremmat saavat olla ulkona iltakahdeksaan ja kesäisin iltakymmenen. 16-vuotiaat saavat olla ulkona iltakymmenen ja kesäisin puolille öin. Pormestari ja paikallinen poliisi lähettää vuosittain kaikille 9-luokkalaisille jääkaappimagneetin, jossa muistutetaan nuoria omasta kotiintuloajasta.
– Vanhemmat nauravat, että on helppo osoittaa magneettia ja sanoa, että näin on yhdessä sovittu ja tämä koskee kaikkia muitakin, Feldt-Ranta kirjoittaa.
Myös koulut ja urheiluseurat, yhdistykset ja kulttuurilaitokset valjastettiin mukaan tarjoamaan ohjattua toimintaa. Jokaiselle lapselle ja nuorelle avattiin oma aktiiviteettikortti. Kortilla jokainen nuori saa vuosittain 400 eurolla valita harrastusmahdollisuuksia.
Tulokset pysäyttivät Feldt-Rannan. Nuorista vain viisi prosenttia ilmoittaa juoneensa itsensä humalaan viimeisen kuukauden aikana. Kolme prosenttia sanoo tupakoivansa päivittäin ja suunta on sama kannabiksen käytössä.
– Monessa maassa nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt, muttei missään muualla näin dramaattisesti.
Islannin ihme on osoittanut, että tapahtumien kulkuun voi vaikuttaa.
Aiemmin vain puolet vanhemmista tiesi, missä ja keiden kanssaan heidän lapsensa viettivät aikaa; nyt 3/4 vanhemmista ilmoittaa seuraavansa ja tietävänsä nuorisonsa liikkeistä. Lähes puolet lapsista ja nuorista on ammattimaisesti ohjattujen harrastusten parissa.
– Kaikille 10-vuotiaille aletaan koulussa opettaa hyvän elämän eväitä oppiaineena. Koko ikäluokka on koulussa ohjatun toiminnan piirissä ja Islannissa ollaan asteittain siirtymässä kulttuuriin, jossa lapset voivat koulujen yhteydessä viettää ohjatusti koko vanhempien työssäoloajan, Feldt-Ranta ihastelee.
Hänen mukaansa lasten kanssa vietetään enemmän aikaa ja lapsista ollaan ylpeitä. Perheiden yhdessä käyttämä aika on yli kaksinkertaistunut.
– Islanti on Islanti ja Suomi on Suomi. Mutta lapset ovat lapsia, perheet perheitä ja vanhemmat vanhempia kaikkialla maailmassa. Islannin ihmeessä on paljon hyvää, josta mekin voimme ottaa oppia ja saada ideoita.
– Islannin malli ja ihme on osoittanut, että tapahtumien kulkuun voi vaikuttaa ja että maailmaa voi muuttaa, Feldt-Ranta kirjoittaa blogissaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
31.7.2018 09:12
Hälyttävä tutkimus: Suomi ottaa takapakkia hyvinvoinnissa – Pohjoismaiden listalla vihoviimeinen
Kolumnit
29.7.2018 04:30
Voidaanko politiikalla lisätä onnellisuutta?
Talous
20.6.2018 14:05
Tilastotkin sen kertovat: Suomi on Euroopan kalleimpia maita – alkoholi ja tupakka eivät irtoa halvalla
Kotimaa
21.6.2017 04:29
Suomalaisten elämänlaatu toiseksi parasta maailmassa