Ulkomaat

Mogadishussa verinen lokakuu – lähes 400 kuoli pommi-iskuissa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tuhoisa pommi-isku ravisutti Mogadishussa 14. lokakuuta.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tuhoisa pommi-isku ravisutti Mogadishussa 14. lokakuuta.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tuhoisa pommi-isku ravisutti Mogadishussa 14. lokakuuta.

Ääri-islamilainen al-Shabaab-liike on joutunut Somaliassa ahtaalle, mutta verenvuodatus ja terrori maassa jatkuvat. Viime kuun puolivälissä pääkaupungissa Mogadishussa tehtiin maan historian suurin ja maailman mitassakin poikkeuksellisen tuhoisa isku. Rekassa kuljetettu pommi surmasi yli 350 ihmistä ja haavoitti satoja.

Kaupungissa oli tapahtumahetkellä myös Kirkon ulkomaanavun maajohtaja Mika Jokivuori.

– Siitä lähti heti keskustelu, että oliko tämä nyt kertajysäys ja osoitus (ääri-islamilaiselta) al-Shabaabilta, että he ovat vielä olemassa, Jokivuori kertoo puhelimitse Nairobista.

Viime viikonloppuna räjähti kuitenkin taas. Tällä kertaa asemiehet myös hyökkäsivät hallinnon suosimaan hotelliin surmaten yli 20 ihmistä. Tämän selkeästi poliittisen hyökkäyksen al-Shabaab otti nimiinsä.

Jokivuori palasi Mogadishuun tämän viikon alussa tapaamaan ulkomaanavun työntekijöitä ja kuulostelemaan ilmapiiriä.

– Selkeästi on jännittyneisyyttä, varovaisuutta ja vähän epätietoisuutta siitä, mitä tämä oikein tarkoittaa.

On liian aikaista sanoa, mihin suuntaan tilanne Somaliassa on kehittymässä

Jokivuoren mukaan on vielä liian aikaista sanoa, mihin suuntaan tilanne Somaliassa on kehittymässä. Al-Shabaab on ajettu ajat sitten pois kaikista tärkeistä kaupungeista, mutta maaseudulla se on paikoin yhä vahvoilla. Lisäksi viime viikkojen iskut osoittavat, että järjestö onnistuu soluttautumaan myös tarkasti vartioituun pääkaupunkiin.

Lyhyen ajan kuluessa tapahtuneet iskut johtivat poliisin ja turvallisuuspäällikön johtajien erottamiseen. Viime viikonvaihteen iskussa huolestuttavia olivat tiedot, joiden mukaan hyökkääjät pääsivät hotelliin, koska heillä oli tiedustelupalvelun univormut ja henkilökortit.

Al-Shabaab ei ole toistaiseksi ottanut nimiinsä 14. lokakuuta satoja surmannutta ja haavoittanutta pommi-iskua. Syyksi epäillään sitä, että pommi ehkä räjähti liian aikaisin ja varsinaisena kohteena oli joku muu paikka – esimerkiksi läheinen Turkin sotilastukikohta.

Jokivuori pitää epätodennäköisenä, että al-Shabaab olisi lyötävissä kokonaan sotilaallisin toimin, vaan myös jonkinlaista neuvotteluratkaisua tarvitaan.

Ulkomaanavun työ Somaliassa kuitenkin jatkuu.

Mogadishun viime viikonvaihteen iskussa sai surmansa myös Somalian lounaisen osavaltion sisäministeri. Jokivuori oli tavannut Kirkon ulkomaanavulle tärkeän yhteistyökumppanin vain parin viikkoa aiemmin. Lisäksi aiemmassa suuressa iskussa oli kuollut monia työntekijöiden omaisia ja tuttavia.

– Se kosketti varmasti kaikkia mogadishulaisia.

Ulkomaanavun työ Somaliassa kuitenkin jatkuu ja ensisijaisesti työntekijöiden turvallisuudesta huolehditaan. Jokivuori ei ole havainnut kansainvälisten avustajien parissa keskustelua, jonka mukaan periksi oltaisiin antamassa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat