Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Monet pysäyttävät kertomukset uhkapelikierteistä osoittavat ongelman vakavuuden” – SDP:n nelikko uudistaisi järjestelmää hallitusti ja kestävästi

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hallintovaliokunnassa istuvat SDP:n kansanedustajat pitävät arpajaislain uudistamista tärkeänä hankkeena erityisesti pelihaittojen ehkäisemiseksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Arpajaislain uudistuksen toinen vaihe on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

- Monet pysäyttävät kertomukset uhkapelikierteistä osoittavat rahapeliongelman vakavuuden ja pakottavat muokkaamaan rahapelijärjestelmämme. Samalla on selvää, ettei veikkausmonopoli ole ongelma, vaan itse asiassa se mahdollistaa, että ongelmiin pystytään puuttumaan paremmin, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma huomauttaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa kansainvälisten pelifirmojen armoilla oleminen tarkoittaisi lisäksi sitä, että tuotot valuisivat yleishyödyllisten kohteiden sijaan kansainvälisten pääomasijoittajien tileille veroparatiiseihin.

Kansanedustaja Aki Lindén arvioi, että arpajaislain uudistuksen toinen vaihe tuo monia täsmällisiä toimia, joilla tilanteeseen pystytään puuttumaan nopeasti. Keinoina ovat muun muassa pakollisen tunnistautumisen laajentaminen kaikkiin rahapeleihin, rahapeliautomaattien sijoittelun tarkemmat normit sekä rajoitukset rahapelien markkinointiin.

– On samalla päivänselvää, että tämä ei ole arpajaislain uudistamisen viimeinen vaihe, vaan jatkotoimia tarvitaan.

Arpajaislain uudistamisen kanssa samaan aikaan on käynnissä Erkki Liikasen työryhmän raportin pohjalta jatkotyö, jossa selvitetään, miten rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vaikutukset pystytään huomioimaan järjestöjen kohdalla.

”Tappiorajat jäävät edelleen korkealle tasolle.”

Kansanedustaja Piritta Rantanen pitää valtavan tärkeänä, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on viestittänyt, että hallituksen piirissä haetaan ratkaisua akuuttiin pelituottojen vähenemisestä johtuvaan järjestöjen rahoitusvajeeseen syksyn budjettiprosessin yhteydessä.

– Järjestöjen työn merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle on suuri ja siksi niiden rahoitukseen pitää löytää kestävä ja ennustettava kehikko tuleville vuosille.

Kansanedustaja Heidi Viljanen painottaa, että rahapelijärjestelmää on uudistettava harkiten ja kestävällä tavalla, ja arpajaislain eduskuntakäsittelyssä esityksen yksityiskohtia on punnittava tarkoin.

– Esimerkiksi tappiorajojen kohdalla esitys on tämänhetkiseen tilanteeseen nähden merkittävä tiukennus, mutta tappiorajat jäävät siinä edelleen korkealle tasolle 2 000 euroon kuukaudessa. Valiokunta tulee käymään tämän asian tarkasti läpi, Viljanen lupaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE