Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Monia kauhistuttaa se näköala” – Paavo Väyrynen uskoo nostavansa eduskuntaan 15-20 kansanedustajaa

lehtikuva / aleksi tuomola

Keskustan riveistä EU-parlamenttiin ponnistanut ja toukokuussa puolueesta eronnut Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan ensi tiistaina (12.6.) oman käsityksensä mukaan kansalaispuolueen puheenjohtajana. Väyrynen aikoo muodostaa kansalaispuolueen ympärille myös yhden miehen eduskuntaryhmän.

Simo Alastalo

– Kansalaispuolueen vuosiokokouksesta tuli 3. kesäkuuta kolme kuukautta. On käynyt ilmi, että voin muodostaa kansalaispuolueen eduskuntaryhmän, Väyrynen totesi tiedotustilaisuudessaan tiistaina Helsingissä.

Oulussa järjestettiin maaliskuussa kaksi kilpailevaa kansalaispuolueen kokoontumista, mutta vain toisesta valitettiin, joten sen kokouksen, johon Väyrynen osallistui, päätökset ovat hänen itsensä mukaan virallisesti voimassa.

Puolueen puheenjohtaja on Väyrynen ja puoluesihteeri Seppo Hauta-aho, jos Väyryseltä kysytään.

Väyrynen arvelee silti, että kansalaispuolueen kilpaileva puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja puolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus saattavat olla asiasta eri mieltä ja nostaa oikeusjutun myös toisen Oulussa 3.3. pidetyn kokouksen mitätöimiseksi. Mahdollisen oikeusjutun menestymiseen Väyrynen ei usko.

Mikään ei näillä näkymin estä Väyrystä suuntaamasta vahvasti kohti ensi vuoden vaaleja. Hän aikoo itse olla ehdolla sekä eduskuntaan että Euroopan parlamenttiin. Vaalipiiri on vielä eduskuntavaalien osalta hakusessa.

– Presidentivaalin tuloksen perusteella kansalaispuolueen on mahdollista saada 15-20 kansanedustajaa ja EU-parlamenttiin kaksi paikkaa, Väyrynen ennustaa.

”Lähden tyhjällä laukulla, että voin tuoda loput tavarat.”

Käytännössä se tarkoittaisi kansalaispuolueelle ja Väyrysen poliittiselle linjalle 10-15 prosentin kannatusta eduskuntavaaleissa.

– Tällainen on minun mielestäni realistinen näkymä. Mitä tapahtuu, se on sitten kansan käsissä.

Väyrynen totesi tiistaina odottavansa vajaan vuoden päästä olevia vaaleja ja niitä edeltävää kampanjointia innolla. Hän vaikutti ymmärtävän ihmisten olevan kahta mieltä kansalaispuolueen tulevan vaalimenestyksen suhteen.

– Monia kauhistuttaa se näköala. Sitten on niitä, jotka sitä hartaasti toivovat.

Julkisuudessa esillä olleet puheet EU-varojen väärinkäytöstä tai mahdollisista kampanjassa käytetyistä laittomista henkilörekistereistä Väyrynen kuittasi virheellisinä.

– Nyt näyttää olevan Sami Kilpeläisellä niin epätoivoinen tilanne, että suolletaan mitä tahansa väitteitä.

Väyrynen saattaisi eduskuntavaalien jälkeen jäädä myös kotimaan politiikkaan, vaikka tulisi valituksi myös EU-parlamenttiin. Se edellyttäisi luultavasti paikkaa valtioneuvostosta. Keskiviikkona Väyrynen lentää tällä haavaa viimeisen kerran Brysseliin. Paluu on jo torstaina.

– Sitten se on ohi. Lähden tyhjällä laukulla, että voin tuoda loput tavarat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE