Politiikka

”Moraalitonta rangaista työntekijöitä ahkeruudesta” – SDP:n Tolppanen vaatii Anttilan karenssin purkua

Lehtikuva/Aleksi Tuomola
Lehtikuva/Aleksi Tuomola
Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Kansanedustaja Maria Tolppasen (sd.) mielestä Anttilan työntekijät eivät ansaitse ylimääräistä karenssia, joka heille tulee konkurssipesän palkattua heidät työntekijöiksi hoitamaan Anttilan alasajoa.

Tavaratalo Anttila ajettiin konkurssiin vuoden 2016 kesällä ja noin 1 300 työntekijää irtisanottiin. Konkurssipesä ryhtyi hoitamaan tavaratalojen alasajoja.

– Konkurssipesä maksoi ja maksaa edelleen uuteen lyhytaikaiseen työsuhteeseen palkkaamilleen työntekijöille 10 prosenttia parempaa palkkaa, kuin heillä oli ollut Anttilan omistaneen sijoitusyhtiön palveluksessa, Tolppanen sanoo.

Finanssivalvonta on linjannut, että konkurssipesän korkeampi palkan osa on kultainen kädenpuristus työntekijöille.

– Konkurssipesän maksama palkka ei täytä kultaisen kädenpuristuksen määritelmää, koska korotuksesta ei ole sovittu Anttilan entisten työntekijöiden kanssa. Konkurssipesä on yksipuolisesti päättänyt maksaa palkkaamilleen henkilöille kymmenen prosenttia parempaa palkkaa kuin he saivat ollessaan Anttilan palkkalistoilla, Tolppanen huomauttaa.

Lisäksi Tolppasen mukaan on huomioitava, että konkurssipesän työntekijöiden toimenkuva oli ja on oleellisesti erilainen kuin heidän toimenkuvansa oli Anttilan aikana.

– Finanssivalvonnan keppi ei kartuta valtion kassaa, mutta on iso asia omaan syyttään työttömäksi jäävälle työntekijälle. Käytännössä se tarkoittaa pitkäaikaisille Anttilan pienipalkkaisille työntekijöille noin puolen kuukauden rahatonta aikaa työttömyyden alkaessa, toteaa Tolppanen.

Konkurssipesän maksama palkka ei täytä kultaisen kädenpuristuksen määritelmää, koska korotuksesta ei ole sovittu Anttilan entisten työntekijöiden kanssa.

Tolppasen mukaan on moraalitonta rangaista työntekijöitä ahkeruudesta ylimääräisellä karenssilla. Hän muistuttaa, että palkansaajajärjestöillä ei ole mahdollisuutta poistaa karenssia tai olla hyväksymättä sitä, koska ylin valvontaelin, Finanssivalvonta, on katsonut normaalin palkan jaksotetuksi saamiseksi ja näin kultaiseksi kädenpuristukseksi.

Tolppanen kysyy hallitukselle tekemässään kirjallisessa kysymyksessä, olisiko kohtelu ollut sama, jos lopputyön olisivat tulleet tekemään työntekijöiden nykyisellä palkalla uudet ulkopuolelta palkatut työntekijät, ja onko oikeus ja kohtuus, että Anttilan pienipalkkaisia työntekijöitä rangaistaan konkurssin jälkeisestä työstä ylimääräisellä karenssilla.

Tolppanen kysyy myös,  mitä hallitus aikoo tehdä, jotta ylimääräinen karenssi puretaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat