Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

MT: Postin Malinen luopuu kahden kuukauden palkastaan – “Näin tämän välttämättömäksi”

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luopuu kahden kuukauden palkastaan. Hän toteaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että kyse on hänen “omasta harkitusta päätöksestään”.

Demokraatti

Demokraatti

– Kokonaistilanteen huomioiden näin tämän välttämättömäksi.

Malinen on sopinut Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan kanssa tilapäisestä kahden kuukauden palkanalennuksesta.

– Päätökseni ei sinänsä helpota muutoksen kohteena olevaa henkilöstöä, Malinen lisää MT:n haastattelussa.

Kahden kuun palkasta luopuminen koskee tätä vuotta. Rahallisesti kyse on kahdesta 46 000 euron bruttokuukausipalkasta ilman lomarahoja.

Postin toimitusjohtajan kokonaispalkka vuonna 2018 oli 610 924 euroa joka pitää sisällään luontaisedut ja lomarahat. Varsinainen kuukausipalkka on 46 000 euroa kuukaudessa.

Toimitusjohtajan kokonaisansiot palkkiot mukaan lukien olivat vuonna 2018 yhteensä 987 764 euroa. Vuonna 2018 toimitusjohtajan lyhyen aikavälin bonus oli 82 607 euroa ja pitkän aikavälin kannustinpalkkio oli 294 234 euroa.

Lisää aiheesta

Postin toimitusjohtajan palkan hyväksyy yhtiön hallitus ja valtionyhtiönä se noudattaa valtion omistajaohjauksen palkitsemisjärjestelmää. 1,6 miljardin euron liikevaihdon Posti rinnastetaan palkitsemisohjeessa pörssiyhtiöihin.

Postin lisäksi muut pörssiyhtiöihin rinnastettava listaamattomat valtion yhtiöt olivat ohjeen antamisajankohtana Altia Oyj, Ekokem Oyj, Nordic Morning Oyj ja Patria Oyj.

Malinen: “Posti hakee tessin vaihdolla joustavuutta.”

Postin henkilöstön 2 000 työntekijää aloitti maanantaina kolme päivää kestävän lakon protestina Postin päätökselle siirtää 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijää teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Siirto Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n työehtosopimuksen piiristä Teollisuusliiton tessiin laskee PAU:n mukaan keskimäärin työntekijöiden palkkoja 30 prosenttia, joillakin enemmänkin. Posti on kertonut maksavansa henkilöstölle siirtymäajan tukea vuoden 2020 maaliskuun loppuun saakka työn laadun pysyessä tavoitteen mukaisena.

Posti hakee työehtosopimuksen vaihdolla Malisen mukaan eritoten joustavuutta, kun liiketoiminta muuttuu koko ajan pakettikuljetusten ja logistiikan suuntaan.

Valtio-omistajalle Posti on Malisen mukaan tulouttanut viimeisen neljän vuoden aikana yhteensä 146,4 miljoonaa euroa osinkoina. Liiketoiminnan murroksesta, investoinneista ja uudistumisesta Postin tulee selvitä omalla tulorahoituksellaan.

Malinen korostaa, että yhtiön johdon kannustimet on kytketty kahteen asiaan: omistajan taloudellisiin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Ja toiseksi yhtiön strategisiin tavoitteisiin, joissa keskeisenä on yhtiön (postin) uudistaminen.

– Tällä (uudistamisella) varmistetaan, että yhtiöllä on ylipäänsä tulevaisuus, Heikki Malinen kertoo Postin pyrkimyksistä luovia läpi liiketoiminnan murrosvaiheen, joka koettelee postialaa niin meillä kuin muuallakin koko Euroopassa.

Malinen kollegoineen pitää tärkeänä myös huoltovarmuuden kannalta, että posti- ja logistiikka-alalle jää vahva kotimainenkin toimija.

– Sellaista me tänne yritämme rakentaa.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE