Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Myanmarissa otteet kovenevat: pidätettyjä toimittajia uhkaa jopa 14 vuoden vankeus

Toinen Reutersin pidätetyistä toimittajista Kyaw Soe Oo saapumassa oikeuteen.

Kahden uutistoimisto Reutersille työskennelleen myanmarilaisen toimittajan pidätystä on jatkettu Myanmarissa. Oikeus päätti pitää toimittajat kiinniotettuina sanoen, että heidän kuulustelunsa ovat vielä kesken.

Pidätysaikaa jatkettiin tammikuun 10. päivään saakka.

Toimittajat ovat raportoineet rohingya-vähemmistön ahdingosta maassa. Heidät pidätettiin joulukuun alkupuolella. Kaksikko esiintyi keskiviikkona oikeudessa ensimmäistä kertaa julkisuudessa sitten pidätyksensä.

Ankaran ja siirtomaa-ajalta peräisin olevan virallisten tietojen salassapitolain nojalla pidätettyjä toimittajia saattaa uhata enimmillään 14 vuoden vankeustuomio. Heidät pidätettiin, kun heidät oli kutsuttu tapaamaan poliisia illalliselle Yangonin laitamille.

Kaksikkoa ei ole vielä virallisesti syytetty oikeudessa. Heidän kuitenkin epäillään pitäneen hallussaan asiakirjoja, jotka liittyvät armeijan toimiin rohingya-kansaa kohtaan Rakhinen osavaltiossa. Viranomaiset eivät ole suostuneet kertomaan, missä pidätettyjä toimittajia pidetään. Myös kaksi poliisia on pidätetty tapaukseen liittyen.

Ainakin 11 toimittajaa on pidätetty Myanmarissa vuoden 2017 aikana.

Toimittajien sukulaiset odottivat heidän saapumistaan oikeuteen. Toinen toimittajista kertoi uutistoimisto AFP:lle, ettei häntä ole kohdeltu kaltoin. Toinen kehotti muita toimittajia olemaan varovaisia ja sanoi, etteivät he ole tehneet mitään väärää.

Lisää aiheesta

Myös Reuters kielsi toimittajien kaikki mahdolliset väärinkäytökset ja puolusti heidän oikeuttaan raportoida kansainvälisesti tärkeistä aiheista.

YK sanoo, että maan armeija syyllistyy todennäköisesti etniseen puhdistukseen muslimivähemmistön kohdalla. Yli 650 000 rohingyaa on paennut Myanmarista sitten elokuun alun, jolloin armeija alkoi iskeä heitä vastaan. Myanmarin viranomaiset kiistävät syytökset. Viranomaiset ovat rajoittaneet tiukasti YK:n ja journalistien pääsyä konfliktialueelle.

Ainakin 11 toimittajaa on pidätetty Myanmarissa vuoden 2017 aikana, mikä aiheuttaa huolta kapenevasta lehdistönvapaudesta maassa.

Heidän joukossaan oli kaksi ulkomaista toimittajaa sekä paikallinen toimittaja, joka työskenteli turkkilaiselle televisiokanava TRT:lle. Heidät ja heidän kuljettajansa tuomittiin lokakuussa kahden kuukauden vankeuteen syytettynä miehittämättömän lennokin lennättämisestä lähellä maan parlamenttitaloa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE