Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Myös kansanedustaja Marinista kannelleiden joukossa

Sanna Marin on kertonut Suomen neuvotelleen elpymispakettiin tekstimuutoksen, joka määrittelee kunkin jäsenmaan enimmäisvastuut tarkkarajaisesti. Kirjaus takaa Marinin mukaan Suomelle sen, ettei tulevaisuudessa tule yllättäviä maksujen nousuja jäsenmaille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) toiminnasta EU:n suurissa rahaneuvotteluissa on tehty useita kanteluita oikeuskanslerille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan STT:lle, että tänään aamulla oli kirjattu saapuneeksi 13 kantelua, jotka koskevat Marinin toimintaa EU:n huippukokouksessa 17.–21. heinäkuuta.

Kantelijat ovat pääosin yksityishenkilöitä, mutta kantelun on tehnyt myös oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

Monet kantelijat katsovat, että Marin olisi toiminut eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannan vastaisesti, kun hän hyväksyi EU-maiden johtajien saavuttaman rahoitusratkaisun. Osa puolestaan on sitä mieltä, että oikeuskanslerin pitäisi arvioida asiaa.

Esimerkiksi Tynkkysen mielestä pitäisi arvioida, onko neuvottelujen lopputulos Suomen kannalta sellainen, jota perustuslakivaliokunta edellytti.

– Pääministeri Marinin voidaan mahdollisesti katsoa toimineen perustuslakivaliokunnan kannan vastaisesti hyväksyessään ja edistäessään EU:n lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä, Tynkkynen kirjoittaa kantelussaan.

Marin korosti jäsenmaille määriteltyjä enimmäisvastuita

Tiistaina saavutettu sopu sisältää sekä 750 miljardin euron elpymistukipaketin että yli 1 070 miljardin euron budjetin unionille vuosiksi 2021–2027. Elpymisvälineestä jaetaan jäsenmaille 390 miljardia avustuksina ja 360 miljardia lainana.

Marin on kertonut Suomen neuvotelleen elpymispakettiin tekstimuutoksen, joka määrittelee kunkin jäsenmaan enimmäisvastuut tarkkarajaisesti. Käytännössä kirjaus takaa Suomelle sen, ettei tulevaisuudessa tule yllättäviä maksujen nousuja jäsenmaille, vaikka jokin jäsenmaista jättäisi elpymispaketista ottamansa lainat maksamatta.

Suomessa perustuslakivaliokunta on peräänkuuluttanut EU-vastuiden tarkkarajaisuutta.

Koronapandemiaan liittyvää elpymistukea on arvosteltu unionin luonteen muuttamisesta ja integraation syventämisestä.
Marinin mukaan elpymisväline ei lisää integraatiota, sillä väline ei sisällä lainojen yleistä yhteisvastuuta. Suomen neuvottelutavoitteisiin kuului kirjaus kunkin jäsenmaan enimmäisvastuista.

– Tätä ei voida alleviivata liiaksi, sillä tämä tarkoittaa, ettemme ole tosiasiassa yhteisvastuullisesti vastuussa näistä lainoista, vaan kullakin maalla on enimmäisvastuu, Marin sanoi eilen tiedotustilaisuudessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu tänään ylimääräiseen ryhmäkokoukseen EU-tukipaketin vuoksi. Puolue ei hyväksy pääministeri Marinin ja hallituskumppanien toimintaa, jota se pitää Suomelle vahingollisena.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE