Politiikka

”Myös palkankorotuksia tarvitaan” – SAK esittää korotusvaraa koulutusta ja tutkimusta tukemalla

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta toivoo hallituksen kiinnittävän syksyn budjettineuvotteluissa huomiota palkansaajien ostovoimaan.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan (tukuseto) tänään julkaisema raportti kertoo palkansaajien yhteenlasketun ostovoiman kasvavan tänä vuonna, mutta kääntyvän valtiovarainministeriön ennusteen mukaan laskuun jo ensi vuonna.

– Kilpailukykysopimuksen sosiaaliturvamaksusiirtoja on tasapainotettava palkansaajille verotuksessa, Kaukoranta sanoo.

Ostovoimaa ei voi kuitenkaan hänen mukaansa perustua pelkästään veronkevennyksiin. Myös palkankorotuksia tarvitaan.

– Palkankorotusvara syntyy tuottavuuden kasvusta. Sitä kannattaisikin vauhdittaa budjettiriihessä panostamalla koulutukseen ja tutkimukseen.

Vahva vienti luo pohjaa työllisyyden ja palkkojen kestävälle kasvulle.

Tukuseton raportti osoittaa Suomen kustannuskilpailukyvyn paranevan selvästi suhteessa muuhun euroalueeseen. Paranemiseen ovat vaikuttaneet työvoimakustannuksia pienentänyt kilpailukykysopimus ja kiihtyvä tuottavuuskehitys.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan vienti kasvaa lähes viisi prosenttia tänä vuonna. Viennin kasvun se ennakoi jatkuvan vajaan neljän prosentin vauhtia vuosina 2018–2019.

– Vahva vienti luo pohjaa työllisyyden ja palkkojen kestävälle kasvulle, Kaukoranta toteaa.

– Työllisyyden paraneminen tukee ostovoimaa ja tuottavuuden paraneminen on puolestaan kestävän talouskasvun perusta.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta laatii taloudellisia selvityksiä ja laskelmia työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluja sekä päätöksentekoa varten.

Valtioneuvoston kanslian asettamassa toimikunnassa on edustajia muun muassa SAK:sta ja muista työmarkkinajärjestöistä sekä valtiovarainministeriöstä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat