Kotimaa

”Näennäisesti herrasmiehistä kuoriutui rivoja kourijoita” – Tunnettu muotisuunnittelija purkaa seksuaalista häirintää Taideteollisessa korkeakoulussa

Muotisuunnittelija Isa Kukkapuro-Enbom kirjoittaa Helsingin Sanomissa Taideteollisessa korkeakoulussa kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alalta liikkeelle lähteneen #metoo-kampanjan paljastama seksuaalinen häirintä on Kukkapuro-Enbomin mukaan kuin jättimäinen finni.

– Olen itse ikäpolvea, joka opiskeli 1980-luvun alussa Taideteollisessa korkeakoulussa. Olin rakastunut elokuvapukusuunnitteluun ja pääsin mukaan tuotantoihin, joissa ohjaajina, kuvaajina ja käsikirjoittajina oli tunnettuja ammattilaisia, miehiä ja naisia. He olivat auktoriteetteja ja opettajia.

– Alan suurimpana epäkohtana koin tuolloin alkoholin ylettömän käytön. Juopuneena näennäisesti herrasmiehistä kuoriutui rivoja kourijoita. Nuoret miehet seurasivat oppi-isiensä mallia ja käyttäytyivät sen mukaisesti. Valitettavasti vanhemmat naiskollegat suojelivat neron elkein esiintyviä törkeitä taiteilijamiehiä, Kukkapuro-Enbom kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipiteessään.

Hän kertoo pettyneensä ja suuntautuneensa ammatillisesti pois näyttämötaiteen parista.

– On mieletön helpotus, että kaikki vanhat paiseet puhkotaan pois ja ala raikastuu. Toivon, että sama prosessi tapahtuu koko yhteiskunnassa, ettei kenenkään enää tarvitsisi luopua unelmastaan seksuaalisen häirinnän vuoksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat