Kotimaa

”Näennäisesti herrasmiehistä kuoriutui rivoja kourijoita” – Tunnettu muotisuunnittelija purkaa seksuaalista häirintää Taideteollisessa korkeakoulussa

Muotisuunnittelija Isa Kukkapuro-Enbom kirjoittaa Helsingin Sanomissa Taideteollisessa korkeakoulussa kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alalta liikkeelle lähteneen #metoo-kampanjan paljastama seksuaalinen häirintä on Kukkapuro-Enbomin mukaan kuin jättimäinen finni.

– Olen itse ikäpolvea, joka opiskeli 1980-luvun alussa Taideteollisessa korkeakoulussa. Olin rakastunut elokuvapukusuunnitteluun ja pääsin mukaan tuotantoihin, joissa ohjaajina, kuvaajina ja käsikirjoittajina oli tunnettuja ammattilaisia, miehiä ja naisia. He olivat auktoriteetteja ja opettajia.

– Alan suurimpana epäkohtana koin tuolloin alkoholin ylettömän käytön. Juopuneena näennäisesti herrasmiehistä kuoriutui rivoja kourijoita. Nuoret miehet seurasivat oppi-isiensä mallia ja käyttäytyivät sen mukaisesti. Valitettavasti vanhemmat naiskollegat suojelivat neron elkein esiintyviä törkeitä taiteilijamiehiä, Kukkapuro-Enbom kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipiteessään.

Hän kertoo pettyneensä ja suuntautuneensa ammatillisesti pois näyttämötaiteen parista.

– On mieletön helpotus, että kaikki vanhat paiseet puhkotaan pois ja ala raikastuu. Toivon, että sama prosessi tapahtuu koko yhteiskunnassa, ettei kenenkään enää tarvitsisi luopua unelmastaan seksuaalisen häirinnän vuoksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat