Politiikka
23.5.2025 12:13 ・ Päivitetty: 23.5.2025 12:29
Näin eduskuntaryhmistä kommentoidaan Pelttarin rikosepäilyä
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppuraisen mukaan eduskunnan ylle ei voi syntyä minkäänlaista häilyvyyttä sen uskottavuuden, arvovallan ja integriteetin suhteen.
Hän kommentoi kokoomustaustaisen eduskunnan pääsihteerin Antti Pelttarin asemaa rikosepäilyjen tultua julki.
- Eduskunta on instituutio, jonka yllä ei voi häilyä mitään sen uskottavuutta rapauttavaa tai arvovaltaa murentavaa tai millään tavoin eduskunnan integriteettiä heikentävää. Kansalaisten ja kansanedustajien pitää voida odottaa myös eduskunnan virkakunnalta erittäin korkeaa nuhteettomuutta, hän sanoi eduskunnassa perjantaina STT:lle.
Kysymykseen, että onko häilyvyyttä päässyt jo syntymään, hän vastasi, että ”etenkin, kun kyseessä on korkein eduskunnan virkahenkilö ja korkea päällikkötaso, niin kansanedustajien kuin kansalaisten pitää voida odottaa erittäin korkeaa rikkeettömyyttä”.
Tuppurainen ei halua arvioida sitä, olisiko Pelttarin itse syytä tässä vaiheessa siirtyä tutkinnan ajaksi sivuun.
Tuppurainen on eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion vaimo.
STT kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, mitä Pelttarin esitutkinta tarkoittaa heidän mielestään eduskunnan arvovallan kannalta ja voiko Pelttari jatkaa tehtävässä siihen asti, että kansliatoimikunta tekee päätöksensä siitä, pidätetäänkö hänet virantoimituksesta esitutkinnan ajaksi.
Muut STT:n tavoittamat eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat kommenteissaan niukkasanaisia. He halusivat odottaa, että kansliatoimikunta kuulee Pelttaria ja tekee ratkaisunsa sen jälkeen.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jukka Kopra sanoo luottavansa eduskunnan prosessiin. Hänen mielestään oikea menettely on, että kansliatoimikunta kuulee Pelttaria ja tekee päätöksen sitten.
- Aina pitää kuitenkin kohteellekin tarjota mahdollisuus tulla kuultavaksi, Kopra sanoo STT:lle.
MYÖS keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen painottaa, että kaikkien asianosaisten oikeusturvasta on huolehdittava.
- Kyseessä on juridinen asia, jossa on noudatettava tarkoin lakia.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman huomautti, että se, että epäillään jotakuta rikoksesta, ei ole vielä rikos.
PERUSSUOMALAISTEN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä vastasi tekstiviestillä, ettei spekuloi asialla, vaan tiedotus on eduskunnassa puhemiehen vastuulla.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan Pelttaria epäillään virkarikoksen lisäksi maanpetosrikoksesta. Epäilty rikos on turvallisuussalaisuuden paljastaminen.
STT kysyi asiasta myös pääministeri Petteri Orpolta (kok.), mutta hän ei kommentoinut, koska asia on eduskunnan käsissä, ei hallituksen.
Korjattu klo 15.29: Tuppuraista haastateltiin eduskunnassa perjantaina.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.