Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

28.7.2025 12:35 ・ Päivitetty: 28.7.2025 13:53

Johannes Koskinen: Palestiinan tunnustaminen askel vakaan hallinnon rakentamiseen ja signaali Israelille siitä, mikä on sallittua

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Johannes Koskisen mukaan Suomen olisi hyvä tunnustaa Palestiina samassa yhteydessä Ranskan kanssa alkusyksystä.

SDP:n mukaan Suomen tulisi tunnustaa Palestiinan valtio viipymättä. Kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen sanoo, että Israelin toimet vaativat reagointia koko kansainväliseltä järjestelmältä.

Susanna Luikku

Demokraatti

Koskinen korostaa, että tulee yhä vaatia panttivankien vapauttamista, sotatoimien lopettamista ja humanitaarisen avun päästämistä Gazaan.

– Tunnustaminen ei tarkoita hyväksyntää Hamasille tai Fatahillekaan, vaan se olisi askel Palestiinan valtion rajojen määrittämiselle ja uskottavan sekä vakaan hallinnon rakentamiselle, kuten esimerkiksi Kosovon ja Namibian tapauksissa aiemmin. Samalla se on signaali Israelille siitä, mitä kansainvälisen yhteisön sisällä voi tehdä ja mitä ei, Koskinen tiivisti Demokraatille.

ENEMMISTÖ eduskuntapuolueista yli hallitus-oppositiorajojen kannattaa tunnustamista, mutta kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vastustus näyttää jarruttavan asiaa.

Ylen tekemässä tuoreessa selvityksessä Palestiinan tunnustamiselle löytyy kannatusta sekä oikealta että vasemmalta. Vihreät, vasemmistoliitto, SDP ja Liike Nyt vaativat ”välittömiä toimia” asian eteen.

SDP:n eduskuntaryhmän johtaja Tytti Tuppurainen vastasi Ylen kysymykseen, että puolue toivoo tunnustamisen tapahtuvan viipymättä.

– Suomi jää kyseenalaisesti historian väärälle puolelle, mikäli se ei tunnusta Palestiinan valtiota viimeistään siinä vaiheessa, kun Ranska on aikeissa tehdä se virallisesti syksyn YK-viikolla, Tuppurainen kirjoitti.

Lisää aiheesta

PALESTIINAN tunnustaminen nousi jälleen otsikoihin perjantaina, kun Ranska ilmoitti tunnustavansa Palestiinan valtion syyskuussa.

Suomen ulkopoliittinen johto on aiemmin sanonut, että se voisi toimia tunnustamisessa yhdessä muiden verrokkimaiden kanssa.

Johannes Koskisen mukaan Israelin toimien eskaloitumisen vuoksi on todennäköistä, että muutkin isot maat liittyvät Palestiinan tunnustajiin.

– Britannian ohella Italia ja Kanada voivat olla tällaisia maita, samoin joukko pienempiä valtioita. Niissä ei ole samaa fundamentaalista vastustusta asiaan kuin Yhdysvalloissa ja osin Saksassa.

Koskinen muistuttaa, että Ranska on neuvotellut Saudi-Arabian kanssa ratkaisusta, jossa arabimaat tunnustaisivat Israelin valtion. Nyt Israelilla on diplomaattisuhteet niistä vain Egyptin, Jordanian, Bahrainin ja Arabiemiraattien kanssa.

HALLITUSPUOLUEISTA kokoomus ja RKP näyttävät Ylen mukaan vihreää valoa tunnustamiselle, mutta eivät yhtä pikaisella aikataululla kuin muut.

Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset eivät tunnustaisi Palestiinan valtiota. Ne käytännössä estävät hallitusta etenemästä asian kanssa.

Kristilliset on myös ilmoittanut lähtevänsä hallituksesta, mikäli Suomi tunnustaa Palestiinan valtion.

Keskusta ei vastannut Ylen kyselyyn, mutta maanantaina keskustalainen kansanedustaja Jouni Ovaska sanoi kannanotossaan, että ulkoasiainvaliokunnan on syytä käydä tunnustamiskysymystä läpi välittömästi syysistuntokauden alkaessa.

Ovaskan mukaan Palestiinan valtion tunnustaminen ei ole vain symbolinen ele tai kosto Israelin järkyttäville ja epäinhimillisille sotatoimille, vaan ennen kaikkea Suomen pitkäaikainen ulkopoliittinen tavoite.

Palestiinan on Ranska mukaan lukien tunnustanut nyt 142 valtiota. Pohjoismaista Suomi ja Tanska ovat ainoat, jotka eivät ole tehneet niin.

Juttua muokattu klo 16.53: poistettu alkuperäisuutisen virheellinen ajankohta SDP:n kannasta Palestiinan tunnustamiseen.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU