Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Näin Elina Valtonen ja Jarmo Lindberg kommentoivat Venäjän eilisiä tapahtumia – “Jotain outoa tässä mielestäni kyllä on”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Venäjää koskeva epävarmuus tai näennäinen varmuus tulee säilymään lähikuukausina, arvioi ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) palkkasoturijärjestö Wagnerin kapinayrityksen seurauksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valtonen sanoo STT:lle, että autoritaarisessa maassa näyttää pitkään siltä, että asiat ovat vakaasti, kunnes yhtäkkiä ne eivät ole vakaasti.

- Varmaan samanlainen epävarmuus tai näennäinen varmuus tulee säilymään lähikuukausina yhtä lailla kuin tähänkin asti. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Tällaiseen Venäjään olemme tottuneet. Olemme Venäjän naapurimaa ja varaudumme kaikkeen, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan on tärkeää seurata tapahtuneen vaikutuksia paitsi Venäjän sisäiseen tilanteeseen myös Venäjän harjoittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa.

- Tärkeintä on ymmärtää, että Suomessa asiat ovat vakaasti ja turvallisesti, eikä meihin kohdistu minkäänlaista välitöntä uhkaa. Meillä on erinomaiset asiantuntevat viranomaiset, jotka ovat tilanteen tasalla myös juhannuksen juhlapäivinä, hän sanoo.

JUHANNUSVIIKON lopussa Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin kritisoi kovasanaisesti Venäjän sotilasjohtoa ja suuntasi joukkonsa kohti Moskovaa. Päivän kestäneen marssin jälkeen Prigozhin veti joukkonsa takaisin lauantai-iltana.

Lauantai-iltana presidentti Sauli Niinistö kutsui koolle kokouksen hallituksen keskeisten ministerien kanssa. Valtonen kertoo, että valtiojohto piti toki yhteyttä jo ennen kokousta.

– Oli äärimmäisen hyvä, että tasavallan presidentti kutsui kokouksen koolle. Saimme myös asiantuntijoiden toimesta päivitettyä tilannekuvaa ja analyysia.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan paikalla oli myös turvallisuudesta vastaavien viranomaisten edustajia. Valtonen ei halua kommentoida, keiden tahojen asiantuntijoiden tarkalleen kuultiin.

- Tasavallan presidentti on tiedotusvastuussa kokouksesta, jonka kutsui koolle, hän sanoo.

VALTONEN itse oli yhteydessä Ruotsin, Viron ja Norjan ulkoministereihin lauantaina. Tätä ennen hän ehti vierailla Tukholmassa ja Tallinnassa jo ensimmäisen työviikkonsa aikana.

Maanantaina Valtonen ja muut EU-maiden ulkoministerit tapaavat Luxemburgissa. Tapahtuneen myötä Venäjä nousee entistä tiiviimmin kokouksen asialistalle, Valtonen kertoo.

- Joka tapauksessa asialistalla olisi paitsi Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Kyllä Venäjän sisäistä tilannetta käsitellään varmasti myös tiiviisti, hän sanoo.

Viikonvaihteen aikana pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan matkustaa ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen pääministerinä. Hän tapaa Islannissa Pohjoismaiden ja Kanadan pääministerit. Alkavalla viikolla hän tapaa EU-maiden johtajat EU:n huippukokouksessa.

- Nyt on tärkeää, että jatkamme tilanteen seuraamista. Tämä on meille itsestään selvää, ei vain valtiojohdon vaan myös viranomaisten toimesta. Olemme tiiviissä yhteydessä myös liittolais- ja kumppanimaihin, Valtonen sanoo.

PUOLUSTUSVOIMAIN entinen komentaja ja nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg arvioi tilannetta STT:n haastattelussa sunnuntaina.

Palkkasoturiyhtiö Wagnerin aseellinen kapina ja Wagner-joukkojen eteneminen kohti Moskovaa oli Lindbergin mukaan poikkeuksellisen dramaattista.

Wagnerin joukot ja niiden johtaja Jevgeni Prigozhin ilmestyivät lauantaina Venäjän eteläisen sotilaspiirin esikuntaan Donin Rostovissa, joka sijaitsee Etelä-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa.

Sen jälkeen Wagner-kolonna aloitti etenemisen kohti Moskovaa, kunnes Prigozhin lauantai-iltana ilmoitti vetävänsä joukkonsa takaisin. Venäjän hallinto puolestaan sanoi Prigozhinin siirtyvän Valko-Venäjälle ja välttyvän rikossyytteiltä.

LINDBERGIN mukaan tapahtumat hakevat vertaistaan. Hän viittaa siihen, miten oli mahdollista, että Wagnerin arviolta 5 000 sotilaan joukot lähtivät liikkeelle rintamalta tai sen läheisyydestä Ukrainasta, saapuivat sotaa johtavaan esikuntaan ilman taisteluita ja sitten etenivät useita satoja kilometrejä kohti Moskovaa.

- Kun yritän muistella, onko mitään vastaavaa koskaan seurannut tällä tavalla reaaliajassa tapahtuvan, niin enpä muista, Lindberg sanoi.

Hän kertoo pitäneensä itsetuhoisena tekona lähteä niin pienellä joukolla etenemään kohti Moskovaa, missä odottavat Venäjän kansalliskaarti ja erilaiset turvallisuusorganisaatiot.

PRESIDENTTI Vladimir Putin piti lauantaina tiukan puheen, jossa hän kutsui kapinaa maanpetokseksi. Silti Wagnerin joukot saivat jatkaa etenemistään kohti Moskovaa.

Sunnuntaina oli epäselvää, miksi Venäjän asevoimat eivät pysäyttäneet Wagnerin joukkojen etenemistä.

Lindberg huomautti, että Wagner-joukkojen ohittamassa Voronezhin kaupungissa ja sen lähellä Lipetskissä on suuret lentotukikohdat.

- Siellä on kaikki valmiina, rynnäkkökoneet ja niihin pommit.

TAPAHTUMISTA herää Lindbergin mukaan kysymyksiä.

-  Eikö presidentti Putin antanut käskyä näistä toimenpiteistä, ja jos antoi, niin eivätkö puolustusministeri Sergei Shoigu ja yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov antaneet käskyä joukoille, vai oliko jokin muu syy, miksi ei toimittu? Olivatko Voronezhin ja Lipetskin tukikohdat Wagnerin hallussa, vai miksi muutaman minuutin lentomatkan päässä olevat rynnäkkökoneet eivät pysäyttäneet naurettavan helposti keskellä päivää näkyvää jättiläismäistä kolonnaa?

- Nämä ovat sellaisia asioita, että jotain outoa tässä mielestäni kyllä on.

LINDBERG arvioi, että kapinan jälkeen Wagnerin on vaikea päätyä entiseen asemaansa. Hänen mukaansa on mielenkiintoista nähdä, toteutuvatko suunnitelmat Wagnerin joukkojen tuomisesta Venäjän puolustusministeriön alaisuuteen, ja menettääkö Prigozhin komentosuhteen joukkoihinsa.

-  Kyllä tässä on varmaan aika haasteellista tällaisen episodin jälkeen luottamusta palauttaa.

UKRAINASSA käytävän sodan kannalta tärkeää on Lindbergin mukaan se, olivatko kapinaan osallistuneet Wagner-joukot rintamavastuussa. Ukraina sanoi lauantaina, että sen joukot ovat edenneet eri puolilla rintamaa.

- Jos Wagnerin sotilaat todella lähtivät rintamavastuusta, niin varmasti ukrainalaiset välittömästi pyrkivät ne aukot hyödyntämään.

Lindbergin mukaan voi olla realismia arvioida, että Moskovan suuntaan irrotettuja noin 5 000 sotilaan Wagner-joukkoja ei olisi otettu suorasta rintamavastuusta, vaan pikemminkin taustajoukoista.

STT / Ilkka Hemmilä, Iiro-Matti Nieminen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE