Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

16.5.2025 10:36 ・ Päivitetty: 16.5.2025 11:16

Näin hallitus haluaa kiristää toimeentulotukea

Hallituksen esitysluonnos toimeentulotuen kiristyksistä on lähtenyt lausuntokierrokselle. Lakiin tehtävät muutokset lisäisivät muun muassa tuen saajan velvoitteita hakea ensisijaisia etuuksia ja kokoaikatöitä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ensisijaisia etuuksia ovat muun muassa työttömyysturvaetuudet ja opintotuki. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, eli sitä voi saada, jos tulot ja varat eivät riitä muutoin elantoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja toimeentulotukilain kokonaisuudistuksesta 27. kesäkuuta mennessä.

Hallituksen tavoitteena on ollut löytää 74 miljoonan euron säästöt toimeentulotuen vuotuisista menoista ja puolittaa tuensaajien määrä nykyisestä. Kela maksoi perustoimeentulotukea noin 825 miljoonaa euroa viime vuonna.

Tavoitteena on, että työtön henkilö ilmoittautuisi aina kokoaikatyön hakijaksi ja siirtyisi samalla työllistymistä edistävien palveluiden piiriin. Esitysluonnoksen mukaan velvoite ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi voitaisiin jatkossa kohdistaa kokoaikatyön hakemiseen.

Hallituksen esitysluonnos pohjautuu toimeentulotukilain kokonaisuudistusta valmistelleen virkamiestyöryhmän loppumuistioon, joka julkaistiin tammikuussa. Lausuntoversion ovat kaikki hallituspuolueet kuitanneet.

SÄÄSTÖTAVOITTEESEEN pääsemiseksi toimeentulotuen perusosan tasoa leikattaisiin 18 vuotta täyttäneiltä yksin asuvilta henkilöiltä ja vanhempansa luona asuvilta kolme prosenttia. Muilta 18 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä perusosaa leikattaisiin noin 2 prosenttia.

Esimerkiksi yksin asuvan 18 vuotta täyttäneen osalta leikkaus tarkoittaisi 17,80 euron pienennystä toimeentulotuen perusosaan vuoden 2025 tasossa, tiedotteessa todetaan.

Alle 18-vuotiaiden toimeentulotuen perusosa suurenisi aavistuksen (0-0,7 prosenttia).

Hallitus ei esitä muutoksia toimeentulotuen perusosan indeksikorotuksiin.

LUONNOKSEN mukaan jos täysi-ikäisellä toimeentulotuen hakijalla ei olisi ensisijaista etuutta haettuna, Kelan tulisi arvioida, olisiko hänellä oikeus sellaiseen. Jos henkilö ei Kelan kehotuksesta huolimatta hakisi yhden kuukauden aikana toimeentulotukeen nähden ensisijaisia etuuksia, toimeentulotuen perusosaa alennettaisiin 50 prosentilla.

Suunnitelmissa on myös, että jos toimeentulotuen saajan työttömyysturvaetuuden maksu on keskeytetty sanktioiden takia, saajan toimeentulotuen perusosaa alennettaisiin. Ensimmäiseltä kuukaudelta leikkaus olisi 20 prosenttia ja sen jälkeen 40 prosenttia.

Alentamisprosentit pysyisivät nykylainsäädännön mukaisina. Voimassa olevassa laissa oleva edellytys kahden kuukauden aikarajasta poistettaisiin.

Toimeentulotuen 150 euron suojaosaa ehdotetaan poistettavaksi. Tällä hetkellä tulonsaajan ansiotuloista jätetään ottamatta huomioon 150 euroa kuukaudessa. Tarkoitus on, että toimeentulotuen asiakkaat siirtyvät työelämään. Jatkossa 18 vuotta täyttäneiden osalta myös muut vähäisiksi katsottavat tulot ja avustukset huomioitaisiin tuloina täysimääräisesti.

Toimeentulotukea saavat THL:n mukaan yleisimmin yksinasuvat ja erityisesti yksinasuvat miehet. Tuen saajissa ovat yliedustettuina nuoret aikuiset eli 18-24-vuotiaat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU