Talous
16.5.2025 06:00 ・ Päivitetty: 16.5.2025 06:02
Näin kahvin ja ruuan kalleus näkyy jo suomalaisten ostosvalinnoissa
Kahvin ja suklaan kallistuminen on vähentänyt Suomessa niiden kulutusta. Myös muissa ruokaostoksissa kansa tyytyy halvempaan muonaan, joten elintarviketeollisuus pelkää kannattavuutensa puolesta.
Suomalaiset ovat edelleen ruokaostoksilla varovaisia kuluttajia, vaikka luottamus talouteen onkin hitaasti vahvistumassa, kertoo perjantaina julkistettu Elintarviketeollisuusliiton talouskatsaus.
Ruokakoriin valitaan edullisimpia vaihtoehtoja, tarjoukset hyödynnetään tarkasti ja ruokahävikkiäkin pyritään vähentämään.
Ostovoiman odotetaan kasvavan tänä vuonna maltillisen inflaation, korkojen laskun sekä sovittujen palkankorotusten myötä. Elintarvikealan yritysten odotukset tulevasta kehityksestä ovat aiempaa positiivisemmat, mutta kannattavuudessa nähdään riskejä.
KULUTTAJIEN NUUKAILU näkyy muun muassa siinä, että kahvin ja suklaatuotteiden hintojen nousu on jonkin verran vähentänyt niiden kulutusta.
Kahvin ja kaakaon hinnat kääntyivät nousuun jo viime vuonna, ja hinnat ovat nyt jopa historiallisen korkealla. Tilastokeskus kertoi maaliskuussa, että kahvin hinta Suomessa nousi helmikuussa 31 prosenttia ja suklaan hinta 26 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
- Kysynnän ja tarjonnan laki toimii kahvin ja suklaan kohdalla, luonnehtii Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail tiedotteessa.
Näiden hintojen nousun taustalla ovat ilmastonmuutokseen liittyvät sään ääri-ilmiöt. Brasiliassa kahvisadot ovat pienentyneet historiallisen pahan kuivuuden takia. Vietnamissa taas satoja ovat heikentäneet sekä kuivuus että toisaalta rankkasateet.
Kahvin maailmanmarkkinahinnan nousu ei ole päätynyt täysimääräisesti suomalaisten kahvinjuojien kukkarolle. Suomessa kaupat käyttävät usein kahvia sisäänheittotuotteena eli saattavat myydä sitä jopa tappiolla houkutellakseen asiakkaita.
ALAN TEOLLISUUDEN tuotanto alkoi elpyä viime vuonna, ja positiivisen kehityksen arvioidaan jatkuvan. Tuotanto on kuitenkin edelleen alle vuoden 2021 huipputason.
Liiton katsauksen mukaan alan yritysten odotukset tulevalle kehitykselle ovat aiempaa positiivisemmat.
- Jäsenkyselyyn tänä keväänä vastanneista yrityksistä jopa puolet uskoo tuotannon kasvavan kuluvan vuoden aikana, Ismail kertoo.
Elintarviketeollisuuden työllisyys on pysynyt vakaana viime vuosina, vaikka tuotanto on laskenut. Jäsenkyselyn vastaajista 60 prosenttia arvioi henkilömäärän pysyvän ennallaan.
Yritysten arviot kannattavuudesta ovat sen sijaan aiempaa pessimistisemmät. Kannattavuuden kehitys arvioitiin heikommaksi maaliskuussa 2025 kuin syyskuussa 2024.
Viime syksynä liki puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi kannattavuuden kohentuvan seuraavan kuuden kuukauden aikana.
Tänä keväänä kannattavuuden parantumiseen uskoi enää neljäsosa vastaajista ja hieman suurempi osa arvioi sen heikkenevän.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.