Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Näin mafian runtelemassa Italiassa – pormestari kotiarestiin, valtuusto hajotettiin, poliitikot korvattiin komissaareilla

Gaetano Di Staso ja Paolo Bondi avaavat banderollin ja asettuvat sen taakse seisomaan yhdessä parinkymmenen muun roomalaisen kanssa. ”Me emme suostu – jo riittää virkamieshallinto”, banderollissa lukee.

Rooman kuntaan kuuluvan, osittain autonomisen Ostian valtuusto hajotettiin toissa vuonna pääkaupunkia ravistelleen Mafia Capitale -rikostutkinnan seurauksena. Hajottamisesta päättivät Italian hallitus ja sisäministeri. Ostian paikallishallinnon epäiltiin olleen rikollisjärjestöjen otteessa. Pormestari asetettiin kotiarestiin.

Siitä lähtien Ostiaa on johdettu virkamiesvoimin. Viime joulukuussa virkamieshallintoa päätettiin jatkaa vielä kuudella kuukaudella. Se saa Ostiassa asuvan Giulio Mancinin kiihdyksiin. Hänestä Ostiasta tehtiin Mafia Capitalen syntipukki, jotta itse Rooman kuntaa ei olisi tarvinnut hajottaa.

– Ostiassa on rikollisuutta, mutta sitä vastaan pitäisi taistella tehostamalla poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaa. Sen sijaan meiltä on viety oikeus äänestää, Mancini sanoo.
Gaetano Di Stason mukaan juuri mikään ei ole muuttunut virkamieshallinnon aikana. Hän toivoo, että tuleva valtuusto saa aikanaan asiat järjestykseen.

– Ostialaiset on kaikki leimattu mafiosoiksi. Ei kokonaista yhteisöä voi syyttää yksittäisten poliitikkojen tai rikollisten toimista, Mancini sanoo.

Lain juuret mafiasodassa

Laki, joka antaa mahdollisuuden kunnanvaltuuston hajottamiseen, säädettiin vuonna 1991. Viime vuoteen mennessä siihen oli turvauduttu 258 kertaa, La Repubblica -lehti kertoo. Jotkut valtuustot on jouduttu hajottamaan kaksi tai jopa kolme kertaa.

Lisää aiheesta

Sysäyksen lain synnylle antoi pienessä, eteläitalialaisessa Taurianovan kunnassa sattunut veriteko, kertoo Vittorio Mete, joka on kirjoittanut hajotetuista kunnista Fuori dal comune -kirjan.

– Käynnissä oli mafiaperheiden välinen sota, ja erästä henkilöä ammuttiin niin monta kertaa, että hänen päänsä irtosi. Tämä makaaberi yksityiskohta herätti median ja poliitikkojen mielenkiinnon, ja samalla nousi esiin mafian edustus Taurianovan kunnanvaltuustossa, Mete kertoo puhelimitse Firenzestä, jossa hän työskentelee yliopistossa poliittisten ilmiöiden tutkijana.

Mafiaa vaikea kitkeä

Lain on tarkoitus toimia ennaltaehkäisevästi. Kunnanvaltuuston hajottamiseen siis riittää, että valtuuston toiminnan epäillään vaarantuneen mafian painostuksen vuoksi.

– Tavoitteena on palauttaa paikallishallinto normaalitilaan. Käytännössä niin ei käy miltei koskaan, Mete sanoo.

Meten mukaan mafia ei soluttaudu politiikkaan salamyhkäisesti, vaan toimii usein avoimesti. Paikalliset asukkaat voivatkin pitää vaaleissa valittuja, tuttuja henkilöitä mieluisampana vaihtoehtona kuin etäisiä, kuntaa viran puolesta hallinnoivia komissaareja.

Ongelma on niin syvään juurtunut, että kunnan johtoon nimitettävien kolmen komissaarin on mahdotonta yksin sitä ratkaista, Mete sanoo. Toisinaan tilanne palaa ennalleen heti, kun virkamieshallinto puretaan.

– Lain tehokkuus on rajallinen. Mutta jotainhan pitää tehdä, kun huomataan, että mafia on soluttautunut kunnan hallintoon. Tämä laki on yksi väline muiden rinnalla.
Jenni Meronen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE