Ulkomaat
16.10.2022 05:00 ・ Päivitetty: 14.10.2022 13:18
Näin Saksa houkuttelee työvoimaa EU:n ulkopuolelta – täytä vähintään kolme ehtoa neljästä
Saksa houkuttelee ulkomaalaista työvoimaa uudella pistejärjestelmällä.
SAKSA suunnittelee uutta järjestelmää, joka helpottaisi koulutetun työvoiman tulemista maahan EU:n ulkopuolelta.
Saksan työministeri Hubertus Heil esitteli Berliinissä suunnitelmat järjestelmästä, jossa henkilökohtaisen pisteytyksen perusteella ulkomaalaiselle työvoimalle avataan portteja leveämmälle Saksaan töihin tulemiseksi.
– Kaikkialla Saksassa on pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä ja työvoimasta – esimerkiksi sairaanhoitoalalla, käsityöläisten ammateissa, hotelleissa ja ravintoloissa, sosialidemokraatteja edustava Heil perusteli ja muistutti väestön nopeasta ikääntymisestä maassa.
Saksan työministeriön arvion mukaan vuonna 2026 maassa olisi jo 240 000 ammattityöntekijän vaje.
UUSI Mahdollisuuksien kortti – Chancenkarte – muistuttaa Kanadan käyttämää pistejärjestelmää. Uudessa järjestelmässä EU:n ulkopuolelta saisi tulla etsimään työpaikkaa Saksasta, jos täyttää vähintään kolme ehtoa neljästä.
Nämä ovat: yliopisto- tai ammattitutkinto, vähintään kolmen vuoden ammatillinen työkokemus, Saksan kielen taito tai aiempi asuminen Saksassa ja alle 35 vuoden ikä.
Ehdot täyttämällä kortin saaneet saisivat tulla Saksaan etsimään töitä vuoden ajaksi hallituksen päättämän vuosikiintiön mukaisesti. Oleskelu Saksassa ennen palkan saantia pitäisi rahoittaa itse eli työttömyyskorvausta ei maksettaisi työnhakijoille.
Kiintiön koko vaihtelisi työmarkkinoiden tarpeiden mukaan.
TYÖMINISTERIN mukaan tavoitteena on saada ammattitaitoista työvoimaa maahan ilman raskasta byrokratiaa. Nykyistä työnhakuviisumijärjestelmää hän pitää liian hitaana ja vaikeana järjestelmänä. Hän haluaa esimerkiksi poistaa nykyisiä vaatimuksia siitä, että EU-maiden ulkopuoliset tutkinnot pitää erikseen vahvistaa saksalaisia vastaaviksi Saksassa.
– Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen maksaa rahaa ja aikaa. Muut maat eivät aseta tällaisia esteitä. Siksi haluaisin avata työmarkkinoita entisestään ammattitaitoisille työntekijöille, joilla on tutkinto ja työsopimus, mutta ei vielä tässä maassa tunnustettua tutkintoa, Heil sanoi.
Elinkeinoelämän puolella tarkempaa ehdotusta odotetaan erittäin kiinnostuneena. Jotkut yritykset ja tutkijat pelkäävät, että tulossa olisi edelleen liian monimutkainen ja byrokraattinen järjestelmä, vaikka työvoimapula on jo jarruttanut talouskasvua Saksassa.
MÜNCHENILÄISEN taloustutkimuslaitos Ifon yrityksille tekemän kyselyn mukaan lähes 90 prosenttia yrityksistä on kärsinyt työvoimapulasta. Yli kolmannes vastanneista yrityksistä sanoo työvoimapulan uhkaavan heidän kilpailukykyään.
Tällä hetkellä Saksan työttömyysprosentti on 5,6. Uusien ukrainalaisten työnhakijoiden saapumisesta ja talouden ongelmista huolimatta työttömyys on laskenut viime vuoden vastaavasta ajasta.
Heilin esittelemä ehdotus on osa laajempaa maahanmuuttolakien uudistusta, jonka hallitus esittelee myöhemmin tänä syksynä. Siihen kuuluu myös Saksan kansalaisuuden saamisen nopeuttaminen niin, että sen saisi jo viiden maassaolovuoden jälkeen nykyisen kahdeksan vuoden sijasta ja joissain tapauksissa jo kolmen vuoden jälkeen. Myös kaksoiskansalaisuus on tarkoitus sallia nykyistä laajemmin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.