Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin SDP nujertaisi pitkäaikaistyöttömyyttä – “Suomen työmarkkinoiden vakavin ongelma”

Juha Sipilän hallitus asetti itselleen kunnianhimoisen tavoitteen nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja luoda 110 000 uutta työpaikkaa. Pyrkimys näyttää juuri nyt toiveunelta, sillä toukokuun lopulla työ- ja elinkeinotoimistoissa oli yhteensä 332 100 työtöntä työnhakijaa, 2 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttöminä eli yli vuoden yhtäjaksoisesti olleita oli puolestaan 125 000, lähes 20 000 enemmän kuin vuonna 2015.

Työllisyysaste oli alle 69 prosenttia.

Ei siis hyvältä näytä.

SDP esitteli tänään Kuopiossa esityksensä pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseksi. Paikalla on eduskuntaryhmän työvaliokunta ja puoluejohto. Hallituksen budjettiriihi käydään kuun vaihteessa, ja sosialidemokraatit tarjoavat ehdotuksensa hallituksen käyttöön.

Demarien keinolista on pitkä, kaikkiaan 15-kohtainen ohjelma. SDP:n mukaan työmarkkinoiden vakavin ongelma on työttömyysjaksojen pitkittyminen. Yli 55–vuotiaat pääsevät uudestaan työhön kiinni keskimäärin 90 viikkoa työttömäksi jäämisestä. Pitkäaikaistyöttömistä aiempaa suurempi osa on nuoria.

Demarit viittaavat työ- ja elinkeinoministeriön Heikki Räisäsen ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n Ralf Sundin arvioihin, joiden mukaan pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on liki 9 miljardia. Tällekin vuodelle ennakoidaan 200 miljoonan lisäkustannusta pitkäaikaistyöttömyyden vuoksi. Samaan aikaan hallitus leikkaa työvoimapolitiikan aktiivitoimista.

Lisää aiheesta

Demarien mielestä se on virhe.

Mitä suurin oppositiopuolue SDP sitten tekisi ja muuttaisi?

Listan kärjessä on SDP:n puheenjohtajan nimellä kulkeva “Rinteen malli”, jossa jokaisella työttömällä on kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymissetelinä. Työllistymisseteli on peruspäivärahan suuruinen eli n. 700 euroa kuukaudessa, ja se kestäisi enintään 300 päivää.

Rinteen työllistämistuki rahoitettaisiin suoraan työttömyysturvajärjestelmän kautta, mikä SDP:n mukaan poistaisi viiveitä palkkatuen maksussa.

Lisäksi SDP ottaisi käyttöön ns. bonusportaat. Jos ihminen on pitkään työttömänä, hänellä on työntekoa vaikeuttava vamma tai hän on yli 60–vuotias, työmarkkinatuen tasoisen työllistämistuen päälle tulisi vielä työllistämistukibonus. Bonus voi olla prosenttiperusteisesti palkkaan sidottu – kuten nykyisessä palkkatuessa – tai kiinteä lisäraha. Lisäksi tuen kesto tulisi sitoa työttömyyden pituuteen. Oleellista SDP:n mukaan on, että tuen saa tietyillä kriteereillä automaattisesti.

SDP haluaa jatkaa kuntien työllistämiskokeiluja.

“Kunnat olisivat olleet valmiita jatkamaan toimintaa. Isoimmat kaupungit olisivat valmiita ottamaan vastuun jopa koko työllisyyden hoidosta. Kasvava pitkäaikaistyöttömyys ei voi odottaa itsehallintoalueiden ja sote-uudistuksen valmistumista, vaan kuntien aktiivisuus on käytettävä hyväksi heti.”

Muita demarikeinoja on muun muassa kuntien sakkomaksujen alentaminen. Tällä hetkellä monet kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa väärin.

“Usein kunnan ainoa keino ehkäistä maksujen nousua on kuntouttavan työtoiminnan käyttäminen. Tämä johtaa siihen, että kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan asiakkaita, jotka eivät sinne kuulu”, ohjelmassa kirjoitetaan.

SDP haluaa myös “Lex Taipaleen”eli päästää osa ikääntyneistä pitkään työttömänä olleista henkilöistä eläketuen piiriin.

“Eläketuen myöntäminen vapauttaisi sekä TE-toimiston että kuntien resursseja edistää niiden henkilöiden työllistymistä, joilla on työllisyyden parannuttua työvuosia jäljellä. Eläketuki vähentäisi työmarkkinatuen rahoituksesta kunnille aiheutuvia menoja.”

SDP korostaa myös, että opiskelu on aina työttömyyttä parempi vaihtoehto.

“Nykyisin työtön voi opiskella työttömyysturvalla, jos täyttää työvoimapoliittiset kriteerit. Kriteerien tulkinta on hankalaa ja eri TE -toimistojen päätökset vaihtelevat. Omaehtoista koulutukseen pääsyä tulee vahvistaa ja pääsykriteereistä on luovuttava määräaikaisesti.”

Samalla SDP kuitenkin säilyttäisi 25-vuoden ikärajan.

Demarit myöntävät, että heidän esityksensä vaativat valtiolta lisää määrärahoja. Samalla ne kuitenkin tuovat sekä suoria että välillisiä säästöjä valtion talouteen muun muassa työttömyyden hoidossa käytettävien varojen osalta.

“Suomen työllisyysaste olisi lähellä pohjoismaista tasoa, jos nuoret miehet, synnytysikäiset naiset ja ikääntyneet miehet saataisiin paremmin työmarkkinoille.”

SDP on jo aiemmin esitellyt muun muassa oman vaihtoehtobudjettinsa ja yrittäjyysohjelmansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE