Kotimaa
2.2.2021 08:53 ・ Päivitetty: 2.2.2021 08:53
Näin sudesta uutisoidaan – herkimmin ääneen pääsevät viranomaiset ja tutkijat
Susi ei jaa suomalaisia tai ruotsalaisia uutisissa kahteen leiriin, vaikka media näin välillä kertoo. Näin arvioi Aku Ahlholm väitöstutkimuksessaan.
Susien vastustajat ja puolustajat ovat äänekkäitä, mutta eniten susiuutisissa esiintyy niin sanottua muodollista puhetta: haastateltu ei ota kantaa susipolitiikkaan tai paljasta arvojaan ja tunteitaan.
Ahlholmin väitös on ensimmäinen laaja tutkimus suurpetouutisista Suomessa ja Ruotsissa. Ruotsin kielen väitös tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina.
Väitöksen mukaan susiuutisissa haastatellaan yleensä viranomaisia ja tutkijoita. Susiuutisessa haastateltu viranomainen on Suomessa tavallisesti poliisi ja Ruotsissa ympäristöviraston tai lääninhallituksen edustaja.
Ahlholmin mukaan susiuutisointi muuttui 1990-luvulta 2010-luvulle tultaessa. Susi muuttui uutiskielessä pahan vertauskuvasta yhä useammin myönteiseksi.
”Puolustus voimistaa vastustusta ja päinvastoin.”
Kun sutta puolustavat äänet lisääntyvät, samalla konflikti ihmisten välillä synkkeni uutisissa – vaikka enemmistö kommentoijista ei paljastakaan asennettaan susiin.
– Puolustus voimistaa vastustusta ja päinvastoin. Tällaisia me ihmiset olemme tai tällaisina me näyttäydymme uutisessa. Susiuutisen tutkiminen on paljastanut enemmän meistä ihmisistä kuin sudesta itsestään, Ahlholm sanoo tiedotteessa.
Väitös niin ikään kertoo, että toimittajat arvottavat ääniä susiuutisissa eri tavoin. Herkimmin otsikossa siteerataan eläintenomistajia, metsästäjiä ja poliiseja. Harvoin otsikkoon pääsevät tutkijat, ympäristöjärjestöjen edustajat ja muut viranomaiset.
Suomen ja Ruotsin susiuutisissa haastatelluista liki kolmannes on viranomaisia ja viidesosa tutkijoita. Sekä ympäristöjärjestöjen edustajia että metsästäjiä on haastatelluista noin kymmenesosa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.