Naiset rattiin Saudi-Arabiassa jo ensi kesänä? – ”Vannon Jumalan nimeen, poltan hänet ja hänen autonsa”

Kuva: Lehtikuva

Vanhoillisuudestaan kuuluisassa Saudi-Arabiassa tuntuvat puhaltavan uudet tuulet. Viime kuussa huomiota herätti päätös sallia naisten ajaa autolla. Tämän ja muiden uudistusten taustavoimana pidetään maan vaikutusvaltaista kruununprinssiä Mohammad bin Salmania.

Pitkään odotettu lupaus ensi kesäkuussa koittavasta ajo-oikeudesta ilahdutti jo etukäteen monia saudinaisia

– Tämä on mahtavaa, kommentoi asiaa New York Times- lehdelle saudiarabialaisessa yliopistossa professorina työskentelevä Fawziah al-Bakr.

Al-Bakr oli yksi niistä naisista, jotka osallistuivat paljon huomiota saaneeseen mielenosoitukseen vuonna 1990. Lähes 50 naista osoitti mieltään ajamalla autolla ympäri pääkaupunki Riadia, minkä vuoksi heidät pidätettiin. Osa heistä myös menetti työpaikkansa.

– Siitä päivästä lähtien naiset Saudi-Arabiassa ovat pyytäneet lupaa ajaa, ja nyt lupa vihdoin saatiin, al-Bakr riemuitsi.

Päätös on kuitenkin herättänyt myös vastustusta saudiarabialaisten miesten keskuudessa.

– (Ajo)kielto voidaan poistaa, mutta miehiä ei voi pakottaa sallimaan siskojensa ja vaimojensa ajaa, kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:lle taksifirman omistava mies Riadista.

– Perheen päänä minä teen päätökset, eivät naiset, nimettömänä asiaa kommentoinut mies jatkoi.

– Vannon Jumalan nimeen, poltan hänet ja hänen autonsa, sanoi toinen saudiarabialainen mies internetissä julkaistulla videolla.

Poliisi pidätti videolla esiintyneen miehen syyskuun lopulla.

”Laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä”

Saudi-Arabiassa käytössä olevan holhoojajärjestelmän mukaan miehellä on oikeus päättää naisen asioista. Holhooja on joko naisen aviomies, isä tai muu lähisukulainen.

Naiset ovat pelänneet, että vaikka maan hallinto antaisi heille luvan päättää autoilustaan, eivät he holhoojiensa takia kuitenkaan ratin taakse pääse. Huolena on ollut myös se, ettei naisia päästetä läpi ajokokeesta.

Saudi-Arabian hallinto on pyrkinyt varmistamaan, etteivät pelot toteudu. Maahan aiotaan tuoda naispuolisia ajo-opettajia ulkomailta, ja suunnitelmissa on perustaa pelkästään naisille suunnattuja autokouluja. Sisäministeriö on myös vakuuttanut, että laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä.

Hallinnon lisäksi myös mediassa on pyritty tuomaan esille muutoksen hyviä puolia. Esille on nostettu muun muassa asian taloudellinen puoli: perheiden ei enää tarvitse palkata naisille kuljettajia, koska he voivat itse ajaa.

Saudi-Arabia on ollut maailman viimeinen maa, jossa naiset eivät ole saaneet autoilla.

Kruununprinssi vetää uudistuskampanjaa

Saudi-Arabiassa on meneillään 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammadin kampanja, jonka myötä arkkikonservatiivisessa maassa on tehty useita uudistuksia. Vuoteen 2030 yltävän kampanjan taustalla on tarve varmistaa, että aiemmin pelkästään öljyyn luottanut maa säilyy vauraana myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on muun muassa saada suurempi osa naisista mukaan työelämään.

– 70 prosenttia Saudi-Arabian väestöstä on alle 30-vuotiaita, emmekä aio kuluttaa seuraavaa 30:tä vuotta elämästämme tuhoisien ideoiden parissa, prinssi sanoi kansainvälisille sijoittajille viime tiistaina.

Mohammad myös lupasi palauttaa maahan sallivamman tulkinnan islamista.

– Palaamme siihen, mitä olimme aiemmin — maltillisen islamin maa, joka on avoin kaikille uskonnoille ja maailmalle, kruununprinssi sanoi.

STT–MINNA PULLI, NIILO SIMOJOKI

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta