Naiset rattiin Saudi-Arabiassa jo ensi kesänä? – ”Vannon Jumalan nimeen, poltan hänet ja hänen autonsa”

Kuva: Lehtikuva

Vanhoillisuudestaan kuuluisassa Saudi-Arabiassa tuntuvat puhaltavan uudet tuulet. Viime kuussa huomiota herätti päätös sallia naisten ajaa autolla. Tämän ja muiden uudistusten taustavoimana pidetään maan vaikutusvaltaista kruununprinssiä Mohammad bin Salmania.

Pitkään odotettu lupaus ensi kesäkuussa koittavasta ajo-oikeudesta ilahdutti jo etukäteen monia saudinaisia

– Tämä on mahtavaa, kommentoi asiaa New York Times- lehdelle saudiarabialaisessa yliopistossa professorina työskentelevä Fawziah al-Bakr.

Al-Bakr oli yksi niistä naisista, jotka osallistuivat paljon huomiota saaneeseen mielenosoitukseen vuonna 1990. Lähes 50 naista osoitti mieltään ajamalla autolla ympäri pääkaupunki Riadia, minkä vuoksi heidät pidätettiin. Osa heistä myös menetti työpaikkansa.

– Siitä päivästä lähtien naiset Saudi-Arabiassa ovat pyytäneet lupaa ajaa, ja nyt lupa vihdoin saatiin, al-Bakr riemuitsi.

Päätös on kuitenkin herättänyt myös vastustusta saudiarabialaisten miesten keskuudessa.

– (Ajo)kielto voidaan poistaa, mutta miehiä ei voi pakottaa sallimaan siskojensa ja vaimojensa ajaa, kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:lle taksifirman omistava mies Riadista.

– Perheen päänä minä teen päätökset, eivät naiset, nimettömänä asiaa kommentoinut mies jatkoi.

– Vannon Jumalan nimeen, poltan hänet ja hänen autonsa, sanoi toinen saudiarabialainen mies internetissä julkaistulla videolla.

Poliisi pidätti videolla esiintyneen miehen syyskuun lopulla.

”Laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä”

Saudi-Arabiassa käytössä olevan holhoojajärjestelmän mukaan miehellä on oikeus päättää naisen asioista. Holhooja on joko naisen aviomies, isä tai muu lähisukulainen.

Naiset ovat pelänneet, että vaikka maan hallinto antaisi heille luvan päättää autoilustaan, eivät he holhoojiensa takia kuitenkaan ratin taakse pääse. Huolena on ollut myös se, ettei naisia päästetä läpi ajokokeesta.

Saudi-Arabian hallinto on pyrkinyt varmistamaan, etteivät pelot toteudu. Maahan aiotaan tuoda naispuolisia ajo-opettajia ulkomailta, ja suunnitelmissa on perustaa pelkästään naisille suunnattuja autokouluja. Sisäministeriö on myös vakuuttanut, että laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä.

Hallinnon lisäksi myös mediassa on pyritty tuomaan esille muutoksen hyviä puolia. Esille on nostettu muun muassa asian taloudellinen puoli: perheiden ei enää tarvitse palkata naisille kuljettajia, koska he voivat itse ajaa.

Saudi-Arabia on ollut maailman viimeinen maa, jossa naiset eivät ole saaneet autoilla.

Kruununprinssi vetää uudistuskampanjaa

Saudi-Arabiassa on meneillään 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammadin kampanja, jonka myötä arkkikonservatiivisessa maassa on tehty useita uudistuksia. Vuoteen 2030 yltävän kampanjan taustalla on tarve varmistaa, että aiemmin pelkästään öljyyn luottanut maa säilyy vauraana myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on muun muassa saada suurempi osa naisista mukaan työelämään.

– 70 prosenttia Saudi-Arabian väestöstä on alle 30-vuotiaita, emmekä aio kuluttaa seuraavaa 30:tä vuotta elämästämme tuhoisien ideoiden parissa, prinssi sanoi kansainvälisille sijoittajille viime tiistaina.

Mohammad myös lupasi palauttaa maahan sallivamman tulkinnan islamista.

– Palaamme siihen, mitä olimme aiemmin — maltillisen islamin maa, joka on avoin kaikille uskonnoille ja maailmalle, kruununprinssi sanoi.

STT–MINNA PULLI, NIILO SIMOJOKI

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Nyt se tuli: Robert Mugabe eroaa virastaan

Kuva: Lehtikuva-AFP

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe eroaa virastaan, ilmoittaa maan parlamentin puhemies.

Eroilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun maan parlamentti oli aloittanut keskustelun presidentin viraltapanosta.

Maan armeija pani Mugaben kotiarestiin viime viikolla. Mugaben syrjäyttämä varapresidentti Emmerson Mnangagwa oli kehottanut Mugabea eroamaan.

AVAINSANAT

”Minulle hän on jo kuollut” – Bosnian teurastaja pakoili oikeutta 16 vuotta, nyt hänen kotinsa on 15 neliön selli

Kuva: Lehtikuva

Oikeus voi toteutua hitaasti mutta sen käsi on pitkä. Keskiviikkona Haagissa YK:n Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen (ICTY) eteen astuu Bosnian serbijoukkoja vuosien 1992–95 sodassa komentanut Ratko Mladic syytettynä kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Terveysongelmista kärsivä 74-vuotias serbivanhus on kalpea muisto yli kahden vuosikymmenen takaisesta tiukkailmeisestä upseerista. Ulkonäön ei pidä kuitenkaan antaa hämätä, sillä ”Bosnian teurastajan” syntilista on pitkä. Hänen nimensä tullaan aina yhdistämään Srebrenicaan – pahimpaan verilöylyyn Euroopassa toisen maailmasodan jälkeen.

En tajunnut, että ihmiset voivat valehdella niin paljon.

Serbikomentajan käytös oli irvokasta vain hetki ennen tuhansien muslimimiesten ja -poikien ampumista kesällä 1995.

– Mladic sanoi: Ette menetä hiustakaan päästänne. Minä uskoin sen. En tajunnut, että ihmiset voivat valehdella niin paljon, muistelee yhtenä harvoista eloon jäänyt Sadik Selimovic verkkosivusto Balkan Insightille.

Syyttäjien mukaan Mladic oli tärkeässä roolissa myös Sarajevon 44 kuukautta jatkuneessa piirityksessä, jonka aikana serbijoukot terrorisoivat tulituksellaan kaupungin siviiliväestöä.

Mladicin keskeisestä roolista kertoo se, että vaikka hän saa ICTY:ssä tuomionsa viimeisenä, oli hän vuonna 1995 yksi ensimmäisiä syytteeseen asetettuja. Mladicin ohella syytteen sai tuolloin hänen poliittinen aisaparinsa, Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic.

Karadzic jäi kiinni 2008 ja tuomittiin viime vuonna 40 vuodeksi vankeuteen. Hän on valittanut tuomiosta.

Mladic onnistui pakoilemaan oikeutta 16 vuotta. Hänen pidätettiin serkkunsa talosta Bosniassa vasta vuonna 2011, minkä jälkeen entisen serbikomentajan koti on ollut 15 neliön selli Hollannissa.

Syyttäjä Serge Brammertzin mukaan kaksikon saaminen oikeuden eteen oli välttämätöntä ennen kuin ICTY lopettaa työnsä tämän vuoden lopussa

– Tuomioistuimen sulkeminen ilman Karadzicin ja Mladicin tuomitsemista olisi jättänyt ikuisiksi ajoiksi hyvin synkän luvun sen historiaan, Brammertz sanoi AFP:n haastattelussa.

Minulle hän on jo kuollut.

Monet Mladicin uhrien omaiset saapuvat keskiviikkona Haagiin todistamaan tämän tuomitsemista. Brammertzin mielestä oikeudessa vainoojansa silmästä silmään kohdanneet ja näiden rikosista todistaneet eloonjääneet ovat Balkanin verenvuodatuksen todelliset sankarit.

– He antoivat minulle ja ryhmälleni voimia tehdä työtä, koska he muistuttivat meitä aina uudelleen siitä, mitä varten tämä tuomioistuin on ylipäänsä perustettu, Brammertz sanoo.

Syyttäjän tavoin omaiset toivovat Mladicille ankarinta mahdollista tuomiota eli elinkautista. Puolustus taas pelkää Mladicin terveyden pettävän hetkenä minä hyvänsä ja on kyseenalaistanut, kykeneekö tämä edes ymmärtämään tuomiota.

Oikeudenkäyntinsä alkaessa 2011 Mladic oli vielä voimissaan ja kiisti kaikki häntä kohtaan esitetyt syytteet ”vastenmielisinä”.

– Minä puolustin maatani ja kansaani, hän sanoi.

Monet serbit pitävätkin Mladicia yhä sankarina. Samalla omaisten tuska jatkuu, varsinkin niiden tuhansien, joiden surmatut perheenjäsenet ovat yhä kadoksissa. Fikret Bacicille Mladicin tuomiolla ei ole väliä.

– Minulle hän on jo kuollut. Ainoa asia, joka minua kiinnostaa, on löytää vaimoni, lapseni ja äitini, 59-vuotias mies kertoo AFP:lle.

STT–NIILO SIMOJOKI

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Tenniksen supertähden liiketoimet poliisin syyniin – epäillään osallisuudesta huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa

Kuva: Getty Images

Tenniksen viisinkertaisen grand slam -voittajan Maria Sharapovan toimet ovat Intiassa poliisitutkinnan alla. Syynä ovat epäilyt, että venäläispelaaja olisi ollut osallisena huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa.

Poliisitutkinnan syynä on loistoasuntohanke, jota Sharapova on ollut nimellään edistämässä. Hankkeen takana olevan yrityksen epäillään laskuttaneen talon ostajilta miljoonia euroja ennen projektin alkamista.

Sharapova kävi hankkeen takia Intiassa vuonna 2012. Ostajaehdokkaille kerrottiin, että asuntojen yhteyteen rakennettaisiin muun muassa erillinen tennisakatemia.

Asuntojen piti valmistua Delhin lähistölle vuonna 2016. Rakennushanke on sittemmin keskeytynyt.

Sharapova ei ole kommentoinut intialaista rakennushanketta ja yhteyksiään siihen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Rosatom astui esiin: Ei ole tapahtunut ydinonnettomuutta

Kuva: Lehtikuva

Venäläisen Rosatomin edustajan mukaan Venäjän ydinvoimalaitoksissa ei ole tapahtunut onnettomuutta.

Venäjän säätä ja ilmansaasteita valvova Risgidromet vahvisti eilen, että eri puolilla maata oli havaittu syyskuun ja lokakuun vaihteessa ”äärimmäisen korkeita” pitoisuuksia ruteniumin radioaktiivista isotooppia 106.

Näytteet korkeimmista rutenium-pitoisuuksista otettiin Argajashin mittausasemalta Tsheljabinskin alueelta, jossa ne ylittivät normaalitason 986-kertaisesti.

Argajash sijaitsee liki 2000 kilometrin päässä Suomesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ainakin 50 kuollutta itsemurhaiskussa moskeijaan – poliisi epäilee teosta Boko Haram -äärijärjestöä

Ainakin 50 ihmistä on kuollut itsemurhaiskussa Koillis-Nigeriassa lähellä Kamerunin rajaa, kertovat paikalliset viranomaiset.

Isku tapahtui tänään Mubin kaupungissa sijaitsevassa moskeijassa, jonne ihmiset olivat kokoontuneet aamurukoukseen.

Kuolleiden lisäksi lukuisia ihmisiä loukkaantui iskussa. Poliisi epäilee teosta Boko Haram -äärijärjestöä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta