Ulkomaat

Naiset rattiin Saudi-Arabiassa jo ensi kesänä? – ”Vannon Jumalan nimeen, poltan hänet ja hänen autonsa”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Vanhoillisuudestaan kuuluisassa Saudi-Arabiassa tuntuvat puhaltavan uudet tuulet. Viime kuussa huomiota herätti päätös sallia naisten ajaa autolla. Tämän ja muiden uudistusten taustavoimana pidetään maan vaikutusvaltaista kruununprinssiä Mohammad bin Salmania.

Pitkään odotettu lupaus ensi kesäkuussa koittavasta ajo-oikeudesta ilahdutti jo etukäteen monia saudinaisia

– Tämä on mahtavaa, kommentoi asiaa New York Times- lehdelle saudiarabialaisessa yliopistossa professorina työskentelevä Fawziah al-Bakr.

Al-Bakr oli yksi niistä naisista, jotka osallistuivat paljon huomiota saaneeseen mielenosoitukseen vuonna 1990. Lähes 50 naista osoitti mieltään ajamalla autolla ympäri pääkaupunki Riadia, minkä vuoksi heidät pidätettiin. Osa heistä myös menetti työpaikkansa.

– Siitä päivästä lähtien naiset Saudi-Arabiassa ovat pyytäneet lupaa ajaa, ja nyt lupa vihdoin saatiin, al-Bakr riemuitsi.

Päätös on kuitenkin herättänyt myös vastustusta saudiarabialaisten miesten keskuudessa.

– (Ajo)kielto voidaan poistaa, mutta miehiä ei voi pakottaa sallimaan siskojensa ja vaimojensa ajaa, kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:lle taksifirman omistava mies Riadista.

– Perheen päänä minä teen päätökset, eivät naiset, nimettömänä asiaa kommentoinut mies jatkoi.

– Vannon Jumalan nimeen, poltan hänet ja hänen autonsa, sanoi toinen saudiarabialainen mies internetissä julkaistulla videolla.

Poliisi pidätti videolla esiintyneen miehen syyskuun lopulla.

”Laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä”

Saudi-Arabiassa käytössä olevan holhoojajärjestelmän mukaan miehellä on oikeus päättää naisen asioista. Holhooja on joko naisen aviomies, isä tai muu lähisukulainen.

Naiset ovat pelänneet, että vaikka maan hallinto antaisi heille luvan päättää autoilustaan, eivät he holhoojiensa takia kuitenkaan ratin taakse pääse. Huolena on ollut myös se, ettei naisia päästetä läpi ajokokeesta.

Saudi-Arabian hallinto on pyrkinyt varmistamaan, etteivät pelot toteudu. Maahan aiotaan tuoda naispuolisia ajo-opettajia ulkomailta, ja suunnitelmissa on perustaa pelkästään naisille suunnattuja autokouluja. Sisäministeriö on myös vakuuttanut, että laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä.

Hallinnon lisäksi myös mediassa on pyritty tuomaan esille muutoksen hyviä puolia. Esille on nostettu muun muassa asian taloudellinen puoli: perheiden ei enää tarvitse palkata naisille kuljettajia, koska he voivat itse ajaa.

Saudi-Arabia on ollut maailman viimeinen maa, jossa naiset eivät ole saaneet autoilla.

Kruununprinssi vetää uudistuskampanjaa

Saudi-Arabiassa on meneillään 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammadin kampanja, jonka myötä arkkikonservatiivisessa maassa on tehty useita uudistuksia. Vuoteen 2030 yltävän kampanjan taustalla on tarve varmistaa, että aiemmin pelkästään öljyyn luottanut maa säilyy vauraana myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on muun muassa saada suurempi osa naisista mukaan työelämään.

– 70 prosenttia Saudi-Arabian väestöstä on alle 30-vuotiaita, emmekä aio kuluttaa seuraavaa 30:tä vuotta elämästämme tuhoisien ideoiden parissa, prinssi sanoi kansainvälisille sijoittajille viime tiistaina.

Mohammad myös lupasi palauttaa maahan sallivamman tulkinnan islamista.

– Palaamme siihen, mitä olimme aiemmin — maltillisen islamin maa, joka on avoin kaikille uskonnoille ja maailmalle, kruununprinssi sanoi.

STT–MINNA PULLI, NIILO SIMOJOKI

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat