Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Naisten huiveja vahtiva siveyspoliisi lakkautetaan Iranissa – oikeuskansleri: ei mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa

AFP / LEHTIKUVA / YUKI IWAMURA
Naisten oikeuksia Iranissa puolustava mielenosoitus New Yorkissa 19. marraskuuta.

Iranin oikeuskansleri Mohammad Jafar Montazeri on kertonut maan siveyspoliisin lakkauttamisesta, kertoo iranilainen uutistoimisto Isna.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Uutistoimiston mukaan oikeuskanslerilta oli kysytty lauantaisessa tiedotustilaisuudessa, miksi siveyspoliisin toiminta oli keskeytetty.

-  Siveyspoliisilla ei ole mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa, sanoi oikeuskansleri ja kertoi sen olevan lakkautettu.

Siveyspoliisin tehtäviin on kuulunut muun muassa valvoa naisten hijab-huvien käyttöä.

Montazeri kertoi lauantaina maan parlamentin ja oikeuslaitoksen tarkastelevan lakia, joka vaatii naisilta pään peittämisen.

VAATIMUS päähuivin käytöstä on ollut Iranissa esillä syyskuun puolivälissä alkaneissa suurissa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Amini oli pidätetty ”väärin puetun” hijabin vuoksi.

Mielenosoituksissa on muun muassa poltettu päähuiveja ja huudettu hallinnon vastaisia iskulauseita. Yhä useampi nainen on myös jättänyt noudattamatta vaatimusta käyttää hijabia.

Aiemmin tällä viikolla Iranin vallankumouskaartin kenraali sanoi ensi kertaa yli 300 ihmisen kuolleen mielenosoituksissa syyskuun puolivälin jälkeen.

HIJAB-HUIVIN käyttö tuli pakolliseksi 1980-luvulla, neljä vuotta Iranissa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Nyt lakkautettu Gasht-e Ershad -siveyspoliisi perustettiin vuosituhannen alussa tiukempaa linjaa ajaneen presidentti Mahmud Ahmadinejadin kaudella. Tätä ennen maassa siveyspoliisin virkaa oli toteuttanut muut toimijat, kuten esimerkiksi puolisotilaalliset basij-joukot.

Maltillisempi Hasan Ruhani valittiin maan presidentiksi vuonna 2013. Ruhanin aikakaudella naisten pukeutumisnormit Iranissa löyhenivät hieman.

Nykyinen konservatiivipresidentti Ebrahim Raisi on vaatinut paluuta tiukempaan naisten pukeutumiseen puuttumiseen ja vaati ”kaikkien valtion instituutioiden valvovan huivilakia”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE