Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

”Näkee työväenliikkeen edustajien tapaamisen osana normaalia yhteistyötä” – PAMin Selin tapaa paavin Vatikaanissa

Ann Selin.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin osallistuu Vatikaanissa paavi Franciscuksen koolle kutsumaan seminaariin 23.-24.11.2017. Seminaarissa käsitellään ay-liikkeen roolia osana sosiaalisesti kestävää tulevaisuutta.

PAMin puheenjohtaja Selin on kutsuttu paikalle maailman palvelualojen työntekijöiden edustajana. Selin on toiminut palvelualojen työntekijöiden maailmanjärjestö Uni Globalin puheenjohtajana vuodesta 2014.

– On suuri kunnia päästä tapaamaan paavi Franciscusta, joka on ollut edeltäjiinsä nähden hyvin aktiivinen erilaisissa ihmisoikeuskysymyksissä. Pidän erittäin arvokkaana signaalina sitä, että paavi Franciscus näkee kansainvälisesti työntekijöiden järjestäytymisen keskeisenä ihmisoikeuskysymyksenä ja työväenliikkeen edustajien tapaamista osana normaalia yhteistyötä, Selin sanoo.

– Suomessa emme aina muistakaan, miten suuri paavin merkitys on katolisissa maissa ja miten laajasti hän voi esimerkillään vaikuttaa.

Selin muistuttaa, että järjestäytyminen kuuluu ihmisten perusoikeuksiin ja on arvokasta, että paavi omassa asemassaan haluaa tavata ammattiyhdistysliikkeen edustajia tärkeäksi koettujen asioiden eteenpäin viemiseksi.

– Paavi on tehtävässään useasti ottanut kantaa köyhyyttä vähentävien toimien merkitykseen. Siksi on kunnia päästä keskustelemaan hänen kanssaan konkreettisista asioista, joilla voimme parantaa työn tekemisen ehtoja ja työntekijöiden oikeuksia ympäri maailmaa. Nämä asiat vaikuttavat suoraan ihmisten hyvinvointiin, pienentävät tuloeroja ja vähentävät köyhyyttä ympäri maailmaa, Selin toteaa.

Nuorena miehenä paavi Franciscus työskenteli muun muassa yökerhon ovivahtina.

Lisää aiheesta

Paavi Franciscus. (Kuva: Lehtikuva)

UNI Global edustaa yli 20 miljoonaa työntekijää ympäri maailmaa. Vatikaanin vierailuun osallistuu noin 70 vaikutusvaltaista ammattiyhdistysliikejohtajaa eri puolilta maailmaa.

Seminaarin ohjelma pohjautuu paavin vuonna 2015 julkaistuun ”Laudato Si” -linjapaperiin, jonka aineena on huolenpito yhteisestä kodistamme.

– Nuorena miehenä paavi Franciscus työskenteli muun muassa yökerhon ovivahtina, eli tuntuu johdonmukaiselta, että hän haluaa edistää vuoropuhelua ammattiyhdistysliikkeen ja katolisen kirkon välillä. Uni Globalin puheenjohtajana toivon, että tämä asenne välittyisi laajemminkin päättäjien keskuuteen, Selin toteaa.

Selinin mukaan on tärkeää, että paavi omassa korkeasti arvostetussa asemassaan haluaa puuttua vallitsevaan globaaliin epätasa-arvoon. Selin uskoo, että yhteisiä näkemyksiä oikeudenmukaisesti toimivista työmarkkinoista ja työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisestä löytyy edessä olevissa keskusteluissa.

Työntekijöiden oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

Paavi on pitänyt vahvasti esillä globaalin yhteistyön kasvavaa merkitystä taistelussa köyhyyttä vastaan.

– Kansainvälinen ammattiyhdistysliike tavoittelee samaa asiaa, köyhyyden poistamista. Elämiseen riittävä palkka ja turvalliset työolot rakentavat siltaa ihmisten täysivaltaiseen osallisuuteen yhteiskunnassa. Ne myös toimivat parhaiten työkaluina syrjäytymistä vastaan, Selin toteaa.

– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ihmisistä huolehtiminen korostuu ajassa, jossa elämme, kun huono-osaisuus on hälyttävästi kasvussa. Kenenkään etu ei ole se, että tuloerot jatkavat kasvuaan ja köyhyydessä elävät joutuvat entistä vaikeampaan asemaan, Selin toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE