Politiikka

Näkkäläjärvi: ”Malli tekee yhä vain lisää kannustinloukkuja” – Nuordemarit pitävät aktiivimallia ”laiskana laastariratkaisuna”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Demarinuorten ja Demariopiskelijoiden mielestä työttömyysturvan aktiivimalli on ”laiska laastariratkaisu”.

– Aktiivimalli tulee lisäämään byrokratiaa, kasvattamaan toimeentulotukimenoja ja köyhyyttä. Kaikesta huomaa, ettei hallitus ole tässäkään tapauksessa tehnyt riittäviä vaikutusarviointeja lain seurauksista, järjestöt kirjoittavat kannanotossaan.

Työttömyyden ja varsinkin pitkäaikaistyöttömyyden taustalla on usein erilaisia sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia, joita ei pidä syventää leikkaamalla ihmisen vähäisistä varoista, kannanotossa muistutetaan.

– Aktiivimalli on byrokraattinen malli, joka kurittaa pienituloisia ja tekee yhä vain lisää kannustinloukkuja, kun ihmisiä siirtyy toimeentulotuelle. Aktiivimallilla tulee olemaan työllistävä vaikutus Kelan palkatessa 100 ihmistä setvimään sen ongelmia, mutta laajaa joukkoa pienituloisia työttömiä se ei auta, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoo.

– Jos nykyinen hallitus ei tätä ymmärrä korjata, on seuraavan hallituksen siivottava nämäkin sotkut.

Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Jesse Jääskeläinen katsoo, että aktiivimalli kannustaa ennen muuta lyhyiden työsuhteiden hakemiseen työnhakijan osaamisen kehittämisen sijaan.

– Työllisyysasteen parantamiseksi olisi fiksumpiakin keinoja. Esimerkiksi TE-toimistoille tulisi varmistaa aidosti riittävät resurssit ja kehittää työllistymistä tukevia palveluita yhdessä työnantajien, ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa, Jääskeläinen jatkaa.

Sitä Suomi oikeasti tarvitsee.

Järjestöt pitävätkin aktiivimallia puutteellisena ja epäoikeudenmukaisena.

– Tarvitsemme hyvin valmistellun ja vaikutusarvioidun sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen, kannanotossa kirjoitetaan.

Järjestöjen mielestä Suomen järjestelmästä on ajan saatossa tullut monimutkainen, byrokraattinen ja monilta osin epälooginen.

– Sosiaaliturvan tulisi kannustaa ihmisiä aktiivisuuteen ja kohdella kansalaisia tasa-arvoisesti ilman turhaa pompottelua. 1.1.2019 käyttöön tuleva kansallinen tulorekisteri on tärkeä hanke, joka mahdollistaa huomattavasti nykyistä automaattisemman sosiaaliturvan. Sitä Suomi oikeasti tarvitsee.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat