Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

8.1.2021 15:00 ・ Päivitetty: 8.1.2021 15:00

”Nämä toimet ovat vähän sellaista kilvenkiillotusta” – näin suomalaistutkija kommentoi Trumpin sometilien sulkemista

LEHTIKUVA / AFP Robyn Beck

Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin sosiaalisen median tilien sulkeminen keskiviikon tapahtumien jälkeen on tekona ”aika vähän ja aika myöhään”, arvioi Helsingin yliopiston dosentti, viestinnän tutkija Janne Matikainen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Nämä toimet ovat vähän sellaista kilvenkiillotusta, ei näillä todellista vaikutusta ole juuri mihinkään. Trump on 12 tuntia poissa Twitteristä, eihän se ole juuri mitään, Matikainen sanoo STT:lle.

Someyhtiöt, kuten Facebook ja Twitter, ovat ensimmäistä kertaa sulkeneet Trumpin käyttäjätilejä sen jälkeen, kun hänen tukijansa yrittivät vallata kongressitalon.

Somejätit ovat saaneet kritiikkiä jo vuosien ajan siitä, etteivät ne ole ottaneet enempää vastuuta alustoillaan julkaistusta sisällöstä. Erinäiset kansalaisjärjestöt ovat vaatineet Trumpille pysyviä potkuja somepalveluista.

Myös Matikainen on sitä mieltä, että somejättien pitäisi ottaa enemmän vastuuta. Esimerkiksi Facebook on tarkentanut sääntöjä poliittisesta mainonnasta, ja Twitter on laittanut varoitukset Trumpin perättömien tviittien kylkeen.

–  On tehty pikkuisen, mutta se on ollut aika hienosäätöä. Käyttäjät ovat kuitenkin niiden bisnes, eivätkä ne käyttäjiä ryhdy sulkemaan pois.

Trump on jäävuoren huippu

Lisää aiheesta

Keskiviikon tapahtumien jälkeen Twitter sulki Trumpin tilin 12 tunniksi, ja Facebook jäädytti Trumpin tilin vuorokauden ajaksi muun muassa perättömien vaalivilppiväitteiden takia.

Facebook ilmoitti torstaina jatkavansa Trumpin blokkaamista Facebookista ja Instagramista ainakin seuraavien kahden viikon ajan, kunnes rauhanomainen vallanvaihto on saatu tehtyä. Trumpin Twitter-tili taas on jälleen auki.

Trump on toiminnallaan tuonut näkyväksi uutta mediamaisemaa: hän pystyy ohittamaan kaiken perinteisen tiedonvälityksen eli toimittajat ja uutismedian, eikä portinvartijoita enää ole, Matikainen sanoo.

–  Kun tulee tällainen henkilö kuin Donald Trump, jolla ei ole mitään rajaa siinä, mitä hän sanoo tai väittää tai valehtelee, tätä ei pysty kukaan nykymaailmassa estämään. Kun sattuu olemaan Yhdysvaltain presidentti, se on taattu medianäkyvyys.

Matikaisen mukaan Trump on omalla tavallaan jäävuoren huippu ja mukana on myös seuraajien joukko. Esimerkiksi kongressitalon mellakkaa oli tiettävästi suunniteltu Facebookin ryhmissä.

Somejätit, viranomaiset ja lainsäätäjät yhteistyöhön

Some ei välttämättä ole syypää uusien ryhmien syntymiseen, mutta se on mahdollistanut monen ryhmän verkostoitumisen, toiminnan ja erilaisten ilmiöiden näkyväksi tulemisen. Esimerkiksi äärioikeistolaiset sekä salaliittoteoreetikot ovat löytäneet somesta uutta kasvualustaa, Matikainen kertoo.

Someyhtiöiden on vaikeampi puuttua tavallisten ihmisten viestintään.

–  Jos ajatellaan, että millainen viestintä tai millaiset ryhmät suljetaan sieltä pois, niin se rajanveto on aina tosi vaikeaa. Kyllähän ne paikkansa aina myös jostain löytää, mutta ei sen takia voi sallia tällaista toimintaa.

Kongressitalon valtausyrityksestä someyhtiöt eivät voi suoraan olla vastuussa, Matikainen arvioi.

–  Mutta nämä ryhmät ovat saaneet toimia vuosikausia vapaasti, ja niissä on taatusti hyvinkin ääriaineksiin viittaavaa viestintää ja suoranaista suunnittelua, siitä yhtiöt ovat ainakin vastuussa.

Kyseessä on laajempi yhteiskunnallinen pohdinta sekä sääntelyyn liittyvä kysymys. Matikaisen mukaan tulevaisuudessa tarvittaisiin somejättien, viranomaisten ja lainsäädännön yhteistyötä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU