Uutiset

Nasima Razmyarin Helsinki on asukkaistaan huolehtiva kansainvälinen metropoli

– Tässä työssä saan edistää kaikkea sitä, mikä minulle on politiikassa tärkeää, Nasima Razmyar sanoo.
– Tässä työssä saan edistää kaikkea sitä, mikä minulle on politiikassa tärkeää, Nasima Razmyar sanoo.
– Tässä työssä saan edistää kaikkea sitä, mikä minulle on politiikassa tärkeää, Nasima Razmyar sanoo.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd.) kasvoille leviää iloinen hymy, kun häneltä kysyy, mikä on parasta hänen uudessa tehtävässään.

– Tässä työssä saan edistää kaikkea sitä, mikä minulle on politiikassa tärkeää. Voin rehellisesti sanoa, että saan tehdä unelmieni työtä.

Razmyar vaihtoi kesäkuun alussa kansanedustajan työn apulaispormestarin tehtävään. Helsinki siirtyi kuntavaalien jälkeen pormestarijärjestelmään ja kaupunginvaltuusto valitsi ensimmäistä kertaa Helsingille poliittisen johdon – Jan Vapaavuoren (kok.) pormestariksi ja Nasima Razmyarin, Pia Pakarisen (kok.), Anni Sinnemäen (vihr.) ja Sanna Vesikansan (vihr.) apulaispormestareiksi.

Johtoviisikko on saanut aloittaa työnsä pienen myllerryksen keskellä, sillä johtamisjärjestelmän lisäksi kaupunki uudisti myös koko hallintorakenteensa. Kymmenet virastot yhdistyivät neljäksi toimialaksi, joista Razmyar sai johdettavakseen kulttuurin ja vapaa-ajan. Toimiala on hänelle entuudestaan tuttu valtakunnan politiikasta. Hän on johtanut SDP:n kulttuuri- ja liikuntatyöryhmää sekä toiminut eduskunnan sivistysvaliokunnassa.

– Helsingissä asioihin pääsee kiinni kuitenkin ruohonjuuritasolla. On ollut hienoa päästä tutustumaan siihen valtavaan määrään kulttuurin ja vapaa-ajan palveluja, joita Helsingissä tuotetaan. Toimialaan kuuluu laaja skaala asioita aina liikuntapoluista sinfoniaorkesteriin ja taidemuseosta eläintilaan.

Hyvinvointia kulttuurista ja liikunnasta

Mikä tätä kaikkea sitten yhdistää? Razmyar sanoo toimialansa olevan hyvinvoinnin toimiala, koska kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut ovat ihmisten hyvinvoinnille välttämättömiä.

– Ilman kulttuuria, liikuntaa, kirjastoja ja nuorisotyötä helsinkiläisten elämä olisi henkisesti köyhää. Helsingissä tuotetaan maailman luokan taidetta, mutta myös maailman luokan taiteen opetusta. Minulle on tärkeää, että kulttuuri kattaa koko kaupungin ja on aidosti kaikkien helsinkiläisten saatavilla, Razmyar sanoo.

Kulttuurin lisäksi myös liikunta on Razmyarin sydäntä lähellä. Hän kertoo, että Helsingin tuoreeseen strategiaan kirjattiin liikkumisen edistäminen yhdeksi merkittävimmistä tavoitteista.

– Liikkumattomuus murentaa hyvinvointia. Ihmisten liikkumisen edistäminen ei kuitenkaan ole yksin liikuntapalveluiden varassa, vaan esimerkiksi asuinalueiden ja liikenteen suunnittelussa on edistettävä ihmisten arkiliikuntaa. Kouluilla ja päiväkodeilla on tietysti keskeinen rooli siinä, että lapset löytäisivät liikkumisen ilon.

Suurkaupungin haasteet

Kuntavaalikausi on vasta aluillaan, ja Razmyar sanookin ensimmäisten kuukausien menneen vauhdilla perehtyessä ja eri toimijoihin tutustuessa. Apulaispormestarina hän toimii myös kaupunginhallituksen jäsenenä, joten pelkkä oman toimialan tuntemus työssä ei riitä.

– Helsinki on valtavan kokoinen toimija ja olen innostunut siitä, mitä kaikkea Helsingissä on parhaillaan meneillään. Suurkaupungilla on suurkaupungin haasteet, mutta samanaikaisesti valtava potentiaali olla edelläkävijä esimerkiksi digitalisaatiossa, koulutuksessa, älyliikenteessä ja ylipäänsä uudenlaisissa palveluissa kaupunkilaisten parhaaksi. Olen onnellinen siitä, että saan olla päättämässä Helsingin tulevaisuudesta aikana, jolloin kaupunkien merkitys kasvaa koko ajan.

Millaisena apulaispormestari Razmyar sitten näkee Helsingin neljän vuoden kuluttua, kun vaalikausi on päättynyt?

– Neljässä vuodessa Helsinki on kasvanut jälleen yhden suomalaisen pikkukaupungin verran. Toivon, että Helsinki on onnistunut pysäyttämään segregaatiokehityksen, kaupunginosien väliset erot ovat tasoittuneet, kaikki nuoret pääsevät opiskelemaan ja saattavat opintonsa loppuun, ja jokainen ikäihminen saa ansaitsemansa arvokkaan hoivan.

– Uskon, että menestyvä Helsinki houkuttelee yhä enemmän matkailijoita ja yrityksiä, ja kaupungissa luovuus ja kulttuuri kukoistavat. Kansainvälinen, turvallinen, asukkaistaan huolen pitävä metropoli – sellainen minun Helsinkini.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat