Internationellt

Nästan 300 år kvar till jämställdhet enligt FN

Foto: Kristin Palitza/IPS
En ny rapport från FN visar att världens länder är mycket långt ifrån den globala målsättningen om att uppnå jämställdhet till 2030. I nuvarande takt kommer det i stället att dröja minst 286 år att nå dit.

Kvinnor i världens rika länder tjänar betydligt mindre än män för samma arbete och ännu värre är situationen i fattiga länder. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu kommer det att dröja 286 år innan global jämställdhet uppnås, varnar FN i en ny rapport.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Biståndsorganisationen Oxfam uppger att kvinnor på global nivå tjänar 24 procent mindre än män och att det kommer att dröja 170 år innan den orättvisan har överbryggats, om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu.

Enligt Oxfam finns det 700 miljoner färre kvinnor än män som lönearbetar. I stället återfinns en majoritet av de arbetande kvinnorna i världens utvecklingsländer inom den informella ekonomin där lönerna generellt är sämre och det saknas sociala skyddsnät.

Kvinnor utför samtidigt minst dubbelt så mycket av arbetet i hemmen – i vissa fall tio gånger så mycket, enligt Oxfam. Kvinnor har dessutom betydligt längre arbetsdagar än män, om man även räknar in hemarbetet. På global nivå betyder det enligt Oxfam att en ung kvinna i dag i genomsnitt kommer att arbeta fyra år längre än en man under sin livstid.

I världens utvecklingsländer beräknar FN att kvinnor utgör 40 procent av arbetsstyrkan inom jordbruket. Över hela världen är matproduktionen beroende av dessa kvinnor på landsbygden, som sällan får möjlighet att äga den mark de brukar. Trots att kvinnorna ofta har en avgörande roll både som producenter och matlagare till sina familjer löper de själva en högre risk att drabbas av undernäring än männen.

Inger Andersen, undergeneralsekreterare för FN och chef för dess miljöprogram Unep, säger i ett uttalande att kvinnors dagliga arbete med att säkerställa tillgången på rent vatten, mat och bränsle dessutom blivit allt tyngre och svårare.

Världsorganisationen konstaterar i den nya rapporten att det i nuvarande takt skulle dröja 286 år att jämställa rättssystem och få bort könsdiskriminerande lagar. Det kommer att ta 140 år innan kvinnor blir jämlikt representerade på ledande positioner på arbetsplatser – och minst 40 år innan en jämlik representation råder i parlament.

Ju längre det tar innan vi vänder denna trend, desto större blir kostnaderna för oss alla”

Rapporten belyser också oroande bakslag i kampen mot fattigdomen, som kan förstärkas ytterligare av stigande matpriser. I slutet av året beräknas 383 miljoner flickor och kvinnor leva i extrem fattigdom, vilket kan jämföras med 368 miljoner pojkar och män som lever i samma situation.

– Data visar en tillbakagång som inte kan förnekas, deras liv har försämrats av globala kriser – vad gäller inkomster, trygghet, utbildning och hälsa. Ju längre det tar innan vi vänder denna trend, desto större blir kostnaderna för oss alla, säger Sima Bahous, chef för UN Women, i ett uttalande.

Vid sidan av dessa orättvisor förblir mäns våld mot kvinnor ett av de vanligaste människorättsbrotten som begås i världen. Trots att många länder har infört lagar mot våld i nära relationer uppger nästan var tredje kvinna att hon utsatts för våld under sin livstid – och mörkertalet kan vara stort.

FN har tidigare betonat att våldet har en tendens att förvärras i samband med kriser, något som också skedde under pandemin. I de flesta fall där flickor och kvinnor utsätts för olika typer av våld är det en manlig partner som är förövare.

Dessutom är över 70 procent av offren för människohandel flickor eller kvinnor, varav en majoritet utsätts för sexuella övergrepp.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE