Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nato-maiden puolustusministerit kokoustavat Ukraina-tuesta viimeistä kertaa ennen huippukokousta

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Suomesta kokoukseen osallistuu puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Naton puolustusministerit kokoontuvat Naton päämajalle Brysselissä viimeistä kertaa ennen liittokunnan vuotuista huippukokousta, joka järjestetään heinäkuussa Washingtonissa. Kaksipäiväisessä kokouksessaan ministerit käsittelevät Ukrainan tukemista sekä Naton pelotetta ja puolustusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Washingtonin huippukokouksessa katseet kohdistuvat muun muassa siihen, kuinka uskottavan tukiviestin Ukrainalle liittokunta saa aikaiseksi. Selvää on, että kutsua Naton jäseneksi Ukrainalle ei ole Washingtonissa tulossa.

Käytännössä Ukraina-apua aiotaan antaa rahana, Naton roolin vahvistamisena Ukraina-tuessa sekä poliittisena viestinä Ukrainan tulevasta paikasta Natossa. Lisäksi muun muassa Ukrainan ilmapuolustus tarvitsee kipeästi apua, joten uutiset siihen liittyvistä konkreettisista tukitoimista eivät tulisi yllätyksenä.

Suomesta torstain ja perjantain kokoukseen osallistuu puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

EU-PÖYDISSÄ Ukraina-tuen pahimpana jarruna on ollut kerta toisensa perään Unkari. Keskiviikkona kuultujen tietojen mukaan Budapestista ei olisi kuitenkaan tulossa estettä Naton uudelle Ukraina-tuelle.

Liittokunnan pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Unkarin pääministeri Viktor Orban kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Budapestissa, että Unkari voi jäädä Ukrainan sotaan liittyvien ratkaisujen ulkopuolelle, mutta se ei myöskään estä päätöstä liittokunnan tuesta. Stoltenberg on pyrkinyt saamaan Naton jäsenmaat sitoutumaan muun muassa vähintään 40 miljardin euron vuosittaiseen tukeen sodan ajan.

Naton puolustusministerien varsinaisen kokouksen alla järjestetään torstaina myös Ukrainan tukiryhmän kokous. Lisäksi torstaina kokoustaa Nato-Ukraina-neuvosto, jonka tehtävänä on muun muassa tukea Ukrainan Nato-jäsenyyttä.

Perjantaina koolla on Naton pelotetta ja puolustusta käsittelevä työistunto sekä ydinasepolitiikan suunnitteluryhmä.

UKRAINA-TUEN kannalta myös muissa instituutioissa eletään nyt kiinnostavia viikkoja.

EU-maat yrittävät vielä kesäkuun aikana puskea Unkaria suostumaan siihen, että konkreettiset jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyydestä pääsisivät alkuun.

Lisäksi rikkaiden maiden G7-ryhmä pyrkii sorvaamaan Ukrainalle 50 miljardin euron lainakokonaisuutta, joka maksettaisiin takaisin Venäjältä jäädytettyjen varojen tulevilla tuotoilla. G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska, Britannia, Italia ja Kanada.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE