Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Naton apulaispääsihteeri: Suomen Nato-hakemus johtaisi luultavasti jäsenyyteen

Suomen mahdollinen jäsenhakemus Natolle johtaisi luultavasti myönteiseen lopputulokseen, arvioi Naton apulaispääsihteeri Alexander Vershbow STT:lle.

Hän perustaa käsityksensä Naton ja Suomen vuosia kestäneeseen läheiseen yhteistyöhön sekä molemmille osapuolille yhteisiin etuihin ja arvoihin.

Vershbow kuitenkin muistuttaa, ettei hän voi puhua Naton 28 jäsenmaan puolesta. Jäsenmaiden on tehtävä päätös uusista jäsenistä yksimielisesti.

Nato ei myöskään halua sekaantua Suomen itsenäiseen päätöksentekoon asiassa.

Helsingissä puhuneen Vershbow’n mukaan Naton arvostaa Suomen ja Ruotsin edistyneitä kumppanuuksia. Ylipäänsä kumppanuusyhteistyö on auttanut Natoa laajentamaan vakautta myös liittokunnan rajojen ulkopuolelle.

– Tänä päivänä kumppanuudet eivät ole ylellisyyttä vaan välttämättömyys, Vershbow sanoi Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa.

Suomessa tehdyssä Nato-selvityksessä kumppanuuden arvioitiin edenneen jo niin pitkälle, ettei lähemmäs voi päästä ilman jäsenyyttä. Vershbow kuitenkin näkee yhä tilaa yhteistyön kehittämiseen.

Lisää aiheesta

Nato ja kumppanit voisivat Vershbow’n mukaan sovittaa tiiviimmin yhteen puolustussuunnittelua, vahvistaa tiedustelutiedon vaihtamista ja tehdä vielä enemmän yhteistyötä ennustettavuuden lisäämiseksi suhteissa Venäjän kanssa.

– Yhteistoimintakyky (interoperability) ei ole vain sotilaallinen käsite, hän sanoi.

– Naton jäsenien ja kumppaneiden välillä tulee aina olemaan raja, mutta on paljon mitä kumppanit ja Nato voivat tehdä molemminpuoliseksi hyödyksi tuota rajaa ylittämättä. Nato odottaa mielenkiinnolla näiden mahdollisuuksien kartoittamista Suomen kanssa lähitulevaisuudessa, Versbow sanoi.

Hän ei näe Naton kannalta minkäänlaista ongelmaa Ruotsin ja Suomen solmimissa tai kaavailemissa kahdenvälisissä puolustusyhteistyösopimuksissa muun muassa Yhdysvaltain kanssa.

Naton apulaispääsihteeri tapasi Helsingissä torstaina myös presidentti Sauli Niinistön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE