Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

8.5.2025 05:11 ・ Päivitetty: 8.5.2025 05:11

Natsit antautuivat 80 vuotta sitten – toinen maailmansota päättyi Euroopassa

AFP / LEHTIKUVA
Kenraali Hans-Jurgen Stumpff allekirjoitti Saksan antautumisasiakirjan puna-armeijan Berliinin päämajassa Karlshorstissa 8. toukokuuta 1945.

Tänään torstaina on kulunut 80 vuotta siitä, kun natsi-Saksan joukot antautuivat Euroopassa tuoden päätökseen toisen maailmansodan mantereella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tyynellämerellä liittoutuneiden sota Japania vastaan jatkui vielä vuoden 1945 syyskuuhun.

Sodan päättänyttä voitonpäivää vietetään läntisessä Euroopassa torstaina ja entisen Neuvostoliiton alueella perjantaina.

MAAILMANSODAN nähneiden sukupolvi on käymässä vähiin. Suomen sotien veteraaneja oli vuoden alussa jäljellä noin 1  400, ja määrän on ennakoitu laskevan alle tuhanteen tänä vuonna.

Sodan muistamisessa on auennut railo lännen ja idän väliin. Venäjän edustajia ei enää eurooppalaisissa muistotilaisuuksissa juuri nähdä, ja Vladimir Putinin Venäjä väittää valheellisesti Ukrainassa käymäänsä hyökkäyssotaa jatkumoksi historialliselle fasismin vastaiselle kamppailulle. Ukrainan sota on suurin Euroopassa käyty konflikti sitten toisen maailmansodan lopun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi edeltävällä viikolla nimeävänsä toukokuun 8. päivän ja marraskuun 11. päivän voitonpäiviksi. Toisen maailmansodan päättänyttä voitonpäivää ei ole aiemmin virallisesti juhlistettu Yhdysvalloissa. Ensimmäisen maailmansodan päättymispäivää 11. marraskuuta on vietetty Yhdysvalloissa virallisena juhlapäivänä veteraanien päivän nimellä.

-  Voitimme molemmat sodat, kukaan ei ollut lähelläkään meitä mitä tulee voimaan, urheuteen ja sotilaalliseen loistavuuteen, mutta emme juhli mitään. Syynä on se, ettei meillä ole enää johtajia, jotka osaisivat niin tehdä. Alamme juhlia voittojamme taas! Trump kirjoitti Truth Social -alustallaan.

TRUMPIN kommentti antaa osin harhaanjohtavan kuvan Yhdysvaltain roolista toisessa maailmansodassa, sillä esimerkiksi taistelleiden ja kaatuneiden sotilaiden määrässä mitattuna liittoutuneista Neuvostoliitto antoi sodassa suuremman panoksen.

Trump on toisella presidenttikaudellaan käynyt kulttuurisotaa Yhdysvalloissa muun muassa nimeämiskäytäntöjen kautta. Hän on muun muassa muuttanut juhlapyhistä alkuperäiskansojen päivän nimen takaisin vanhaan Kolumbus-päivän muotoon sekä muuttanut Meksikonlahden maantieteellisen nimen Yhdysvalloissa Amerikanlahdeksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU