Kultur

Naturresurserna som öde

Patricia Bruun är född 1957 och tidigare journalist på Åbo Underrättelser. Hon har även fungerat som medarbetare på Hufvudstadsbladet och belönades med Bonniers Stora Journalistpris 2001 för sitt reportage om psykvården i Åbo.

“Patricia Bruuns roman är ett välkommet bidrag till den finlandssvenska postkoloniala litteraturen.”

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Bokrecension: Patricia Bruun: Efter stormen i Tshikapa. En berättelse från Kongo-Kinshasa. Förlaget 2018.

 

Kongo-Kinshasa är ett land som har inspirerat stor litteratur i en tradition som går tillbaka till Mörkrets hjärta av Joseph Conrad. Till jättelandets tragiska historia hör Kongostaten runt sekelskiftet 1900 då Belgiens kung Leopold II utövade sitt terrorvälde. Miljoner fick sätta livet till under den så kallade gummiterrorn som är kolonialismens lågvattenmärke, medan landet under senare år har plågats av inbördeskrig och sjukdomar. Nu har Kongo-Kinshasa funnit sin väg till den finlandssvenska litteraturen i form av en roman av Patricia Bruun. Efter stormen i Tshikapa är en roman med essäistiska drag där man får läsa en del om landets historia. Bruun har läst sin Conrad och Kung Leopolds vålnad, en uppmärksammad faktabok av Adam Hochshild om episoden med Kongostaten.

 

Bruun är en före detta journalist som har varit i Kongo-Kinshasa som biståndsarbetande sjukskötare. I romanen finns mycket om de villkor under vilka biståndet och sjukvården fungerar i ett land som Kongo-Kinshasa. Medan landets tragiska historia finns någonstans i bakgrunden, är Efter stormen i Tshikapa framför allt en bok om den moderna tiden och om biståndsarbetarens vardag. Om kautschuk var orsaken till eländet för hundra år sedan, spelar diamanterna en väldigt stor roll bakom oron i Kongo-Kinshasa i dagsläget. Naturresurserna har haft ödesdigra konsekvenser för landet i negativ bemärkelse.

 

Det tar en stund innan Bruun kommer ordentlig igång med berättelsen men så småningom lyckas hon berätta en spännande fiktiv historia. Berättelsen utspelar sig i Tshikapa som är en utfattig ort i den södra delen av Kongo-Kinshasa nära gränsen till Angola. Bruun har en hel del egna erfarenheter från sin tid i Kongo-Kinshasa och dessa har hon utökat med fiktiva inslag och fiktiva personer. På det sättet blir det skönlitteratur av stoffet som innehåller en del fakta, också historiska fakta från Kongostatens tid. Huvudpersonen i den historiska sidoberättelsen är Edvard Vilhelm Sjöblom, en svensk baptistmissionär som vittnade Kongostatens grymheter omkring sekelskiftet 1900.

 

Bruuns roman är ett välkommet bidrag till den finlandssvenska postkoloniala litteraturen. Kongostaten eller Fristaten Kongo under Leopold II är en smärtpunkt som aldrig hanterades ordentligt i den offentliga diskursen. Trots att det har gått över ett sekel sedan den tidens fruktansvärda grymheter, är det svårt att förstå dagens Kongo-Kinshasa utan kunskap om de vidriga förbrytelserna. Medan Bruun bjuder på en underhållande berättelse om biståndsarbetet, finns bokens förmodligen största styrka i bakgrundsinformationen om det afrikanska landets historia i det långa perspektivet. Fast Hochschilds bok har fått stor publicitet, väcker Bruuns roman en del frågor om varför européerna inte har lyckats med att hantera denna mörka koloniala episod. För att förstå eländet i Kongo-Kinshasa i dag är det viktigt att botanisera i det historiska stoffet, något som Bruun har gjort och romanen är definitivt ett bevis på att hennes tid i Afrika har burit frukt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE