Toimituksen kommentit
21.6.2018 14:34 ・ Päivitetty: 21.6.2018 14:37
Neljä ovenavausta sote-kriisin ytimestä – keskustan maakuntavaalihinku toi mustia pilviä juhannustaivaalle
Keskustan huoli maakuntavaalien lykkääntymisestä ohi ensi vuoden alkukuukausien luo valtavaa painetta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka yrittää käsitellä sote-uudistusta.
Keskustan haave on maakuntavaalit ennen eduskunta- ja eurovaaleja. Puolueessa vallitsee usko hyvään menestykseen. Se taas toisi kannatusalhoon nostetta myös eduskuntavaaleissa. Keskustan tavoitetta vastaan lyö kuitnkin se, että sote- ja maakuntauudistus on annettu eduskunnan käsiin. Perustuslakivaliokunta on valinnanvapauslakiesitykseensä antamassaan lausunnossa vaatinut sosiaali- ja terveysvaliokunnalta huolellista työtä.
Jos valiokunta ei sitä tee, vaikeudet kasautuvat taas perustuslakivaliokuntaan, kun se aikanaan tarkastelee sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksia. Hosumista pitäisi välttää myös siksi, että kyse on vakavasta asiasta, suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivuudesta.
Yksi ongelma kaiken keskellä on myös eduskunnan virkamiesten työtaakka, josta on kuultu jo huolestuttavia kannanottoja. Heidänkin olisi saatava hetki hengähtää kesällä.
Tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oli jälleen määrä sopia valiokunnan kesäaikatauluista. Lopulta kokouksen jälkeen valiokuntahuoneen ovesta marssi esiin myrtyneitä kansanedustajia.
Kommentteja antoivat vuoron perään niin valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen, valiokunnan kokoomusjäsen Sari Sarkomaa, valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru kuin vihreitä edustava kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.
Käydään ensin läpi edellämainittujen neljän kommentit ja sen jälkeen yhteenvetoa ja analyysia tilanteesta.
”Nyt on vakava paikka keskustella”.
Hannakaisa Heikkinen asteli valiokunnan ovesta ensimmäisenä. Hän syytti valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua siitä, ettei tämä olisi antanut mahdollisuutta ratkaista valiokunnan työn jatkumista 6.7. saakka.
– Nyt on vakava paikka keskustella. Tämä oli kolmas kerta tänä keväänä, kun meillä on pöydässä kannatettu esitys ja emme saaneet äänestä, Heikkinen sanoi.
Heikkisen mukaan ajatuksena oli, että valmistavat keskustelut hallituksen perustuslakivaliokunnan lausunnosta antamasta vastineesta (ja ylipäänsä sote-kokonaisuuden niin kutsuttu ykköskori) olisi saatu käytyä heinäkuun ensimmäisellä viikolla loppuun.
Mielenkiintoista oli se, mitä Heikkinen vastasi kysymykseen, olisiko keskustan toiveaikataulussa valiokunta palannut myös elokuussa käsittelemään valiokuntaneuvosten sitä ennen valmiiksi tekemää pohjaesitystä.
– Me ehdotimme, että kahden viikon aikana, kun työ etenee, arvioimme, onko tarvetta mahdollisesti kokousvaraukselle elokuussa, mutta että emme olisi tehneet nyt sitä päätöstä. Olisimme pelkästään päättäneet, että työ loppuu 6.7., jotta henkilökunta tietää, milloin kesätauko alkaa, Heikkinen sanoi.
Hän painotti myös, että jos heinäkuussa työ uudistuksen eteen katkeaa, maakuntien perustaminen ja sote-uudistus siirtyy vuodella. Kommentit kertovat, että keskusta tai ainakin Heikkinen pyrkii siihen, että sote-esityksen eteen tehdään töitä liki läpi kesän virkamiesten tai valiokunnan voimin.
Heikkinen vakuutti, että hallituksella on yhteinen näkemys siitä, että valiokunta työskentelisi 6.7. saakka ja arvioisi istuntovarausta elokuulle. Valiokunnan valiokuntaneuvosten työskentelyn lomiensa lomassa ratkaisisi eduskunnan virkamiesjohto. Valiokunnan keskustelua Heikkinen kuvasi sanoilla ”kuin villissä lännessä”.
Heikkinen meni jopa niin pitkälle, että kyseenalaisti valiokunnan toimintakyvyn. Käytännössä tämä voidaan nähdä suorana hyökkäyksenä valiokunnan puheenjohtajaa kohtaan. Hänen mielestään Krista Kiuru ei olisi toiminut normaaleiden kokouskäytänteiden mukaisesti.
– Minusta on hyvä, että sitä tarkastellaan, että onko sosiaali- ja terveysvaliokunta toimintakykyinen, Heikkinen latasi.
”Oltiin aika lähellä sopua.”
Hannakaisa Heikkisen jälkeen valiokuntahuoneesta saapui kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.
– Oltiin aika lähellä sopua, mutta sitten tuli vielä uutta pohdintaa ensi viikosta.
Sarkomaa kertoi, että myös oppositioryhmät ovat valmiita työskentelemään heinäkuun ensimmäisen viikon.
Mitä mieltä olette kokoomuksessa siitä, että valiokunta palaisi töihin jo elokuussa hyvissä ajoin?
– Ajatus tässä on ollut se, että me tekisimme työtä heinäkuun ensimmäisen viikon ja sitten jäisimme istuntotauolle. Se on meidän ajatus ollut ja sitten katsomme niitä yksityiskohtia vielä ensi viikolla, Sarkomaa vastasi ja vaikutti siltä, ettei kokoomuksella olisi niin kovaa painetta runnoa asioita läpi koko kesää.
Sarkomaa kiersi kysymyksen siitä, huolestuttaako kokoomustakin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tavoin maakuntahallinnon aloittamisen siirtyminen vuodella, jos valiokunnan mietintöluonnos ei valmistu heinäkuun loppuun mennessä.
Sarkomaan jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoushuoneesta saapui puheenjohtaja Kiuru.
Kiurulta kysyttiin Heikkisen syytöksistä, jonka mukaan hän puheenjohtajana olisi ollut estämässä äänestämistä.
– Me emme olleet vielä lähelläkään sitä vaihetta, että olisimme päässeet äänestämään, Kiuru huomautti.
Hän kuitenkin kertoi olleensa odottavaisella kannalla, että kesäaikatauluista olisi saatu tänään yksimielinen päätös. Kun valiokunta piti kymmenen maissa taukoa täysistunnon vuoksi, tänä aikana oli kuitenkin Kiurun mukaan tapahtunut jotain.
– Pöydässä oli sitten uusia ehdotuksia, jonka jälkeen tilanne tuli sitten vähän vaikeammaksi.
Kiuru ei valiokunnan puheenjohtajana lähtenyt avaamaan keskustelujen sisältöjä, mutta puheesta oli pääteltävissä, että kyse oli ainakin siitä, voisivatko valiokunnan virkamiehet työskennellä myös kesällä.
”Hallituksella on aika paljon tässä ollut kotiläksyä tehtävänä.”
Kiuru kertoi huonoina uutisina myös sen, ettei valiokunnan asiantuntijakuulemisista saatu päätettyä. Myös Hannakaisa Heikkinen oli sanonut aiemmin, että varmasti joihinkin kohtiin asiantuntijakuulemisia tarvitaan. Luultavimmin keskustassa ei näihin kovin suurta halua olisi, koska nekin vievät aikaa.
– Haluan korostaa, että hallituksella on aika paljon tässä ollut kotiläksyä tehtävänä. Meidän tehtävämme on tarkastaa, onko tuo kotiläksy sellainen, että tämä kuulento voisi perustuslakivaliokunnassa onnistua. Itse kannatan tietenkin sitä, että kannattaisi ensin suorittaa jonkinalaisia koelentoja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja siltä osin kaikki tämä aamuinen keskustelu myös viittaa siihen, minkälaisilla resurseilla ja riskeillä tälle kuulennolle sinne perustuslakivaliokuntaan lähdetään. Niin kuin olen todennut, kannatan sitä, että tämä koelento ponnistettaisiin hyvin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Krista Kiuru maalaili.
– Kysymys on siitä, miten ihmisiä tässä maassa jatkossa hoidetaan, ei yhtään vähempää. Siltä osin tämä asia tehdään nyt huolellisesti. Ei täällä laiskana olla eikä yhtään päivää jätetä käyttämättä, kyllä sosiaali- ja terveysvaliokunta laittaa kaiken aikansa ja tarmonsa tämän asian kanssa likoon ja me tulemme tekemään tämän huolellisesti, hän jatkoi.
Kiuru kokee ehdottomasti menetelleensä hyvien kokouskäytäntöjen mukaan.
Alanko-Kahiluoto: Nimenomaan keskusta.
Valiokunnasta saapui vielä neljäs kansanedustaja, vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto. Hän syytti voimakkaasti hallitusta ja painostuksesta.
– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustelu ajautui umpikujaan sen vuoksi, että me oppositiossa koimme joutuvamme poliittisen painostuksen kohteeksi epäasiallisella tavalla. Kyse on siitä, että perustuslakivaliokunta on antanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tehtäväksi saattaa valmiiksi valinnanvapauslakiesityksen, mutta ehtona on se, että työ tehdään riittävällä huolellisuudella ja siihen varataan riittävä aika, Alanko-Kahiluoto painotti.
– Meille asetettiin sellainen aikataulu, josta oltaisiin äänestetty äskeisessä kokouksessa, että se ei olisi missään tapauksessa ollut mahdollista. Ainakin itse tulkitsen niin, että meitä painostettiin hyvin vahvasti poliittisesti nimenomaan keskustan suunnalta.
Alanko-Kahiluodon mukaan valiokunnassa vallitsi ennen täysistuntotaukoa yhteinen näkemys siitä, mihin saakka sen työskentely jatkuu, jotta valiokuntaneuvokset voivat pitää heille kuuluvan vuosiloman ja ryhtyä sen jälkeen mietinnön kirjoittamiseen.
Käytännössä hän tarkoitti yhteisellä näkemyksellä sitä, että niin virkamiehet kuin valiokunta istuvat 6.7. saakka ja palaavat tämän jälkeen syyskuun alussa normaalisti töihin.
Hänen mukaansa nimenomaan keskusta on painostanut.
– Viittaan siihen, minkälainen aikataulupaine keskustan puolelta tuli. Oletan, että aikataulukäskytys tulee nimenomaan pääministeriltä.
Kovin samanlainen on Aino-Kaisa Pekosen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan arvio:
– Sosiaali- ja terveysvaliokunta (kaikki puolueet) olisi tehnyt yhteisen ratkaisun, mutta Keskustan käsittämätön iltalypsy esti sen. Halusimme tehdä heinäkuussa töitä. Sitten Keskusta, ilmeisesti Sipilä, alkoi häikäilemättömästi lypsää ja painostaa eduskuntaa. #sote #politiikka, hän kirjoittaa Twitterissä.
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen antaa Pekoselle tukea kertoen, ettei ole syytä hosua ja maakuntavaalit voivat olla aikaisintaan huhtikuulla.
Te olette kyllä ja teidän neuvokset ja muu virkakoneisto tauon ansainneet. On jo selvä että #maakuntavaalit voivat olla aikaisintaan huhtikuulla. Nyt ei syytä eikä tarvetta hosua. Jos koskaan. Tuki teille ja huolelliselle työlle. #sote #politiikka
— Timo Heinonen (@timoheinonen) June 21, 2018
Pekonen on sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.
”Minä en tiedä sitä, mitä hallituspuolueet ovat keskenään istunnon aikana keskustelleet.”
Pääministeri Juha Sipilä tapasi tänään heti täysistunnon äänestysten jälkeen, jolloin sosiaali- ja terveysvaliokunta piti taukoa, pääministerin huoneessa eduskunnassa hallituspuolueiden eduskuntaryhmän puheenjohtajia. Myös Hannakaisa Heikkisen nähtiin piipahtaneen paikalla.
– Minä en tiedä sitä, mitä hallituspuolueet ovat keskenään istunnon aikana tai tämän äänestystauon jälkeen keskustelleet, mutta kun me tulimme valiokuntaan takaisin niin yhtä’äkkiä sitä yhteisymmärrystä ei enää ollutkaan, mistä me olimme keskustelleet ennen taukoa, Alanko-Kahiluoto sanoi.
Valiokunnan työkykyä hän kuvasi erinomaiseksi.
Summa summarum. Tänään kello 8 alkaneessa valiokunnassa koettiin aina kello 10:n alkaneeseen täysistuntotaukoon asti ilmeisen laajasti, että soten aikatauluista voitaisiin päästä sopuun. Valiokunta jatkaisi työtään 6.7. asti ja palaisi syyskuun alussa normaalisti lomien jälkeen töihin. Demokraatin tietojen mukaan tällaisessa käsityksessä ovat ilmeisesti ennen valiokunnan kokousta olleet jopa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat.
Keskustan linjan valiokunnassa koettiin kuitenkin yhtäkkiä muuttuneen Hannakaisa Heikkisen tai hänen taustallaan kenties myös pääministeri Juha Sipilän toiminnan vuoksi.
Rinne ihmettelee, Elo syyttää.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on jo ehtinyt tänään hämmästellä Sipilän toimintaa koko sote-uudistuksen eteenpäinviemisessä.
– Se, että pääministeri ja keskusta yrittävät valtapoliittisista syistä painostaa eduskuntaa, on vastuutonta ja käsittämätöntä. On päivänselvää, että eduskunnan ja valiokuntien on saatava tehdä työnsä asiallisesti ja mahdollisimman ripeästi, kun kyseessä on näin merkittävä uudistus, Rinne sanoo tiedotteessaan.
Rinne nosti esiin myös työsuojelulliset seikat.
– On syytä olettaa, että sote-esityksen tultua eduskuntaan valiokuntaneuvokset ovat tehneet töitä kellon ympäri. Eduskunnan käytävillä kerrotaan todella valitettavia ja ikäviä asioita valiokuntaneuvosten jaksamisen tilasta. Nyt on kyse ihmisten terveydestä ja se on erittäin vakava asia. Sipilän hallituksen oma sote-sekoilu on ajanut ihmisiä jaksamisen äärirajoille. Tässä tilanteessa ei voi mitenkään hyväksyä sitä, että keskusta jatkaisi painostustaan.
Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on puolestaan syyttänyt tiedotteessaan Krista Kiurua sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimintakyvyn vaarantamisesta.
– Opposition syyte eduskunnan työntekijöiden hyvinvoinnin vaarantamisesta on hävytön. Sote-valiokunnassa esitettiin, että selvitetään työntekijöiden esimiesten kanssa mahdollisuutta aloittaa valiokunnan työt uudestaan jo elokuussa syyskuun alun sijaan, Elo on kirjoittanut.
Sipilä kiistää hoputtaneensa.
Kun pääministeri Sipilä oli koonnut eduskuntaryhmän puheenjohtajat täysistunnon jälkeen keskusteluun, kokoomuksen ja keskustan ryhmäpuheenjohtajat Kalle Jokinen (kok.) ja Antti Kaikkonen (kesk.) vakuuttivat heti tämän jälkeen, että heillä on yhteinen näkemys valiokunnan työskentelystä heinäkuussa.
– Sosiaali- ja terveysvaliokunta sen päättää nyt kohta ja se kuullaan, mutta kyllä meidän mielestä täällä pitää olla valmiutta tehdä pikkaisen töitä heinäkuussakin, Kaikkonen sanoi valiokunnan vielä kokoustaessa.
– Oleellista on nyt, että hanke menee koko ajan eteenpäin ja käsittely jatkuu. Tästä haluamme pitää kiinni, Kaikkonen toisaalta lisäsi.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti STT:lle myöhemmin eduskunnassa, että hän olisi hoputtanut valiokuntaa. Hän sanoi kertoneensa vain virkamiesarvion. Sen mukaan maakuntauudistus lykkääntyy vuodella vuoteen 2021, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ei ole heinäkuun loppuun mennessä valmis ja perustuslakivaliokunnan käsittelyssä elokuussa.
Myös Kaikkonen ja Jokinen vahvistivat, että maakunnat voivat aloittaa toimintansa vain vuoden alusta, ei esimerkiksi keskellä kuluvaa vuotta. Nyt niiden olisi määrä aloittaa 2020.
– Tällainen tieto on tullut…näin meille on informoitu, Jokinen sanoi.
Vuoden alusta aloittaminen johtuu esimerkiksi budjettivuoteen ja tilinpitoon sekä verotukseen liittyvistä seikoista.
Viimeistään maanantaina jatketaan.
Kuten todettua, keskustan äärimmäinen kiire johtuu siitä, että se haluaa hinnalla millä hyvänsä maakuntavaalit ensi vuoden alkuun. Hallitussovun nimissä kokoomus koettaa näennäisesti roikkua tässä mukana.
Koska valinnanvapautta ja sote-keskuksien aloittamista on jouduttu jatkuvasti lykkäämään, kokoomuksessa tuskin tunnettaisiin polttavaa surua, jos maakuntien aloittaminenkin siirtyisi vuodella. Vaalejakin voisi näin ollen vähän yhdistellä. Samalla hallituksen alkuperäinen diili maakuntien ja valinnanvapauden kohtalonyhteydestä pysyisi tiiviimpänä.
Vaikka eduskunta hiljenee juhannukseksi ja on luvattu vähän kylmää keliäkin, hallituspuolueiden puheenjohtajien ja keskeisten sote-ministereiden puhelimet käyvät kuumina.
Yhteyttä pidettäneen myös eduskunnan suuntaan ja pyritään selvittelemään, voisivatko sosiaali- ja terveysvaliokunnan kolme muskettisoturia eli valiokuntaneuvosta järjestellä lomiaan niin, että kesälläkin työt voisivat luonnistua.
– Kysymys on lomien ajoittamisesta ja töiden jaksottamisesta. Ei tällä tietoa ole mahdollisuutta suunnitella kumpaakaan, ennen kuin tiedetään, mihin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on päädytty. Olen ymmärtänyt, että valiokunta jatkaa maanantaina, eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen toteaa Demokraatille.
Maanantaina jatketaan – viimeistään.
Jutun kuvat: Lehtikuva
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.