Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Nenä pysyy pinnalla, mutta lompakkoa se ei lihota” – apuraha ei riitä elämiseen, kokee yli puolet ammattiliiton kyselyyn vastanneista

Nora Vilva

Henkilökohtaisella apurahalla työskentelevistä teatteri- ja media-alan työntekijöistä 55,7 prosenttia kokee, ettei apuraha riitä kattamaan kuukausittaisia elinkustannuksia, ammattiliitto Temen kyselystä selviää.

Demokraatti

Demokraatti

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen jäsenten työhyvinvointia ja -toimeentuloa koskevaan kyselyyn vastasi liki 500 jäsentä, joista valtaosa kertoi työskentelevänsä työsuhteessa.

Apurahan riittävyyttä koskevaan kysymykseen vastasi vähän yli sata liiton jäsentä. Heistä 57 prosenttia oli sitä mieltä, ettei viimeksi saatu apuraha ollut riittävä siihen tarkoitukseen, johon sitä oli haettu.

Temen toiminnanjohtajaa Karoliina Huovilaa vastaukset eivät yllätä. Apurahojen pienuus on hänen mukaansa vain yksi osa järjestelmän valuvikoja, joista keskeisimpänä hän pitää sitä, ettei apurahatyötä tekevillä ole samoja oikeuksia kuin työsuhteessa työskentelevillä.

– Apuraha on liian usein nimensä mukaan apua, eräänlainen pelastusrengas; nenä pysyy pinnalla, mutta lompakkoa se ei lihota, Huovila sanoo tiedotteessa.

Huovilan mielestä apurahojen pitäisi olla normaali osa tulonmuodostusta, eikä mitään työelämästä irrallista köyhäinavustusta. Siksi Huovila vetoaakin apurahojen myöntäjiin, että nämä sallisivat palkkatyön tekemisen apurahajakson aikana entistä joustavammin.

– Pienen apurahan takia ei pitäisi joutua katkaisemaan suhteita työnantajiin.

Huovila muistuttaa, että hallituksen kulttuuriin kohdistamat leikkaukset hankaloittavat taidealalla olevien asemaa entisestään. Työpaikkoja katoaa, apurahat pienenevät ja sosiaaliturva heikkenee. Siksi Huovilan mukaan olisi erityisen tärkeää, ettei mitään tulomuotoja nyt suljettaisi pois taiteilijoilta.

TEME nostaa tiedotteessa esiin, että hallitus valmistelee yhdistelmävakuutusmallia, joka toteutuessaan parantaisi sellaisten ihmisten sosiaaliturvaa, joiden ansiot muodostuvat useista eri tulomuodoista, kuten palkka- ja apurahatyöstä.

– Apurahatyö pitäisi voida vakuuttaa työttömyyden varalta ja apurahalla työskentelyn kartuttaa työssäoloehtoa, Huovila summaa.

Huovila huomauttaa, että monille luovien alojen ammattilaisille apurahat ovat keskeinen osa toimeentuloa ja työskentelyapurahat pitäisi nähdä normaalina ansiona, jonka myös rakenteet tunnistavat.
 Yhdistelmävakuutusta on selvitelty aiemmin myös vuosina 2016 ja 2018.

Huovila kertoo, että tällä hetkellä esimerkiksi eläkemaksuja laskettaessa apuraha ajatellaan palkkana, mutta ansiosidonnaista tai työssäoloehtoa se ei kartuta. Tästä johtuen MYEL-työtuloon tehdään vuosittain indeksikorotus, vaikka käytännössä apurahan määrä ei ole noussut.

– Se on epäreilu ja yksipuolinen järjestely, mihin pitäisi saada muutos mieluiten heti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE