Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Neuvottelujumi syvenee – AKT:n Ismo Kokko: Nyt tilanne menee aikaisempaa vaikeammaksi

Nora Vilva

– Ei mene läpi, aivan liian alhainen palkankorotus. Tiesin tämän heti kun näin sovintoesityksen, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoo Demokraatille.

Heikki Sihto

Demokraatti

Kokko pitää teknologiateollisuuden sovintoesityksen suurimpana ongelmana riittämätöntä palkankorotusprosenttia. Hän sanoo työntekijäpuolen tavoittelevan tarjottua suurempia palkankorotuksia.

– Ostovoiman nopea heikkeneminen on meille tässä tilanteessa kaikkein kivuliain asia. Neuvotteluissa pitäisi jotenkin pystyä vastaamaan siihen.

Kokko sanoo teknologiateollisuuden sovintoesityksen kaatumisen muuttavan työmarkkinakentän neuvottelutilanteen aikaisempaa vaikeammaksi. Samalla tämä tarkoittaa neuvottelujumin jatkumista muissa neuvottelupöydissä.

– Kaikki työnantajat odottavat vientiteollisuuden päänavausta. Ennen sitä tuskin mitään tapahtuu muissa neuvotteluissa, Kokko sanoo.

AKT:n kohdalla neuvottelujumi tarkoittaa, että osa sen sopimuksista ehtii mahdollisesti umpeutua ensi viikolla. Viime viikolla kokoontunut AKT:n hallitus jo tuolloin valtuutti liiton johdon päättämään työtaisteluista. Ismo Kokon mukaan lopullista päätöstä työtaistelutoimista tai niiden mahdollisesta ajoituksesta ei ole tehty.

Päätöksellä alkaa olla kohta kiire, sillä työtaisteluista pitää ilmoittaa 14 vuorokautta ennen niiden alkamista.

Kaikki työnantajat odottavat vientiteollisuuden päänavausta. Ennen sitä tuskin mitään tapahtuu muissa neuvotteluissa.

JOS viikonloppuna ei teknologiateollisuuteen löydy sopua, alkaa ensi viikolla teknologiateollisuutta ja kemianteollisuutta, noin 50 työpaikkaa, koskeva kolmen päivän lakko. Näissä toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Teollisuusliitto kertoi tällä viikolla myös uusista, ensi viikkoa laajemmista lakkovaroituksista Teknologiateollisuuden työnantajille sekä Kemianteollisuudelle. Ne on ajoitettu 8.-10. helmikuuta väliselle ajalle. Lakot koskisivat 122 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuudessa. Lakkokohteissa on mukana isoja konepajateollisuuden työpaikkoja kuten Kone, SSAB:n Raahen tehdas ja Metso Outotec sekä Nesteen Porvoon jalostamo.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin sopimus päättyy myös tammikuun lopulla. PAMin hallitus on antanut helmikuun alkupuolta koskevan lakkovaroituksen. Sen koskee 185 toimipaikkaa. Siinä on mukana logistiikkakeskuksia ja yli 160 myymälää. Niissä työskentelee yhteensä noin 20 000 työntekijää. Logistiikkakeskuksia koskeva lakko olisi 5.-9. helmikuuta ja myymälöitä 9.-11.helmikuuta.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE